TED'DE ORYANTİRİNG HEYECANI
TED Aliağa Koleji ilköğretim okulu öğrencileri Oryantiring sporuyla tanıştı. TED Aliağa Koleji Beden Eğitimi Öğretmeni Zümra Türkmen rehberliğinde, Oryantiring sporuna hevesli ve yetenekli öğrencilerle sürdürülen
22 Mart 2011 Salı 00:19
TED ALİAĞA KOLEJİNDE ORYANTİRİNG HEYECANI
ALFA TİVİ www.alfativi.net
TED Aliağa Koleji ilköğretim okulu öğrencileri Oryantiring sporuyla tanıştı. TED Aliağa Koleji Beden Eğitimi Öğretmeni Zümra Türkmen rehberliğinde, Oryantiring sporuna hevesli ve yetenekli öğrencilerle sürdürülen çalışmalara ilgi hızla artıyor. İlk olarak Okul kampus krokisinin çıkartılarak başlanılan çalışmalar geçen hafta sonu Kozak Yaylası"nda yapılan etkinlikle devam etti.
TED Aliağa Koleji İlköğretim Okulu Müdürü Orkun Karapostal, Hedefimiz Nisan ayı sonundaki İzmir Oryantiring Federasyonu"nun düzenleyeceği İzmir İl yarışlarında okulumuzu en iyi şekilde temsil etmektir. Oryantiring maceramıza 2002 doğumlu öğrencilerimizin ağırlıkta olduğu yaş gurubu başladık ve sayımızı katlayarak büyütmek istiyoruz. Öğrencilerimizi böylesine faydalı, eğlenceli bir sporla tanıştıran Beden Eğitimi öğretmenimizi yürekten kutluyorum dedi.
ORYANTİRİNG NEDİR?
İlk kez 19.yy da İsveç"te askeri garnizonlar arasında yön bulma yarışması olarak başlamıştır. Türkiye"de 2002 de federasyonu kurulmuştur. Her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarına pusula ve harita yardımı ile koşarak veya yürüyerek en kısa sürede ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. Ayrıca bütün ailenin de birlikte yapabileceği bir spordur.
Sporcu yarışma bölgesinde haritada belirtilmiş hedeflere sırasıyla en kısa sürede ulaşmaya çalışır. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayrak bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlar. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Tüm hedeflere ulaşamayanlar diskalifiye olur. Yarışmacılar birbirini izlememesi için 3 dakika ara ile çıkış yaparlar.
Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Takip edilecek bir lider ya da işaretlenmiş bir parkur yoktur. Sporcular atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Bu özelliği ile yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını kaldırmaktadır. Oryantiring, koşarak, kayakla, dağ bisikleti ile ve elle kullanılan özürlü arabasıyla olmak üzere 4 kategoride yapılmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.