• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 18 °C

Uçak Gemisi Hurda Olacak

Uçak Gemisi Hurda Olacak
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / İngiliz Kraliyet Donanması'nın emekliliğe ayırdığı "HMS Invincible" adlı uçak gemisi jilet değil, hurda olarak satılacak.

Uçak Gemisi Hurda Olacak

 

İNGİLİZLERİN 'YENİLMEZ'İ JİLET DEĞİL, HURDA OLARAK SATILACAK

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / İngiliz Kraliyet Donanması'nın emekliliğe ayırdığı "HMS Invincible" adlı uçak gemisi jilet değil, hurda olarak satılacak.

 

 

Leyal Gemi Söküm şirketi tarafından parçalanacak olan, İngiliz Kraliyet Donanması'nın emekliliğe ayırdığı "HMS Invincible (Yenilmez)" adlı uçak gemisi jilet değil, hurda olarak satılacak. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, toplumdaki hurdaya ayrılan gemilerin sökümünden elde edilen parçaların jilet yapımında kullanıldığına dair inanışın yanlış olduğunu vurguladı. Söküm için kendilerine gelen gemilerin hiçbir zaman jilet olmadığını söyleyen Şimşek, geri dönüşüm olarak hurdaya gittiğini belirtti.

İngiliz Kraliyet Donanması'na 1977 yılından bu yana hizmet veren uçak gemisi HMS Invincible, 1980'de Avusturalya'ya 175 milyon sterline satıldı. Arjantin'in Falkland adalarını işgali üzerine ise satış iptal edildi. Harrier jetleri ve helikopterler taşıyan gemi, Falkland Savaşı'na katıldıktan sonra Balkanlar'da ve Irak'taki operasyonlarda da görevlendirildi. 2005 yılında limana çekilen, 210 metre uzunluğunda ve 13 bin ton ağırlığındaki gemiyi, 2 milyon sterline Türk gemi söküm şirketi Leyal satın aldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı yetkililerinin, yeterlilik konusunda Aliağa'da inceleme yaparak Türkiye'yi tercih ettiğini belirten GEMİSANDER Başkanı Şimşek, Leyal'in 30 yıllık bir firma olduğunu, Invincible'den biraz daha küçük, Avrupa menşeli beş savaş gemisini söktüğünü kaydetti. Aliağa'ya bundan sonra birkaç tane daha gemi geleceğini söyleyen Şimşek, "Invincible için 18 firma yarıştı, Avrupalılar ve Çinliler de vardı. Sonra firma sayısı sekize, ardından da bir Avrupalı ve bir Çin firmasıyla Leyal'e kaldı. En son da Leyal, bir İngiliz firmasıyla yaptığı mücadeleyi kazandı. " dedi.

Yüzde 60 kapasiteyle çalışan 21 üyeleri ve bin 250 çalışanları olduğunu belirten Adem Şimşek, bugün yeşil sektöre yaptıkları yatırımların karşılığını aldıklarının altını çizdi. Aliağa'nın sistem ve teknik açıdan dünyanın en iyi gemi söküm bölgesi olduğunu vurgulayan GEMİSANDER Başkanı, "Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Çin, ilkel şartlarda gemi sökümü yapıyor. Dünyada bu sektörde en iyi hizmeti biz veriyoruz ama pay olarak sonuncuyuz. Rakiplerimiz 3 milyon ton demir keserken biz 16 seneden beri ilk defa 2010'da 435 bin tonu yakaladık. 2011 yılı hedefimizse 600 bin tonu bulmak. Rakiplerimiz günlük 2 dolara çalıştırırken biz işçilerimize aylık bin 500 Dolar veriyoruz. Onlarda kira yok denecek kadar az, bizse parsel başına yıllık 180 bin lira ödüyoruz. " şeklinde konuştu.

Dünyada gemi sökümünü üçüncü dünya ülkelerinin yaptığı söylemine de karşı çıkan Şimşek, Aliağa'daki söküm bölgesinde 15 yıldır ölümlü kaza olmadığını kaydetti. Sektöre Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Çin gibi yaklaşmadıklarını ifade eden Adem Şimşek, Türkiye'nin Avrupalı olduğunu, bu işin eğitimini vererek profesyonelce yaptığını anlattı. Bir geminin yüzde 98'ini geri dönüştürdüklerini kaydeden Şimşek, geçen yıl cirolarının 300 milyon Dolar civarında olduğunu belirterek, bunun üçüncü dünya ülkeleri kavramıyla küçümsenmemesini istedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78