TANZANYA’YA GÖZ NURU
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Türkiye-Azerbaycan ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘Uygulamalı Katarakt Eğitimi Projesi’ kapsamında Tanzanya’da katarakt operasyonları ve göz hastalıklarına yönelik m
06 Mart 2014 Perşembe 12:36
TANZANYA’YA GÖZ NURU
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
Türkiye-Azerbaycan ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘Uygulamalı Katarakt Eğitimi Projesi’ kapsamında Tanzanya’da katarakt operasyonları ve göz hastalıklarına yönelik muayeneler gerçekleştirildi. Eski Tanzanya Cumhurbaşkanı Mwinyi de Türk ve Azeri doktorlarca muayene edilenler arasındaydı.
Yeryüzü Doktorları ve Azerbaycan Gençliğe Yardım Fondu Gönüllü Sağlık Ekibi, TİKA desteği ve Tanzanya REHEMA Vakfı ev sahipliğinde Tanzanya Mkuranga Devlet Hastanesi'nde hastaları muayene ederek ameliyatlarını ve ameliyat sonrası kontrollerini yaptı. Azerbaycan ve Türkiye’den hekimlerin işbirliği yapılan, kuruluşların yetkililerinin katıldığı organizasyonda 54 ameliyat ve 593 göz hastalıkları polikliniği gerçekleştirildi, bağış olarak Türkiye’den getirilen 163 gözlük dağıtıldı.
Gönüllü sağlık ekibi ayrıca REHEMA Vakfı’na ait Safina Öğretmen Okulundaki öğrencilere yönelik görme kusuru taraması yaptı. 15-25 yaş arası öğrencilere yapılan muayeneler sonucu ihtiyaç duyulan gözlükler Dışişleri Bakanlığı Mensupları ve Eşleri Derneği (DİMED) tarafından temin edilerek, dernek heyetinin Tanzanya ziyaretinde okul yetkililerine teslim edildi.
Tanzanya’da Azerbaycan-Türkiye İşbirliği Programı'nın 17-21 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen ilk organizasyonunun açılışına eski Tanzanya Cumhurbaşkanı Ali Hasan Mwinyi, Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu, Yeryüzü Doktorları II.Başkanı Dr Havva Sula, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk ve gönüllü doktorlar katıldı.
ESKİ CUMHURBAŞKANI DA MUAYENE OLDU
Programın açılışından sonra göz muayenesi olmak isteyen eski Tanzanya Cumhurbaşkanı Mwinyi, Türk ve Tanzanyalı doktorlar tarafından muayene edildi; yaşadığı göz ağrıları sebebiyle kendisine reçete yazılan 90 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Mwinyi gönüllü doktorlara teşekkür etti.
Programın ilk günü ameliyat için başvuran Masai Kabilesine mensup 47 yaşındaki Maitera Santamo ertesi gün yapılan kontrolde gözünün aydınlığa kavuşmasına çok memnun olduğunu belirterek diğer gözü için de ameliyat talebinde bulundu. Gönüllü Sağlık Ekibi son gün hastaneden ayrılırken bahçede onları uğurlayanlar arasında Maitera da vardı.
Yeryüzü Doktorları ayrıca önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri projeler için Zanzibar Mnazi Mmoja Hospital, Zanzibar Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Zanzibar Outreach Programı yetkilileri ile de işbirliği ve destek konusunda görüşmelerde bulundu.
KATARAKT AFRİKA’NIN KADERİ OLMUŞ DURUMDA
Kötü yaşam koşulları, sahra şartları, yetersiz beslenme, Afrika’da katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle Sahra Altı Afrika’da milyonlarca insan günışığına hasret yaşıyor. Yeryüzü Doktorları, hastalarla birlikte ailelerinin de yaşamını felç eden bu göz hastalıklarını iyileştirmek amacıyla başlattığı “Göz Nuru” projesiyle katarakt ameliyatlarının yanı sıra önleyici tedbirler ve tedaviler ile Afrikalı insanların günışığına kavuşmasını sağlıyor. Bugün Afrika'da ameliyatla tedavi edilebilecek 3 milyon kör hastanın olduğu belirtiliyor.
YERYÜZÜ DOKTORLARI DERNEĞİ HAKKINDA:
Nisan 2000’de uluslararası tıbbi yardım örgütü olarak kurulmuştur.
Birleşmiş Milletler ECOSOC üyesi olan dernek ayrıca BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Afet Yönetim ve Koordinasyon Ofislerinin (UNDAC) eğitim ve tatbikatlarına iştirak ederek, saha operasyonlarında adı geçen kuruluşlara akredite olarak çalışmaktadır. Bununla birlikte UNICEF, WHO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu gibi devletlerarası kuruluşlarla paydaş olarak projeler yürütmektedir. Yeryüzü Doktorları ayrıca BM En Az Gelişmiş Ülkeler STK Forumu’nun ev sahibi ülke koordinatörlüğünü de yürütmektedir.
Kurulduğu günden bu yana 30’u aşkın ülkede fakirlik, kuraklık, hastalık, savaş, deprem gibi doğal ve insan kaynaklı afet ve felaketlerin kurbanı olan muhtaç insanlara, insani ve tıbbi yardım götürmüştür.
Dünya çapında 3.000’i aşkın gönüllüsü ile faaliyetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu; Başkan Dr. Kerem Kınık, II. Başkan Dr. Havva Sula, Genel Sekreter Uzm. Dr. Yahyahan GÜNEY, Yönetim Kurulu Üyeleri Ecz. Muhammed Karabacak, Prof. Dr. Orhan Alimoğlu ve Doç. Dr. M. Akif Kaygusuz’dan oluşmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.