SAMAN NEZLESİNİ CİDDİYE ALIN
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
27 Haziran 2014 Cuma 10:02
SAMAN NEZLESİNİ CİDDİYE ALIN
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Aladağ; “genellikle bahar aylarında ortaya çıkan saman nezlesinin (alerjik rinit), tedavi ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu; ancak saman nezlesi gibi aylar süren rinit bulgularının farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini” söyledi.
SAMAN NEZLESİ İLE SOĞUK ALGINLIĞINI KARIŞTIRMAYIN
Saman nezlesinin, polen ve akar gibi alerjik özelliği olan maddelerin, hassas bünyelerde oluşturduğu üst solunum yollarının iltihabi hastalığı olduğunu ve diğer rinit tabloları gibi burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi durumlara yol açtığını belirten Doç. Dr. İbrahim Aladağ, bu hastalığın uzun süreli rinite yol açan başka hastalıklarla karıştırılabileceğini söyledi. Doç. Dr. İbrahim Aladağ, “Saman nezlesi bulguları gösteren her dört hastanın birinde alerjik olmayan rinit denilen farklı bir hastalık mevcuttur. Hamilelik, yaşlılık gibi normal fizyolojik süreçler alerjik olmayan rinit tabloları oluşturabileceği gibi, sosyal yaşamda karşılaştığımız birçok dış etkenler bu duruma yol açabilir. Uzun süreli burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi durumlarda uzmana danışmadan ve hastalığın sebebi ortaya konmadan, soğuk algınlığı ilaçları ve alerji şurupları gibi geçici yöntemlerin kullanılması hastalığı kötüleştirebileceği gibi tedavide geç kalınmasına da yol açabilmektedir” diye konuştu.
BURUN HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ
Sebebi ne olursa olsun, burun iltihabıyla ortaya çıkan uzun süreli burun tıkanıklığı ve burun akıntısının, bedensel ve zihinsel performanslarını düşürerek hastaların sosyal yaşamlarını ciddi şekilde etkilediğini belirten Doç. Dr. İbrahim Aladağ, “Alerjik ve alerjik olmayan rinitte, muhtemel alerjen ya da tahriş edici maddelerden uzak durmak ve sık burun yıkama alışkanlığını edinmek, bu hastalarda hekime gitmeden önce yapmaları gereken en önemli koruyucu tedavi yöntemleridir ”dedi.
TÜMÖRLERİN DE SAMAN NEZLESİ BENZERİ BELİRTİLERİ OLABİLİR
Sigara dumanı, egzoz gazları, temizlik malzemeleri, parfüm ve deodorantlar gibi solunumla alınan birçok tahriş edici maddenin vücutta farklı etkiler bıraktığını söyleyen Doç. Dr. Aladağ, uzun süreli burun tıkanıklığının ihmale gelmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Aladağ, “Rinit nedeni olabilecek onlarca farklı hastalık olabilir. Hatta tümörlerin de saman nezlesi benzeri belirtiler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, uzun süreli burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi durumlarda, kesin tanının konulması ve uygun tedavinin düzenlenmesi için mutlaka bir uzman kontrolünden geçmek gereklidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.