Dijital dünyanın gereksinimlerini, yaratıcılıklarını, analitik bakış açılarını, estetik ve işlevsel fikirlerini tüm dijital platformlarda en iyi projeleri yaratmak için kullanan Red&Grey sunduğu hizmetler ile dijital medyada fark yaratıyor.
Günümüzde iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle önemli bir boyut kazanan sosyal medyayı markalar nasıl kullanıyor?
Özellikle genç ve dinamik bir “online nüfus”a sahip olan ülkemizde markaların sosyal medya kullanımları dijital dünyadaki algılarını da etkiliyor. Bu nedenle Red&Grey Kurucu Ortağı Furkan Reis de “Markalar için sosyal medyayı doğru kullanma rehberi” başlıklı bir makale yayınladı.
FURKAN REİS’İN YAZISI:
Dijital platformlar popülerlik çizgisini yükselterek kullanıcıların hayatında önemli yer tutmaya devam ediyor. Artış gösteren trendin farkında olan markalar, pazarlama iletişimlerinin temelinde bu mecraları dahil etmek ve doğal olarak da fayda sağlamak istiyorlar. Bu sebeplerden, zaman geçtikçe sosyal medya iletişimine ayrılan bütçe dilimleri de giderek büyüyor. Markaların iletişim noktasında yüzlerini sosyal ve dijital mecralara dönmelerindeki asıl amaç; daha samimi iletişim kurmak, kullanıcı-marka bağını güçlendirmek ve başarılı bir pazarlama iletişimi sağlamak. Bu amaç doğrultusunda bazı markalar doğru bir strateji izlerken, bazıları ise mecra dinamiklerine uymayan, sağlıklı diyemeyeceğimiz sonuçlar elde edebiliyorlar.
Peki, bu sonuçlar nasıl ortaya çıkıyor, ne gibi planlamalar sonucunda hatalar meydana geliyor?
MARKALARIN DİJİTAL PLATFORMLARDA YAPTIKLARI KRONİK HATALAR:
PLANSIZ SÜREÇ: Pek çok firma iletişim stratejilerinin temelini oluşturacak olan doğru stratejiyi belirlemeden, plansız bir süreçle ilerliyor. Sonuç olarak da süreç belirli bir zaman dilimini geride bıraktıktan sonra ne tür bir yol izleyeceklerini belirleyemiyorlar. Dolayısı ile bu kararsızlık, iletişim dillerine yansıyarak kullanıcıların etkileşimini olumlu şekilde etkileyemiyor.
TAKİPÇİ SAYISI: Markalar takipçi sayısı ile prestij ve erişimin doğru orantılı olduğunu düşünmekteler. Ancak dijital mecraların gerçekleri göz önüne alındığında bu düşüncenin çok doğru olmadığını söyleme mümkün. Göreceli olmakla birlikte rakamsal olarak küçük çaplı bir kitle ile beraber daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Önemli olan takipçi sayısından ziyade; doğru kitleye, doğru mesajla seslenmek ve takipçilerden geri dönüş alabilmektir.
TEK YÖNLÜ İLETİŞİM: Özellikle geleneklerine bağlı markalar, iletişim trendlerini güncel olarak takip edemeyerek bu yanılgıya sıkça düşebiliyorlar. Bu tür yanlışların doğmasına sebep olan ana nedenlerden biri ise geleneksel reklam modellerinin dijital platforma taşımaya çalışması olarak gösterilebilir. Her markanın kendi kitlesini tam anlamıyla tanımlayıp tanıyarak, kitlesine özel lifestyle içeriklerle seslenmesi çözüm olarak gösterilebilir.
Markalar Dijital Platformları Doğru Şekilde Nasıl Kullanabilir?
STRATEJİ BELİRLEMEK: Markaların, yeni bir strateji belirlemeden önce ilk olarak yapması gerekenler; yer almayı hedeflediği platformda “neden var olması gerektiği” sorusuna cevap bulmak olacaktır. Cevaplanması gereken diğer iki ana maddemiz: “Amaç ve elde edilmek istenen Sonuç” olacaktır. Bu soruların cevaplarına yanıt bulduktan sonra markanın kendi yapısına uygun strateji belirlenmelidir.
DOĞRU AJANS: Sosyal medya yönetimi, anlık değişkenleri ve hızlı yayılım sağlayabilmesi özelinde oldukça hassas bir konu. Bu doğrultuda, yönetim sürecini alanında tecrübeli ve kendini ispatlamış ajanslarla ilerlemek, markayı hedefe ulaştıracaktır. En önemli konu ise; çalışılan ajansın ekibinde yer alan sosyal medya uzmanının markayı “kendi markasıymışçasına tüm detayları ile sahiplenebilme ve yönettiği markanın kılığına bürünebilme yeteneğinin gerekliliğidir.” Başarılı sonuçlar elde etmek bu şekilde çok daha hızlı ve sağlam biçimde ortaya çıkacaktır.
DOĞRU KİTLE: Genel düşüncenin aksine takipçi sayısının fazla olması, o markanın başarılı olduğunu göstermez. Önemli olan sayfayı takip eden insanların gerçekten sizin kullanıcınız olup olmadığıdır. Bunu anlayabilmenin yolu ise oldukça basit. Paylaşılan içeriklere bakarak, kullanıcıların paylaşılan post ile girdikleri etkileşim, yorum ve paylaşım sayısını değerlendirerek tüm tabloyu net olarak oluşturabilirsiniz. Markalar bu maddelere göre kendi sayfaları için özeleştiri yapabilmeleri mümkün olacaktır.
GELENEKSEL MEDYADAN DAHA UCUZ, DAHA ETKİN!
Sosyal medya mecraları televizyon, radyo, gazete gibi mecralarla kıyaslandığında daha ucuz ancak çok daha etkin reklam olanağı sunuyor. Markanıza ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için reklam yapmak istediğinizde, çok uygun fiyat ve etkin yöntemler bulabilirsiniz. Sosyal ve dijital mecralar sunduğu spesifik hedefleme yöntemleri ile bu imkanların tamamını bizler sunmaktadır. Örneğin bir kafe sahibi Facebook’ta reklam vermek istediğinde işletmesinin belirli bir mesafe yakınında yaşayan, belirli yaş aralığındaki, belirli eğitim grubundaki insanların bu reklamı görmesini sağlayabilir. Böylelikle reklam bütçesi etkin ve verimli şekilde kullanılmış olur.
DİJİTAL İTİBAR YÖNETİMİ
Çoğu kişi bir marka veya ürün hakkında internette araştırma yaparken, marka ve ürün adının yanına şikayetini yazarak arıyor. Böylelikle ilgili marka veya ürün hakkında internette bulunan şikâyet ve yorumlara bakarak satın alma kararı veriyor.
Örneğin; bir müşterinin şikayetini iletmek için çağrı merkezini arayıp dakikalarca ulaşamaması kızgın ve memnuniyeti düşmüş bir müşteri profili oluşturabilir. Buna karşın, müşteri ve takipçilerin sadece bir tweet paylaşımıyla ya da Facebook sayfanıza attığı bir mesaj ile hemen cevap alması; memnun, mutlu hatta sadık bir müşteri profiline yaratmaktadır.
Markanız adına etkin sosyal medya iletişimi yapmak, memnun olmayan müşterilere çok daha hızlı ulaşarak, onların şikayetlerini daha çabuk çözebilmenizi sağlayacaktır.
Geçtiğimiz günlerde Amerikan United Airways firmasının uçağından zor kullanılarak bir yolcunun indirilmesi, sosyal medyada gündem oluşturmuş ve şirketin hisselerinin bir günde 750 milyon dolar değer kaybetmesine sebep olmuştur.
SON OLARAK;
Günümüz sosyal medya ve dijital mecraları, markalar için en önemli iletişim platformlarıdır. Bu doğrultuda; markaların, kendilerini kullanıcılara doğru tanıtıyor olması ve doğru iletişim stratejisi ile pazarlama iletişimi kurması büyük önem taşıyor. Stratejinin doğru biçimde yaratılması, alanında profesyonel ve kendini ispatlamış ajanslardan destek alınması, yaratıcılık ve yenilikten hiçbir zaman vazgeçilmemesi başarılı sonuçların doğal olarak oluşmasını sağlayacaktır. / EGE BASIN GRUBU aliağa güncel haber
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.