25 Kasım 2024
  • İzmir6°C

TÜTÜN DEPOLARINDAN SİGARASIZ KAMPÜSE...

Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, “Sigarasız Kampüs” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Tütün Depolarından Sigarasız Kampüse...

31 Mayıs 2014 Cumartesi 12:19

Tütün Depolarından Sigarasız Kampüse...
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, “Sigarasız Kampüs” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana kutlanan 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü kapsamında açıklamalarda bulunan İKÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Sibel Öktem Ayık, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak sigarasız bir kampüs hedeflediklerini söyledi.
 
“Günde tek sigaradan bağımlılığa...”
Sigaranın hala Dünya’da ve Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan bağımlılık yapıcı madde olduğunu hatırlatan Doç.Dr.Ayık, ilk deneme yaşının ilkokul dönemi olmasına rağmen sigaraya bağımlılık yaşının genellikle lise ve üniversite yıllarına tekabül ettiğini belirterek kişinin düzenli olarak günde en az bir tane sigara içmesi halinde sigara bağımlısı sınıfına girdiğine vurgu yaptı. Bağımlılık düzeyinin kişinin günde içtiği sigara miktarına, sabah erken saatlerde içme isteğinin olmasına ve sağlık durumunda bozulma olmasına rağmen ya da sigara içmenin yasak olduğu alanlarda sigara içme isteğinin olmasına göre sınıflandırıldığını ifade eden Doç.Dr.Ayık: “Sigara bağımlılığının hafif olduğu olgularda erken dönemde sigaranın bırakılması daha kolay olurken bağımlılık düzeyi arttıkça sigara içimini bırakılması daha zorlaşmaktadır. Bu olgularda davranışsal tedaviler yanında ilaç tedavileri de gerekebilmektedir” şeklinde konuştu.
 
“Dumanı bile yetiyor”
Sigaraya erken yaşlarda başlamanın, içilen sürenin uzunluğunun, bağımlılık düzeyinin ve kişinin genetik olarak hastalıklara yatkınlığının sigara ile ilişkili hastalıkların daha erken ve şiddetli ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çeken Doç.Dr.Ayık, aktif sigara içen kişiler kadar sigara dumanına maruz kalan kişilerde de aynı şekilde sigara ile ilişkili hastalıkların görüldüğünün altını çizdi.
“Sigara içen kişilerin sigaraya ulaşılabilirliği de azaltılıyor”
Türkiye’de yaklaşık beş yıldır yoğun bir şekilde sigara karşıtı kampanyalar yürütülmesinin sevindirici olduğunu belirten Doç.Dr.Ayık’a göre bu kampanyanın en önemli ayaklarından birisi de dumansız hava sahası projesi. Bu proje ile sigara içmeyen kişilerin sigara dumanından korunmasının yanında sigara içen kişilerin de sigaraya ulaşılabilirliği azaltılmış oluyor.
 
“Anket sonuçları sevindirici”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin eski tütün depolarının olduğu bir alanda kurulduğunu hatırlatan Doç.Dr.Ayık: “Bağımlılığın en yoğun yaşandığı kitlenin gençler olması nedeniyle koruyucu önlemlerin alınmasında da en fazla önem verilecek grup gençler olmaktadır” diyerek İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3.sınıf öğrencileri tarafından klinik araştırmalar ve uygulamalar projesi kapsamında yürütülen bir anket projesinin sonuçlarını paylaştı.
 
“Birinci sınıf öğrencilerinin %13'ü bağımlı çıktı”
Bu projede İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde ilk yılını okuyan öğrencilerin sigara içme alışkanlıklarının ve sigara yasakları hakkındaki görüşlerinin değerlendirildiğini belirten Doç.Dr.Ayık: “Ankete toplam 904 öğrenci katıldı. Birinci sınıf öğrencilerinde %13.8’inde sigara bağımlılığı saptandı. Bağımlılık oluşturmaksızın ara sıra sigara içen öğrenci sayısı %9.1 olarak belirlendi” diyerek sonuçların Türkiye genelinde sigara içme oranlarına göre daha düşük düzeyde olduğunu söyledi.
 
“Dumansız Hava Sahasına Öğrencilerden Destek Var”
“Kampüs içinde açık alanlarda da sigara içiminin sınırlandırılması gerektiğini düşünen öğrenci oranı ise %78 düzeyinde” diyen Doç.Dr.Ayık’a göre bu anket ile İKÇÜ öğrencilerinin kapalı veya acık alanlarda dumansız hava sahası projesini desteklediği görülüyor. Öğrencilerinin hem bedenen hem de zihnen sağlıklı olmasının İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunun altını çizen Doç.Dr.Ayık: “Gençlerimizin sigaranın zararlarından korunması açısından dumansız bir üniversite hedefliyoruz. Öğrencilerin de desteği ile sigara içme oranlarının daha da aşağıya çekilebilmesi açısından 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü; tütün depolarından sigarasız bir kampüse geçiş sürecinde oldukça önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.