23 Kasım 2024
  • İzmir8°C

TARFİLASYON İLE TANIŞTIK

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım ürünlerinde geçtiğimiz yıl yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekerek, krizin tarım ürünlerinde enflasyonu arttırdığını söyledi

Tarfilasyon İle Tanıştık

08 Kasım 2008 Cumartesi 15:00

GLOBAL KRİZ SAYESİNDE TARFİLASYON İLE TANIŞTIK
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım ürünlerinde geçtiğimiz yıl yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekerek, krizin tarım ürünlerinde enflasyonu arttırdığını söyledi.
3. Mut Zeytin Hasat Şenlikleri kapsamında düzenlenen, “Mut"un Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Değerlendirilmesi” konulu panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, “Dünyada tarım ürünlerinde oluşan bir enflasyon var. Global krizin tarım ürünlerinde oluşturduğu sıkıntının dünyadaki adının Türkçe karşılığı "Tarfilasyon" oluyor. Yani tarım ürünlerinin fiyatlandırmasından kaynaklanan bir sorun olarak nitelendirebiliriz. Bu yeni bir kavram olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Orta ve uzun vadede tarım fiyatlarının, dünya piyasalarında belirleyici olacağına dikkat çeken Tüzmen, Önümüzdeki dönemde tarım ürünlerinin biraz daha avantajlı hale geleceğine dikkat çekti. Tüzmen, “Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. dedi.
HEDEF 500 MİLYON DOLAR İHRACAT
Türkiye"nin tarım ürünü ihracatının yüzde 2.6"sının zeytin ve zeytinyağından oluştuğuna da değinen Tüzmen, şunları söyledi:
“Bugüne kadar 250 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bizim için 1 dolarlık ihracat bile çok önemli. 2008-2009 sezonundaki ihracat hedefimiz 500 milyon dolar. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Mut"un bu süreçten dana fazla pay alması gerekiyor. Bu işin sonuna kadar arkasındayız.”
TÜRKİYENİN PAYI SADECE YÜZDE 7
İspanya"nın dünya zeytinyağı ihracatından yüzde 37 pay alarak birinci sırada yer aldığını hatırlatan Tüzmen, İtalya"nın yüzde 24"lük pay ile ikinci sırada yer aldığını kaydetti.
Türkiye"nin ise sadece yüzde 7 pay aldığını belirten Tüzmen, “Bu konuda ne kadar geri kaldığımızı gösteriyor. İhracat pazarlarımızı genişletmemiz lazım. Zeytin ve zeytinyağı tanıtım grubunu oluşturduk. Amacımız ABD, Japonya, Kore, Hindistan, Çin ve Tayland gibi pazarlardaki payımızı arttırmak” dedi.
AMACIMIZ BİRİNCİ LİGE ÇIKMAK
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli,sektörün dünya birinci ligine çıkması için çaba harcadıklarını belirterek, “Bu sektörde ikinci ligde oyuncu idik. Birinci lige çıkmak için ağaç varlığını yükseltmek gerekiyor. Bunun için enerji ve para harcandı. Bunun meyvelerini Mut"ta görmek bizi mutlu ediyor. Dünya kocaman bir sofra. Beyaz örtülü masada,  kendimize bir sandalyelik yer açacağız. Akdenizlilerin dışında artık zenginler Amerika, Japonya zeytinyağı tüketiyor. Bu pazarlarda sıkıntı çekmeyeceğiz. Bu ülkenin milli ürününü markalı satma hedefiyle yol alıyoruz” diye konuştu.
2012 İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR $
Açılışta konuşan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri tarafından zeytin ağacı varlığının artırılması konusunda seferberlik başlattığını söyledi. Ölken, son 10 yılda Türkiye"deki zeytin ağacı sayısının hızla arttığını belirterek, “10 yılda ağaç sayımız 2 kat arttı. 80-90 milyon olan ağaç sayısı günümüzde yaklaşık 180 milyona kadar çıktı. 2012 yılına gelindiğinde Türkiye"nin 2 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline ulaşması bekleniyor” dedi.
“Mut"un Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Değerlendirilmesi” toplantısında açılış konuşmalarından yapılan panelde, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Mustafa Sever, ““Ülkemiz  Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Genel Değerlendirilmesi” başlıklı bir sunum yaparken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp, “Ambalajlı – Markalı Sofralık Zeytin İhracatı” konulu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, “Ambalajlı – Markalı Zeytinyağı İhracatı”, konusunda katılımcılara tecrübelerini aktardı.
Dünyada son yıllarda yükselen trend “Organik Zeytinyağı İhracatı” konusunda Mehmet Laleli Mut"lu zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile bilgi birikimini paylaşırken, Mut Tarım İlçe Müdürü Murat Orhan, “Ülkemiz Zeytinciliğinde Mut"un Yeri ve Önemi” konulu sunumu ile Mut"taki zeytinciliğin gelişimini dile getirdi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.