• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 17 °C

Yücel Karaşan Röportaj 2013

Yücel Karaşan Röportaj 2013
1959 doğumluyum. Aliağa’da doğmuş, Aliağa’da büyümüş bir kişidir. Siyasi geçmişi, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi’nde yönetim kurulu üyeliği, ilçe başkanlığı. 2002 seçimlerinde DYP 2. bölge 2. sıra milletvekili adayı oldum. DYP’nin ülke barajını aşamama

YÜCEL KARAŞAN’IN ALİAĞA SİYASETİNİ MASAYA YATIRDIĞI RÖPORTAJI VİRGÜLÜNE DOKUNMADAN YAYINLIYORUZ.. / ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK /

Röportajımıza Yücel Karaşan kimdir sorusuyla başlayalım.

1959 doğumluyum. Aliağa’da doğmuş, Aliağa’da büyümüş bir kişidir. Siyasi geçmişi, Adalet Partisi, Doğru Yol Partisi’nde yönetim kurulu üyeliği, ilçe başkanlığı. 2002 seçimlerinde DYP 2. bölge 2. sıra milletvekili adayı oldum. DYP’nin ülke barajını aşamamasından dolayı baraja takıldık. Daha sonraki dönemde partimizin çöküşe girmesinden dolayı belli bir süreliğine siyasete ara verdik. Şu anda hiçbir siyasi partide görevim yok. Parti değişikliğim yok, Demokrat Parti saflarında devam ediyorum. Ama partinin başına gelen yöneticilerden dolayı bir soğukluğumuz var.

Yücel Karaşan, 2014 yerel seçimlerini bugünden nasıl görüyor? CHP başarılı mıdır, değil midir? Eski bir siyasetçi gözüyle değerlendirmeleriniz kamuoyu için çok önemli..

Demokrat Parti’nin şu anda Aliağa’da belli bir teşkilatı yok. İzmir’de kan değişikliği yapıp toparlanmaya çalışıyorlar. Bazen İl yönetiminden arkadaşlar geliyorlar. Ama yerel seçimlere hazırlanabileceklerini zannetmiyorum. Çok geç kalındı. Aliağa’daki mevcut yerel yönetime bakarsak, bana göre başarılı da denmez, başarısız da denmez. Hiç olmazsa, eski yönetim gibi her gün bir yolsuzlukla anılmıyor. Benim belediyeyle bir işim yok ama bir başıboşluk varmış gibi geliyor. Duyumlarımı aktarıyorum. Belediyede çok başlılık olduğu söyleniyor.

“Belediyenin adı yolsuzlukla anılmadı” diyorsunuz. Bunu açar mısınız?

Ben görmedim, duymadım. Ben bir siyasi partiyi temsil etseydim, bunların hepsini araştırırdım. Ama siyasette bir yöneticilik görevim yok şuan.

Ama siz DYP ilçe Başkanlığı döneminizde radikal muhalefet yapmış bir siyasetçi olarak gözlemleriniz farklıdır mutlaka.. Turgut Oğuz seçildiğinde kamuoyunun beklentisi neydi. Aradan geçen sürede şimdi durum nedir?

Ben geçmişte Turgut Oğuz ile birlikte siyaset yaptım. Doğru Yol Partisi meclis üyesiydi. Adam gibi adamdı. Dört dörtlük bir insandı. Sol görüşlü biri olmasına rağmen sağ bir parti olan DYP’de tüm toplantılarımıza katılırdı. Siyaseti, siyasetçi gibi yaptı. DYP’den meclis üyesi Seçilince bu partiyle işim bitti gibi düşünmedi.  Hakkını vermeliyiz. Daha sonra önce Yeni Türkiye Partisi’nden Belediye başkan adayı oldu. Sonra CHP’den, benim gibi düşünen ve ona oy veren seçmenlerin desteğiyle seçildi. Yüzde 99 benim gibi düşünüyordu; “Turgut Oğuz adam gibi adamdır, masaya yumruğunu vurdu mu, Hiç kimseye taviz vermez. Maddi Manevi bir beklentisi yok.” Diye düşünülüyordu. Ama sonra aldığımız duyumlar biraz değişti. Sanki, Belediyeyi Turgut Oğuz değil de, belediye başkan yardımcıları yönetiyor şeklinde bir algı oluştu.

Benim, şahsi olarak Turgut Oğuz’a söyleyecek bir şeyim yok. Turgut Oğuz’u severim. Doğduğumdan beri tanırım Turgut Oğuz’u. Babasıyla benim babam çok iyi arkadaştı. Siyasette birlikte çalışmışlığımız var. Turgut Oğuz, Turgut Oğuz gibi belediyeyi yönetseydi, kimsenin Aliağa Belediyesine ve Turgut Oğuz’a laf söyleyeceğini zannetmiyorum. Ama siyaset bu. Siyasette her zaman düşündüklerinizi yapamıyorsunuz.  Ama Turgut Oğuz, bunlara pabuç bırakacak, taviz verecek bir insan olduğuna hala inanmıyorum.

Turgut Oğuz’dan ve Belediyeden çözmesini beklediğin sorunları düşündüğünde, 4 yılın sonunda neler söylemek istersin? Örneğin Aliağa esnafından alışveriş yapılıyor mu?

Ben bunları araştırmıyorum. Aliağa Belediyesi nereden alışveriş yapıyor, bilmiyorum. Sadece Aliağa’nın değil, tüm belediyelerin önce kendi esnafından alışveriş yapması lazım. Kendi esnafında bulamıyorsa dışarıdan alması lazım. Şu anda nasıl yapıyorlar bilmiyorum. Mesela ben akü satıyorum; Kendim imal ediyorum, kalitemden taviz vermiyorum. 1,1.5 sene benden aldılar. Sonra kesildi. Araştırmam da, sormam da. 1,5 yıldır bir teklif, ihaleye davet de gelmiyor. İhtiyacı olan gelir benden alır. Almıyorsa diyecek bir şey yok. Ben gidip asla sormam, araştırmam..

Altyapı işleri şu anda Büyükşehir’de. Aliağa hızlı büyüyor. Yeni gelişen mahallelerde ciddi altyapı eksiklikleri var. Ama yapılıyor eksiklikler. Ancak geç kalındı. Bunlar Aliağa belediyesinin işleri olsa yüklenelim, ama bunlar Büyükşehir’in işleri. Büyükşehir de yetersiz kalıyor.

Turgut Oğuz, göreve geldikten itibaren 2-2,5 yıl boyunca Tansu Kaya döneminin borçlarını ödedi. Son sohbetimizde borçların ödendiğini söylemişti.

Vatandaşlar, Belediyenin otopark sorununu çözemediğini söylüyor. Siz ne düşünüyor sunuz?

Aliağa’da çok ciddi bir otopark sorunu var. Bankaların önüne gittiğinizde aracınızı park edecek yer yok. İstiklal Caddesi açık oto galeriye dönüşmüş. Duran araçların yüzde 90’ında “Satılık” ibaresi var. Normal vatandaş gidiyor bankada işini halletmek için aracını bırakamıyor, kimi uyanıklar da caddeyi oto galeri gibi kullanıyor. Trafik polisi bizim yapabileceğimiz bir şey yok diyor. Nasıl olmaz, istediklerinde ceza yazıyorlar. Ben 3-4 defa ceza yedim.  2 dakika durana ceza var ama günlerce durana ceza yok . Bu yetki kimdeyse bu sorunun çözülmesi lazım. Belediyeyse belediye. Büyükşehirse büyükşehir.

Dolmuşların şehir içindeki durumundan vatandaş rahatsız. Ayrıca İZBAN’a otobüs istiyor vatandaş. Siz bu konuda neler söylersiniz?

Belediye, metroya bir iki otobüs koymalı. Şehir içinden metroya otobüs kaldırılabilir. Öğrenciler, yaşlılar için de çözümler üretilebilir. Her 10 dakikada olmayabilir ama yarım saatte, saatte bir otobüs konulmalı. Vatandaşa hizmetse, yapılmalıdır.

Aliağa’daki çevre kirliliği konusunda düşünceleriniz nedir? Bu konuda eksiklikler var mı?

Çevre kirliliği sadece bugünün sorunu değil. Geçmişten beri bu sorun var. Demir Çeliklerin oraya gidip bir bakın. Toz, duman, çok kötü bir ortam var. Ama bu konu da İzmir Çevre İl Müdürlüğü’nün çözmesi gereken bir problem. Belediye en fazla sembolik ceza kesebilir. Sanırım ceza yetkisi de artık tamamen Büyükşehir’de.

Aliağa’da imar uygulamalarıyla ilgili eleştirileriniz var. Bunu açar mısınız?

Bence Aliağa’da en büyük sorun, İmar sorunu. Ben inşaat müteahhidi olsam, bu haksızlığı ilgili tüm kurumlara taşırım. Bakıyorsunuz, Siteler mahallesinde TOKİ konutları var, 9-10 kat. Müteahhit yapıyor, 4 kat. Zemin aynı, yer aynı. Bu nasıl iştir? Devlet gelir istediğini yapar da vatandaş yapamaz mı. Bunun kıstası nedir? Bu ciddi bir imar haksızlığıdır. Örneğin Kurtuluş Mahallesi’nde şuanda berbat bir imar keşmekeşi var. Bahçeli nizam. Adamın 500 m2 yeri var, 200 m2 bina yapabiliyor. Ama hemen önündeki ada’ya bakıyorsun, bitişik nizam. 500 m2’ye, 500 m2 bina yapıyor. 6-7 kat çıkıyor. Bu durum ciddi bir vatandaş mağduriyeti yaratıyor. Büyükşehir mi Aliağa Belediyesi mi bilmiyorum, kim yaparsa yapsın bu durum düzeltilmeli.

Hızlı Konutlaşmayla birlikte şehir konut yoğunlaşması, sıkışma başladı. Kentin genişlemesiyle ilgili neler söylersiniz?

Aliağa’nın yeni yerleşim alanlarıyla genişlemesi, rahatlaması gerekiyor. Aliağa, bana göre Güzelhisar tarafına, baraja doğru genişleyebilir. Viking tarafına gittiğinizde 1. derece SİT. O tarafa Aliağa genişleyemez. İzmir tarafında ise sanayi tesisleri var. Sadece Güzelhisar, Samurlu yönü kalıyor. Şimdiden o bölgenin iyi planlanarak çok iyi bir imar uygulaması yapılmalı.   

Yerel seçimlere 1 yıldan az bir süre kaldı. Vatandaş Yücel Karaşan, Aliağa Siyasetini nasıl değerlendiriyor. CHP, AKP, MHP ne durumda sizce?

Yerel seçimde en önemli faktör, aday ve ekiptir. Sadece adayın iyi olması yetmez. Çalışacağı ekip, meclis üyeleri de önemli. Parti ikinci plandadır. Şu anda Aliağa siyasetinde çok büyük bir belirsizlik var.

Turgut Oğuz’un CHP’den tekrar aday olması halinde ne olur? Son seçimdeki gibi sağdan büyük bir oy alabilir mi?

Turgut Oğuz’un sağdan oy alabilmesi bu seçimde çıkacak sağdaki adaya bağlı. Sağdan düzgün, sürükleyici bir aday çıkarsa, sağ seçmen, sağ partiye oy verir. Şu an netleşen bir şey yok. Ak Parti adayı netleşirse, seçimi de bugünden kestirebiliriz. AKP’de de, CHP’de de aday enflasyonu var. Turgut Oğuz’un aday olacağını ben pek tahmin etmiyorum. Bu konuda kendisiyle görüşmedim. Şahsi tahminim bu.

Turgut Oğuz’un adaylığı dışında CHP’de ismi geçen Özlem Şan Oğuzhan, Özcan Durmaz, Uğur Eren, Barış Eroğlu, Ulviye Öztürk, Hakkı Ülkü gibi isimler var. Bu isimlerle ilgili değerlendirmeniz nedir?

Bu saydığınız isimlerin hiçbiriyle teşrik-i mesaimiz yok. Turgut Oğuz ve Hakkı Ülkü dışında bunların hiçbiriyle teşrik-i mesaim yok.

Başkanlığı döneminde Hakkı Ülkü’ye karşı sıkı bir muhalefet yapmıştınız. Nasıl görüyorsunuz Hakkı Ülkü’nün adaylığını?

Kendi kararıdır, bir şey diyemem. Ama Aliağa artık eski Aliağa değil. Aliağa kendini yenilemesi lazım. Hakkı Ülkü’nün adaylığını CHP bilir. Bu konuda fikir yürütmem doğru olmaz.

Sizce Aliağa’nın en önemli ekonomik sosyal sorunu nedir? Ben olsaydım, şu sorunu çözerdim diyeceğiniz bir konu var mıdır?

En büyük sorun İşsizlik. Bunun belediyeyle ne ilgisi var diyeceksiniz. Çok ilgisi var. Şöyle ki; burnumuzun dibinde Petkim, TÜPRAŞ var. Eskiden kamudaydı, şimdi özelleşti. Bakıyorum, her ay dışarıdan Petkim’e yeni elemanlar alıyorlar. Belediye Aliağa’daki gençlerin bu kuruluşlarda istihdam edilmesi için elindeki tüm yetkiyi ve gücü kullanmalıdır. Bu sanayi kuruluşlarında çalışanların büyük çoğunluğu Aliağa’nın işsiz gençleri olmalı. Aliağa’da meslek lisesi var. Buradan mezun olan çocuklarımız neden değerlendirilmiyor? Ortaya bir balon atılıyor; “Meslek lisesi mezunları işe alınacak” deniliyor, herkes gidip müracaat ediyor. Bakıyorsunuz 3-5 adam alınıyor, gerisi hep dışarıdan. İzmit’ten, Bursa’dan, Gümüşhane, Bayburt’tan geldi.

BELEDİYE TOPLU KONUT ALANLARI ÜRETMELİ

İşsizlik dışında önemli bir konu da konutlaşma ile ilgili. Şu anda Şakran cezaevinde 5 bin personel çalışıyor. Bu personel şu anda Aliağa, Şakran, Bergama, İzmir gibi yerlerde oturuyor.  Petkim, Tüpraş var. Belediyenin TOKİ gibi bir toplu konut alanı üretmesi, arsa açması lazım. Aliağa Belediyesi bu konuda bir öncülük yapabilir. Konut üretme zor ama onu da yapabiliyorsa çok iyi olur. Kooperatiflere yardımcı olabilir.

Vatandaşlar, Devlet hastanesinde doktor sıkıntısı olduğunu söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu konu belediyenin görevi değil. Bunu iktidar partisinin İlçe başkanı ve yöneticileri konunun üzerine eğilerek sorunu çözmeli. Bunu yapabilirler, yapsınlar. Ben de yaptım zamanında. Siyaseti sadece oy kaygısıyla yapmasınlar, bu tür vatandaşın günlük yaşamını zorlaştıran sorunları çözsünler.

Bütünşehir Yasasıyla köyler ve Şakran Aliağa’ya bağlandı. Yeni Şakran Belediyesi kapandı. Köyler ve Şakran ilk kez Aliağa için oy kullanacak. Bunun siyasete etkisi ne olabilir?

Bence Aliağa’da büyük bir değişiklik olmaz. Ama şunu söyleyeyim; Bütünşehir yasası ile mahalleye dönüşen köyler bunun acısını birkaç yıl sonra çekmeye başlayacak. Vatandaş İZSU’dan memnun değil. Ben burada 5 ton suya 70-80 TL ödüyorum. Köylü vatandaş tonuna 1 TL ödüyor belki, yılda bir kez ödüyor. Bu yasayla birlikte bu değişecek.

Köylü vatandaş, çocuğunu evlendireceği zaman bahçesine bir ev yapabiliyordu. Şimdi böyle bir şey yapabilmek için kafadan 25 bin TL masraf yapacak. Plan, proje, elektriği, Çevre temizlik vergisi hepsi vatandaşa yük getirecek.

Aliağa’nın yolları bozuk. Güzelhisar yolunda aracınızla gidebiliyor musunuz? Çok bozuk gidemezsiniz. Önüne gelen çukur açıyor.

İl genel meclis üyeleri görevlerini yapıyor mu?

İl Genel Meclis üyeleri ne yapıyor bilmiyoruz ki. Bence onların görevi de bitti. 4 yılda Görevlerini yaptılar mı derseniz, onu da bilmiyorum. Ben araştırmacılığı bıraktım. Biliyorsunuz siyaset yaparken iyi araştırırdım. Şimdi işime gücüme bakıyorum. Kaybettiğim yılları kazanmaya çalışıyorum. Etrafımdaki insanlara bakıyorum; kimler var, kimler kalmış. İyi gün dostum kim, kötü gün dostum kim?

Facebookta Tolga Sezer’in bir paylaşımını beğenmişsiniz?

Beğenmez miyim. Düşündüğüm, yazmak istediğim ama yazmadığım cümleleri kaleme almış Tolga Sezer. Böyle olmaması lazım. Hayat çok acımasız. Aliağa’da iyilik yapmadığım insan sayılıdır.

Tolga Sezer ne demişti?

İnsanlar kendilerini ilgilendirmeyen her konuda genel kanının aksine beyanatta bulunmayı seviyorlar. Sıkıntıda olan birine "takma kafana geçer" derken, diğer yanda sıkıntıda olan ama ahlayıp vahlamanın bir faydası olmadığını düşünen, hayatına gülerek devam eden biri hakkında da "Yahu adam ne kadar gamsız neler geldi başına hala gülüyor gamsızlıktan bunun başına gelenler" diyebiliyor. Üstelik Aynı iki cümleyi aynı şahsiyet söyleyebiliyor.

Babam rahmetli çok içine atardı. Biz bile bilmezdik ne yaşardı içinde. Ne sıkıntısı vardı. Sonunda kendine etti. Sıkıntılar yedi bitirdi. Vefatından sonra çok dostu "Paylaşmadı, anlatmadı içine kapandı hata etti" diye birde eleştirdi. Öyle düzgün bir adamdı ki eleştirecek bir bunu bulabildiler.

Ulan biz paylaştık ne oldu? Diyorum şimdi içimden. "Ne oluyor?" diye soran olmadı. Anca bilmeden dedikodu. Vefa desen semt adı klişe ama öyle. Rahmetli kapısından çevirmedi kimseyi.

Çoğuna da şahidimdir. Eli değdiklerimizin Yüzde on'u gelip "Damdan düştün bir yerine bir şey oldu mu?" dese. Ağrıyan yerlerimizi unuturuz. Ama nafile. Diyeceğim o ki insanın kendisinden başka yardımcısı yok, hayatınızı bildiğiniz gibi, kim ne der diye düşünmeden yaşayın. Nasıl olsa bir kulp buluyorlar ve nasıl olsa yalnız kalıyorsunuz. Aileden gerisi yalan.
Kıssadan hisse ; bana uzak Allah'a yakın.
Tosunpacha   02/03/2013 Aliağa / Facebook

Siyasetçi Yücel Karaşan, politikayla uğraşırken hata yaptığına inanıyor mu?

Hayır, yapsam yine aynı şeyleri yapardım. Hata yapmışımdır belki ama, vicdanım çok rahat. Yine aynı şeyleri yapardım.

Vatandaş Yücel Karaşan, son Yerel seçimlerde kime oy verdi?

Kendi Partime verdim. Benim sandığımdan iki tane oy çıktı. Biri benim oyum, biri de tahmin ediyorum eşimin oyudur. Demokrat Parti Adayı Şükrü Ünsal’dı. Ben siyaset yapıyorsam, bir partiden istifa etmediysem, çalışmasam bile kendi partime oyumu veririm. Yıllarca karşı çıktığım şeyi kendim yapmam.

Yücel Karaşan bu yerel seçimlerde neler yapmayı düşünüyor?

Henüz bir karar vermedim. Siyasette artık kısır çekişmeleri bırakmalıyız. Hizmet üretecek kadroların gelmesi lazım. Adaylar bir çıksın, görelim kimler var. Kimler Aliağa’ya daha iyi hizmet verebilir? Vatandaş da artık hizmet üretecek kadrolara oy vermek istiyor. Ben de öyle yapacağım.

Ak Parti’ye muhalefetiniz devam ediyor mu?

Son dönemde genel siyasetteki olayları hiç tasvip etmiyorum. Mide bulandırıcı. Ben yanlış olan her şeyi eleştiririm. İyi olan her şey iyidir. Zaten iktidara iş yapmak, hizmet etmek için geliniyor. İktidarın kötü yaptığı şeyler de var.

Yücel Karaşan Siyasette var mı yoksa bir izleyici olarak mı devam ediyor?

Şuanda izleyiciyim. Çok güzel bir şekilde dışarıdan izliyorum. Ama zaman neyi gösterir bilemem. Siyasette olur muyum, olmaz mıyım zaman gösterecek.

Geçen 4 yılda yerel yönetimi başarılı buluyor musunuz?

Başarılı bulmasam da, başarısız da bulmuyorum. Hiçbir iktidar beklentileri karşılamaz. Hepsini yapabildi mi? Yapamadı tabii ki. Ama her şeyin ucu paradır. Aliağa’ya bir düğün salonu lazımdı. Düğün salonu yapılıyor. Bence çok güzel bir proje. Park, çevre konusunda çalışıyorlar, bir şeyler yapıyorlar. Aliağa Belediyesi gibi bir belediyenin çok daha başarılı olması gerekir.

Aliağa’ya damgasını vurmuş eski bir siyasetçi olarak Yücel Karaşan gençlere neler tavsiye eder?Bence peşin hükümlü olmasınlar. Genel seçimde herkes sempati duyduğu partiye oy verebilir. Ama yerel siyasetle genel siyaseti ayırmak lazım. Seçimde önce kadroları iyi incelesinler. Aliağa’yı kim daha iyi yönetebilir, kim başarılı olur? Biz geçmişte Hakkı Ülkü ile çok karşı karşıya geldik. O dönemde hep “Hakkı Ülkü, Aliağa’nın belediye başkanıdır” dedim. Seçim bittikten sonra seçilen “Aliağa’nın belediye başkanıdır”. Kazanacak olan belediye başkanının da siyasi kimliğini bir kenara bırakması lazım.

Turgut Oğuz, 4 yılda Aliağa’nın belediye başkanı olmayı başardı mı?

Siyaseti konuşuyorsak, bence başardı. Turgut Oğuz görevi süresince herkese eşit mesafede durdu.

Kamuoyunda, belediyede taşeron işçi kadroların şişirildiğine dair iddialar var. Örneğin 300-350 olan işçi sayısının 650’lere ulaştığı söyleniyor. Bu konuda görüşünüz nedir?

Bir şey diyemem. Bilmiyorum. Bu konuda bir araştırmam da olmadı. Olabilir, doğrudur belki. Sizin dediğiniz doğruysa, yanlış bir uygulama yapılıyor demektir. Yazık, günah. Ona harcadığın parayla hizmet getir, daha iyi.

Seçimlerde MHP adayının Avukat Serkan Acar olması bekleniyor. Kamuoyunda eski belediye başkanı Tansu Kaya beklentisi de var. Bu isimleri tanır mısınız? Bu konuda ne söylersiniz?

Kendilerini tanıyorum. Tansu Kaya’yı herkes tanıyor zaten, benim bir şey söylememe gerek yok. Allah yolunu açık etsin.

MHP’de Serkan Acar’ın kesinleşmiş bir adaylığı var.

İlçe Seçim Kurulu, Saat 5.  Bundan önce kimsenin adaylığı kesin olmaz siyasette. Ama MHP siyasi bakımdan bir adım önde; Şu anda adayları belli. Aday adayı değil, adayları belli: Aliağa ilçe yönetiminin çok önceden açıklaması bence onlara artı yazdı. Adaylarını tanıttılar. Aday gezip, kendini ve ekibini tanıtmaya başladı. Ama diğer partilerde böyle değil. Ama Serkan Acar’ın adaylığı yüzde 100 olmasa bile yüzde 90.

Köylerin ve Şakran’ın Aliağa’ya oy vermesiyle sağ seçmenin, solu ikiye katladığı; son genel seçime bakıldığında bir misli fazla sağ seçmen olduğu görülüyor. Nasıl yorumluyorsunuz tabloyu?

Ben öyle düşünmüyorum. Öncelikle aday ve kadro önemli. İkincisi Şakran ve civar köyleri sağ oy ağırlıklıdır. Ama Maviköşe, Çaltılıdere öyle değil. Güzelhisar, Samurlu Çakmaklı horozgediği gibi köyler ise sol ağırlıklıdır. Bence denge aynı. Helvacı o kadar belirsiz değil ama bence Şakran bir kapalı kutu. Şakran’da cezaevi var.

Helvacı’da yerel yönetimden bir memnuniyetsizlik var. Nedense yerel yönetim Helvacı’yı bir türlü memnun edemedi

Edemez. Çünkü daha önce kendi Belediyesi vardı. Hızlı hizmet alabiliyordu. Belediye Başkanının kapısına dayanıp benim çeşmem akmıyor, suyum yok, yolum bozuk diyebiliyordu. Büyükşehir kapsamına girdikten sonra bir şey yapılamıyor. Helvacı kendisini sahipsiz hissediyor.

Başkan Turgut Oğuz’un 4 yılda iz bırakacak yatırımı nedir?

Sanayi Sitesinin yıllarca yapılmayan yolları ve altyapısı yapıldı. Büyükşehir mi Aliağa Belediyesi mi yaptı esnafı çok ilgilendirmiyor. Esnafı yolların yapılmış olması ilgilendiriyor. Adam gibi bir sanayi sitesi oldu. Esnafımız çok memnun. Biz o yolları yaptırmak için yıllarca Hakkı Ülkü ile, Tansu Kaya ile mücadele ettik. Turgut Oğuz söz verdi, sözünü de yerine getirdi. Çok da güzel oldu. Sanayi sitesi esnafı istese de o yolları böyle güzel yaptıramazdı. Her taraf beton yapıldı. Altyapısı, atık su sistemleri yapıldı.  3-4 trilyona mal olacak iş 600-700 milyara yapıldı. Türkiye’nin hiçbir sanayi sitesinde böyle düzgün yol yoktur. İşte iz bırakacak hizmet ve çalışma budur. Düğün Salonu da Aliağa’ya çok önemli bir hizmettir.

Bundan sonra Aliağa’ya hangi projeler yapılmalı

Bundan sonraki Belediye Başkanı ilk olarak Yeni bir belediye hizmet binası yapmalı. Mevcut bina ihtiyacı karşılayamıyor. Aliağa’ya yakışmıyor. Aliağa’nın önemli bir ihtiyacı da otogar. Bir santral Garajın olması lazım. Karayollarının olduğu yere olabilir.

40 yıllık bir siyasetçi olarak, Siyasette ilgili neler düşünüyorsunuz. Kırgın mısınız?

15 yaşından beri siyaset yaptım. 54 yaşındayım. Ben siyasete küstüm aslında. Kırgınlığım, küskünlüğüm var. Zaman ne gösterir bilemiyorum. Aliağa’daki yerel siyasetçileri başarılı bulmuyorum.

Yeni jenerasyon, genç yerel siyasetçilere neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle, kendi çıkarlarını ikinci planda bırakması, vatandaşın çıkarlarını düşünmesi gerekir. Vatandaş da kendi çıkarını düşünerek değil, toplumsal çıkarlar için talepte bulunmalı siyasetten.

Siyasi partilerin Belediye kadrolarını oluşturacak olan Adaylardır. Bir belediye başkan adayının Meclis listesini yaparken, kadrosunu oluştururken, tüm toplum kesimlerinden temsilcileri alması gerekir. Çiftçi, köylü, işçi, esnaf, avukat, doktor, inşaat mühendisi, tüccar gibi her meslek ve toplum kesiminden isimlerle kadro kurulmalı. Sadece parmak kaldıracak adamlarla listeler doldurulmasın. Aliağa’nın önünü açacak akil insanlardan oluşmalı kadro. Kadınlar, gençler listelerde yer bulmalı. Listelere alınacak isimlerin toplumda ılımlı, pozitif yaklaşıma sahip olmaları gerekiyor.

Aliağa’yı 2014-2018 döneminde hangi parti yönetirse, Aliağa’nın önünün açılacağını hissediyorsunuz?

Tekrar söylüyorum; Kriter Parti değil, adaydır.

Başkan Turgut Oğuz yeniden aday olursa kazanma şansı sizce nedir? Sağ seçmenden oy alabilir mi?

Dediğim gibi, diğer partilerin adayları çok önemli. Sağda birlik olursa, sağ kendi oyunu alır. Ama ufukta böyle bir şey görmüyorum. MHP’de aday var, Serkan Acar. Kendini millete ispat etmesi, tanıtması, anlatması lazım. Adayların çok çalışması lazım. Bu iş kamuoyu araştırmasıyla olmaz. Kimse seçimi çantada keklik görmesin.

Siyasete ara verip uzaktan izleyen vatandaş Yücel Karaşan son olarak neler söylemek ister?

Söylemek istediğim çok şeyler var ama zaman erken. İleriki günlerde söylerim. Şu kadarını söyleyeyim; Vatandaşımız oy verirken çok dikkat etsin. Yerel seçim 5 yılda bir. İnce eleyip sık dokuyarak görevi ehil kadrolara versin. Vatandaşımız seçici olmalı. Bu, kente karşı hepimizin tarihsel vatandaş sorumluluğudur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78