• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 10 °C

Zeytinyağı Kalite Yarışması

Zeytinyağı Kalite Yarışması
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün en büyük sivil toplum örgütü Zeytindostu Derneği’nin zeytinyağında kalite karmaşasına son vermek amacıyla düzenlediği 1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda ipi göğüsleyen firmalar ödüllendirildi.

TÜRK ZEYTİNYAĞLARININ KALİTE  ÇITASI YÜKSELDİ

1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması

Türkiye"de ilk kez  uluslararası standartlarda düzenlenen zeytinyağı kalite yarışmasının sonuçları açıklandı  Zeytin ve zeytinyağı sektörünün en büyük sivil toplum örgütü Zeytindostu Derneği"nin zeytinyağında kalite karmaşasına son vermek amacıyla düzenlediği 1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması"nda ipi göğüsleyen firmalar ödüllendirildi.
Yarışmaya katılan 24 zeytinyağı markasının Uluslararası Zeytin Konseyi"nin (IOC) kabul ettiği kriterlere göre Türkiye"den 2, İtalya"dan 1 laboratuvar tarafından değerlendirildiği yarışma sonucunda 8 marka ödüle değer bulundu.
Türk zeytinyağlarının ulaştığı yüksek kalite düzeyinin uluslararası kriterlere göre tescil edilmesi ve kalite kavramına yönelik suistimallerin önlenmesi amacıyla düzenledikleri yarışma ile Türk zeytinyağlarının kalite çıtasını yükselttiklerini belirten Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, “Daha önceleri objektif ve bilimsel olmayan yöntemlere göre bazı değerlendirmeler yapılıyordu. Ancak bu tür değerlendirmeler geçerliliği olmadığı gibi tüketicilerin de yanılmasına neden oluyordu. Sağlıklı bir kalite değerlendirmesinin yapılmaması sektörde haksız rekabetin yanısıra dünya pazarlarında Türk zeytinyağlarının kalitesi konusunda kuşkulara neden oluyordu. Sektörde yaşanan kalite karmaşasına son vermek amacıyla uluslararası kriterlere uygun bir kalite yarışmayı düzenlemeye karar verdik” dedi.

3 AŞAMALI DEĞERLENDİRME
Yarışmaya katılan zeytinyağların 3 aşamalı bir değerlendirme sürecinden geçtiğini, yarışma numunelerinin bağımsız gözetim firması WIS Vakıfel ve dernek yetkilileri tarafından alınarak, her aşamada titizlikle değerlendirmeye tabi tutulduğunu kaydeden Ölken, yarışmanın işleyişi hakkında şu bilgileri verdi: “Yarışmamıza Türkiye"nin çeşitli yörelerinden 24 naturel sızma zeytinyağı markası katıldı.
Bağımsız gözetim firması tarafından alınan yarışma numuneleri önce Ege Gıda Analiz Laboratuvarı"nda kimyasal analize tabii tutuldu. Ön değerlendirmeyi geçen numuneler İtalya"da CRA Laboratuvarları"nda duyusal değerler açısından incelenerek başarılı bulunan ilk üç marka ve mansiyon kazanan 5 marka belirlendi. Üçüncü aşamada kimyasal sonuçlar Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarı"nda çapraz testle kontrol edildi.”

SONUÇLAR ANATOLİVE ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI FUARI"NDA AÇIKLANDI
1.Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması"nın sonuçları Zeytindostu Derneği"nin bir organizasyonu olan Anatolive Zeytin-Zeytinyağı Fuarı"nda açıklandı ve başarılı bulunan markaların sahiplerine törenle ödülleri verildi.
Ödül törenine TBMM Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Başkanı Edip Uğur ve komisyon üyesi 18 milletvekili, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

ÖDÜLLER
Yarışmaya SELATİN markasıyla katılan Selin Ertür Zeytinyağları birincilik ödülüne değer bulunurken,  PELİTKÖY markasıyla Ören A.Ş. ikinci, LALELİ markasıyla Taylıeli Zeytinyağı İşletmesi ise üçüncülük ödüllerini kazandı.
Yarışmada ayrıca; SEMERCİOĞLU markasıyla Semercioğlu Zeytincilik, GELENBEY markasıyla Ufuk Tarım, DİZEM markasıyla Dizem Zeytinyağları, NYSA Markasıyla Jannak A.Ş. ve SAVRANDERE markasıyla Gıdatay A.Ş. firmaları da mansiyonla ödüllendirildi. Yarışmaya katılan tüm markalara ise katılım belgesi verildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78