24 Kasım 2024
  • İzmir8°C

YEREL KALKINMAYA BÜYÜKŞEHİR DAMGASI

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem geliştirdiği “Topraksız Tarım” projesi hem de hazırlanmasına destek verdiği 5 farklı “yerelde kalkınma” projesiyle, İzmir

Yerel Kalkınmaya Büyükşehir Damgası

13 Ekim 2015 Salı 12:07

YEREL KALKINMAYA BÜYÜKŞEHİR DAMGASI
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem geliştirdiği “Topraksız Tarım” projesi hem de hazırlanmasına destek verdiği 5 farklı “yerelde kalkınma” projesiyle,  İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) hibe programlarından destek almaya hak kazandı.
 
İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) 2015 yılı destek programı kapsamında ilan ettiği “İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı” ile “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı”nın değerlendirme sonuçları açıklandı. İZKA'nın açıkladığı sonuçlara göre, toplam 108 başvurunun yapıldığı iki hibe programında,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı “Topraksız Tarım” projesi ile hazırlanmasına destek verdiği 6 projeden 5’i hibe desteği almaya hak kazandı.
 
KOOPERATİFLERE BÜYÜK DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun talimatı üzerine, bu hibe programları döneminde bir yandan Belediye'nin başvuru sahibi olduğu "Topraksız Tarım" projesi kaleme alınırken, bir yandan da açılan hibe programlarına başvuru yapmak isteyen tarımsal kooperatiflere projelerini geliştirmeleri ve yazmaları için belediye bünyesindeki “AB Hibe Projeleri Müdürlüğü” tarafından destek verildi.
 
Tarımsal kalkınma konusunda attığı adımlarla Türkiye'de öncü konumda bulunan ve kooperatiflerle yürüttüğü sözleşmeli üretim modeliyle örnek olan Büyükşehir Belediyesi, proje yazım desteği vererek hibe almalarına yardımcı olduğu kooperatiflere, projeleri kapsamında ayni yardımın yanı sıra, eş finansman aracılığıyla mali destek de sunacak. Bu kapsamda kooperatiflerin her bir projesi için değişen miktarlarda eş finansman desteği verilecek. Kurumsal, yönetimsel ve teknik kapasitelerini ve mali yapılarını iyileştiren kooperatifler, böylece yerel kalkınmanın itici gücüne dönüşebilecek.
 
PROJE YAZMA EĞİTİMİ VERİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKA, proje yazma konusunda geçtiğimiz Şubat-Nisan ayları arasında ortak çalışma gerçekleştirdi. Söz konusu hibe programlarına hazırlık olması amacıyla, 8 ilçede kamu ve özel sektör temsilcilerine proje yazma eğitimi verildi. Hibe sisteminden proje döngüsüne, paydaş, sorun, hedef ve strateji analizlerinden teknik ve mali değerlendirme kriterlerine kadar birçok konuda detaylı ve uygulamalı eğitim alan, grup çalışmalarına katılan toplam 130 katılımcıya, İzmir Kalkınma Ajansı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan "Proje Yazma  Eğitimine Katılım Belgesi" verildi.
 
“TOPRAKSIZ TARIM” DİKİLİ’DE HAYATA GEÇECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu “Kent Koleji Topraksız (Sanayileşmiş) Tarım: Kalite ve İstihdama Yatırım" projesi, “İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar” bileşeninden destek almaya hak kazandı. Dikili ilçesinde proje kapsamında kurulacak tam otomasyonlu topraksız tarım eğitim ve uygulama serası ile İzmir'de tarımsal üretim kapasitesinin, tarımsal ürünlerin kalitesinin ve katma değerinin arttırılması,  topraksız tarımın yaygınlaştırılması ve bu yolla dezavantajlı olan ilçeler başta olmak üzere istihdam ve gelir düzeyinin artırılması hedefliyor. Proje kapsamındaki hizmetlerden Dikili'nin yanı sıra, Kınık ilçesi de yararlanacak.  Dikili Belediyesi ile Ege Üniversitesi Güneş Enstitüsü, proje ortağı olacak.
 
BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEKLEDİĞİ PROJELER:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İZKA'nın hibe programları döneminde, yazım desteği de sağladığı, ortak veya iştirakçi olarak yer alarak ayni ve maddi katkı sağladığı projeler ise şunlar:
 
* S.S. Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  “Yarımada Çiçek Açıyor”  projesinde Yarımada bölgesinde mevsimlik/kesme çiçek ve endemik bitki üretim sürecinin modernize edilerek yaygınlaştırılması amaçlanıyor. * Kuşçular Köyü S.S. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi "Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Çok Amaçlı Soğuk Hava Deposu" projesi ile tarımsal ürünlerin üretim kapasitesinin artırılması ve üreticilerin bu konudaki eğitimi hedefleniyor.
 
* S.S. Kınık İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin başvuru yaptığı "Süt Soğuk Zincirinin Mobilize Edilmesi" projesinde sütlerin üreticiden zamanında ve sıhhi nakil ile getirilmesi ve bu noktalardan pazara yine sıhhi ve zamanlı araçlarla ulaştırılması; bu sayede sütün daha kaliteli ve istikrarlı şekilde satılması ve üreticiye katma değer kazandırılması sağlanacak.
 
* S.S. Hıdırlık Tarımsal Kooperatifi'nin “Seferihisar Yerel Üzümünün, Pekmez Üretimi ile Katma Değerinin Artırılması, Satış Pazarlama olanaklarının Geliştirilmesi" projesi, bölgedeki en değerli ürünlerden biri olan üzümün değerlenmesi için pekmez üretim hattının yapılması ile kooperatife yeni tesis kazandırılmasına hizmet edecek.
 
* Urla Şarap Üreticileri ve Bağcılık Derneği'nin başvurusunu yaptığı "Urla Bağ Yolu" projesinde Yarımada’nın sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel yapıyı da kapsayarak bağ yollarının belirlenmesiyle bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde bir bağ rotası olarak markalaşması ve bir turizm destinasyonu haline gelmesine katkı sağlanacak.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.