23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

TİCARET HAYATI KÖKÜNDEN DEĞİŞİYOR

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hayata geçirdiği e-Fatura, e-Defter, e-Bilet gibi uygulamaların kapsamı genişliyor.

Ticaret Hayatı Kökünden Değişiyor

22 Aralık 2015 Salı 09:46

E-FATURA, E-DEFTER İLE TİCARET HAYATI KÖKÜNDEN DEĞİŞİYOR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hayata geçirdiği e-Fatura, e-Defter, e-Bilet gibi uygulamaların kapsamı genişliyor. 20 bin şirketle başlayan değişim kısa sürede 100 bine çıkacak. Neredeyse tüm ekonomiyi kapsayacak büyük dönüşüm, ticaret hayatını kökünden değiştirecek. İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı  Bahadır Onay, “Yeni uygulamalar, ticaret hayatında devrimsel bir dalgayı tetikledi” diyor. Yeni dönem, şirketlere maliyet, veremlilik ve hız konularında önemli fırsatlar da yaratıyor.
 
İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı Bahadır Onay, GİB’in e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve e-Bilet gibi elektronik finansal uygulamaların başlattığı değişimin, ticari hayatı kökünden değiştirecek devrimsel bir dalgayı tetiklediğini söyledi. Onay, “Henüz farkındalık çok büyük ölçüde oluşmadı ama şimdi o sürece girmiş bulunuyoruz. Artık, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura uygulamalarının üzerine gelecek katma değerli servisler ile şirketler açısından verimliliği ve iş yapış biçimlerini değiştirecek önemli fırsatlar doğacak” dedi. Bunu bir örnekle açıklayan Bahadır Onay, İdea Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen, kurumların e-Defterlerini dakikalar içerisinde denetlemelerine olanak sağlayan VisionPlus SAFe/ e-Denetim uygulamasından bahsetti. Onay, e-Defterlerin vergisel, muhasebesel ve teknik uyumluluk açısından denetlenmesine imkan sunan uygulama sayesinde kurumların GİB’e onaylatmadan ya da herhangi bir vergi incelemesi öncesinde e-defterlerindeki hata ve eksiklikleri tespit edebileceklerini belirtti.
 
E-DÖNÜŞÜM ŞİRKETLERE NELER KATACAK
Bahadır Onay GİB’in devreye aldığı uygulamaların, kısa sürede, sorunsuz bir şekilde büyük bir kitleye ulaşmasının dünyada da büyük bir başarı öyküsü kabul edildiğini vurgularken, şirketler açısından faydalarını şöyle özetledi: “Sadece kağıttan kazanılan yüzde 60 maliyet avantajını bir kenara bıraksak bile bugün bir kurumun, başka bir kuruma kağıt fatura kestiğindeki süreci düşünelim; Fatura bilgileri giriliyor, faturanın kağıt ortamında çıktısı alınıyor ve kargoya veriliyor. Sonrasında faturanın izlenebilirliği kayboluyor. Faturanın karşı tarafa ulaşmaması ya da kaybolması gibi sorunlar yaşanabiliyor. E-Fatura bu süreçleri ortadan kaldırıyor. Faturanın ulaşıp ulaşmama sorunu kalmadığı gibi, herhangi bir itiraz veya yorum da elektronik ortam üzerinde görülebiliyor. E-fatura altına eklediğimiz bir link ile faturalar anında ödenebiliyor. BKM Express ile bunu yaptı. Banka izin veriyorsa bunun taksit seçenekleri de var. Böylece iş süreçleri çok kısalıyor İnovasyon ve Ar-Ge ile kurumlara değer katmak deyince ben bu tür uygulamalardan bahsediyorum”. 
 
100 BİN MÜKELLEF HEDEFİ 
e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının hâlihazırda 20 bin işletme tarafından kullanıldığını belirten İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı Bahadır Onay, Maliye Bakanlığı’nın hedefinin 100 Bin mükellef olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “GİB’in Ocak 2015’te yayımlanan Performans Programı’na göre 20 bin mükellef sayısının 2015 yılının sonunda 40 bin olması öngörülüyordu. Diğer taraftan GİB, Haziran 2015’te e-Fatura ve e-Deftere geçme zorunluluğu ile ilgili bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre 2014 yılı cirosu 10 milyon TL’yi geçen bütün işletmeler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-Fatura kullanmak zorunda. Bakanlık yetkilileri bu tebliğ sonrası bu sayının 50 bine çıkacağını belirtiyor. Dolayısıyla her yıl en az 10 bin mükellefin e-Faturaya otomatik olarak geçeceğini söylemek mümkün. Nitekim Maliye Bakanımız bu sayının bir kaç yıl içinde 100 bine çıkartılması yönünde bir hedeflerinin olduğunu ifade etmişti”.
 
MALİYETLER NE KADAR? 
GİB portalının ücretsiz de kullanılabildiğini ama özellikle saklama işlemlerinin bulutta yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bahadır Onay, “50’ye yakın  özel entegratör şirket pazarda bu konularda hizmet veriyor. İdea Teknoloji Çözümleri olarak biz Ar-Ge odaklı bir teknoloji şirketiyiz. Teknik uzmanlığın yanı sıra vergi mevzuatları konusunda da uzman bir kadroya sahibiz ve bu nedenle hem teknoloji hem mevzuat değişimini çok hızlı adapte ediyoruz” diyor. 
 
ONLİNE FİŞ DÖNEMİ BAŞLIYOR
E-Fatura yanında, uygulamaya alınan bir diğer önemli uygulama ise e-Arşiv Fatura. Bahadır Onay şöyle anlatıyor “Burada e-Fatura kullanma zorunda olanların, e-Fatura düzenlemek zorunda olmayan kurum ya da şahıslara da e-Fatura kesebilme olanağı sağlıyor. Kurum kendi tarafında hiçbir fatura saklamıyor. Bu uygulama 2014 yılı cirosu 5 miyon TL’nin üzerindeki e-Ticaret firmaları için zorunlu… Fakat avantajları nedeniyle zorunluluk getirilmeyen pek çok müşterimiz de artık e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiyor. Böylece kurumlar, fatura hatta fiş vermeyi ortadan kaldırarak, bireysel tüketiciye faturayı elektronik ortamda gönderebiliyor. Kurumlar, fatura kağıt masrafı ve operasyonel maliyetlerden kurtuluyor. Bugün pek çok telekom şirketi ve banka bunu yapıyor. Şimdi özellikle perakende sektöründe zincir marketler ve mağazalar bundan yararlanabilecek”. 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.