• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 20 °C

Petkim Limanda Dev İşbirliği

Petkim Limanda Dev İşbirliği
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşma imzalandı

Petkim ile Hollandalı APM Terminals arasında işbirliği

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşma imzalandı

 Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşma imzalandı.
     SOCAR'ın Petkim Yarımadası için belirlediği ''Value-Site'' vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Limanı yatırımı için atılan adım kapsamında, Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık AŞ ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde faaliyet gösteren şirketi APM Terminals arasında, Petkim, Petlim ve kurulacak bir APM Terminals iştiraki arasında görüşülerek nihai anlaşma imzalanmak üzere bir ön anlaşmanın imzaları atıldı.
     Petkim Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının APM Terminals tarafından işletilmesi, Petkim ve APM Terminals arasında uzun süreli bir işletme anlaşması imzalanması konusunda mutabık kalınırken, iki şirket arasındaki görüşmeler devam ediyor.
     Petkim Yarımadası'nın ''Türkiye'nin en kapsamlı kümelenme örneği olma'' hedefinin en önemli lojistik adımlarından biri olan konteyner limanı yatırımının, 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor. APM Terminals şirketinin işleteceği limanın kapasitesi, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak. Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteli konteyner limanının toplam 53 hektar lojistik destek sahası olacak.
     Limanının bir bölümünün konteyner limanına dönüştürülmesini sağlayacak projede, Hollandalı APM Terminals şirketi 28 yıl süre ile işletmeci olarak yer alacak.

SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, enerjide şu anki üretim kabiliyetlerinin rafineriyle birlikte olacak enerji ihtiyacını karşılayamayacağı için, bazı ürünleri ''Türkiye'de ilk kez yüksek teknolojiyle, çevreci'' bir yaklaşımla enerjiye dönüştüreceklerini, bu yatırımın yaklaşık 1 ila 1,5 milyar dolar arasında olacağını bildirdi.

     Yavuz, Petkim'in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında, Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının işletilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşmanın imzalandığı toplantıda yaptığı konuşmada, SOCAR olarak Petkim'i satın aldıklarında 5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu planladıklarını açıkladıklarını hatırlattı.  

     -''9 milyar doları aşan yatırım''-  

     Petkim Yarımadası'nda SOCAR'ın bugüne kadar tamamladığı yatırımların tutarının 9 milyar doları aştığını vurgulayan Yavuz, ''SOCAR şirket olarak, Azerbaycan da devlet olarak Türkiye'de Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olmuştur'' dedi.

     Petkim Limanı'nı Türkiye'nin en büyük entegre limanı haline getirme vizyonunu uygulamaya dönüştürmek için APM Terminals ile gerçekleştirecekleri işbirliği ile çok önemli stratejik adımlardan birini attıklarını dile getiren Yavuz, Nemrut Körfezi'nin, kazandığı Petkim kapasitesiyle birlikte 2025 yılına kadar konteyner elleçleme kapasitesini karşılayabilme konumuna geleceğini, 2025'den sonra da bölgeye yapılacak diğer yatırımlarla birlikte Aliağa ve İzmir'in, Akdeniz ve global pazarlarda en önemli lojistik pazarlardan biri olacağını söyledi.  

     -''En olmazsa olmaz girdi, enerji''-  

     Kenan Yavuz, rafineri ve petrokimya yatırımı ile üretimin en olmazsa olmaz girdisinin enerji olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

     ''Enerjiyi enterkonnekte sistemden almamız mümkün olmadığı için, mutlaka kendi bünyemizde üretme zorunluluğumuz var. Gerek buhar dengesi ihtiyacı, gerek stabilite açısından bunu gerçekleştirmek zorundayız. Şu anki üretim kabiliyetimiz rafineriyle birlikte olacak enerji ihtiyacımızı karşılayamayacağı için rafineriyle entegre, rafineriden üreteceğimiz ekonomik değeri düşük ve çevre açısından sorunlu olabilecek bazı ürünleri Türkiye'de ilk kez yüksek teknolojiyle, çevreci bir yaklaşımla enerjiye dönüştüreceğiz. Bugün 220 megavat olan elektrik üretim kabiliyetimizi de rafineriyle beraber 3 katı daha artırarak 800 megavata çıkaracağız. Bu yatırımımız, yaklaşık 1 ila 1,5 milyar dolar arasında yatırım olacak. Dünyada bu teknoloji, iki üç noktada var. Bunu da hayata geçirerek entegrasyonun birinci fazını tamamlamış olacağız.''  

     -''Dikey entegrasyon büyük ölçüde tamamlanacak''-  

     SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ise Türkiye'de yatırımlara devam ettiklerini, bu yatırımlarla Türkiye'de petro kimya pazarındaki paylarını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

     APM Terminals ile gidecekleri işbirliği ile Petkim Yarımadası için belirledikleri ''Value-Site'' vizyonunun lojistik ayağında çok önemli bir adım attıklarını dile getiren Abdullayev, söz verdikleri gibi 2015 yılında dikey entegrasyonu büyük ölçüde tamamlamış olacaklarını belirtti.

     APM Terminals Üst Yöneticisi (CEO) Kim Fejfer de Türkiye'nin kaydediği gelişmelere işaret ederek, ''Bu önemli pazara, alanında kendini kanıtlamış, kuvvetli ve saygın bir iş ortağı olan SOCAR ile birlikte girmekten dolayı çok mutluyuz. Yaptığımız işbirliğinin uzun seneler boyunca devam edeceğini umuyoruz'' diye konuştu.

     APM Terminals Avrupa Bölgesi Üst Yöneticisi (CEO) Martin Poulsen ise Petkim Limanı'nın lojistik konumu, pazarlara ulaşılabilirliği ve doğal su derinliği özellikleriyle Türkiye'nin önde gelen limanlarından biri olduğunu vurguladı.  

     -2014'e kadar 350-400 milyon dolarlık yatırım-   

     Bu arada, verilen bilgiye göre; Petkim, APM Terminals Türkiye'nin ''en büyük konteyner ve genel kargo'' limanlarından birini yapacak.

     Konteyner Terminali'ne 2014 yılına kadar 350-400 milyon dolar civarında yatırım yapılacak. Limanın kapasitesi 1,5 milyon TEU olacak. Bu kapasite, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak.

     Liman kapasitesinin pazar talebine bağlı olarak 3 milyon TEU'ya çıkarılması planlanıyor.

     APM Terminals, Petkim Konteyner Limanı'nda 28 yıl süreyle işletmeci olarak yer alacak ve bu süre tarafların mutabık kalması halinde 2046 yılına kadar uzatılabilecek.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78