PETKİM'DEN İHRACAT REKORU
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Türk petrokimya sektörünün en büyük yerli üreticisi Petkim’in 2011 yılı faaliyet sonuçları açıklandı. Buna göre şirketin net satışları 2011 yılında ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle önceki
06 Mart 2012 Salı 01:13
2011 YILINDA İHRACAT, 2010 YILINA GÖRE % 57 ARTIŞLA 834 MİLYON DOLAR; NET DÖNEM KÂRI 102 MİLYON TL OLDU.
2011 YILINDA NET SATIŞLAR, 2010 YILINA GÖRE %34 ARTARAK 3.891 MİLYON TL’ye ULAŞTI.
GENEL MÜDÜR HAYATİ ÖZTÜRK: PETROL VE NAFTA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, PETKİM’İ TARİHİNİN EN YÜKSEK MALİYETLERİ İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKTI. BUNA RAĞMEN ÜRETİMİMİZİ ARTIRDIK VE İHRACAT REKORU KIRDIK.
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Türk petrokimya sektörünün en büyük yerli üreticisi Petkim’in 2011 yılı faaliyet sonuçları açıklandı. Buna göre şirketin net satışları 2011 yılında ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle önceki yıla göre %34 artarak 3.891 milyon TL gerçekleşti. İhracatı ise 2010 yılındaki 531 Milyon Dolar seviyesinden, yüzde 57 artışla 834 Milyon Dolara çıkarak, 47 yıllık tarihinde en yüksek seviyesine ulaştı. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise %36 olarak gerçekleşti. 2011 yılında artan ürün ticareti ile ithalattan satışlar 248 bin ton ve 444 milyon TL’ye ulaştı.
Özsermayesi 1 milyar 703 milyon TL olan Petkim’in, net dönem kârı 102 milyon TL oldu. 2011 yılında, yaşanan küresel ekonomik sorunlar ve artan belirsizliğe rağmen, yatırımlarını ara vermeden sürdüren Petkim; kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artışına yönelik toplam 90 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirdi.
2011 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, geçen yıl Euro Bölgesi’nde yaşanan finansal sıkıntıların yanı sıra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde ortaya çıkan siyasi gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarında çok önemli yükselişler yaşandığını belirterek; bu durumun petrokimya sektörünün temel hammaddesi olan Nafta başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerini önemli oranda artırdığını vurguladı. Bu durumun gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine olumsuz yansıdığına, Petkim’in de tarihinin en yüksek maliyetleri ile üretimini sürdürmek zorunda kaldığına dikkat çeken Hayati Öztürk, şu analizi yaptı:
“2010 yılı sonlarından itibaren yükselmeye başlayan petrol fiyatları 2011 yılında 120 $/varil seviyesine ulaştı. Yükselen petrol fiyatlarının üretim maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle, kâr marjlarında ciddi oranda gerilemeler yaşandı. Bu sürece paralel olarak, 2011 yılının ikinci yarısından itibaren küresel petrokimyasal ürün pazarı daralma sürecine girdi. Avrupa başta olmak üzere küresel ölçekte sektör kapasite kullanım oranları geriledi. Türkiye ise bu sürecin dışında kalmayarak, 2008 yılında yaşanan küresel kriz dönemi hariç, her yıl yaklaşık %11 civarında artan yurt içi termoplastik ürün talebindeki artış 2011 yılında %5 düzeyine geriledi. Bununla birlikte, 2011 yıl sonu itibarıyla, ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde 70-90 kg/yıl düzeyinde olan kişi başına plastik tüketiminin ülkemizde 45 kg/yıl düzeyinde seyretmesinden görüleceği gibi, Türkiye, doygunluğa ulaşmamış, gelecek vadeden bir pazar konumunda. Bu durum, dünya genelinde yaşanan finansal kriz ve talep daralmasına karşın sektörün Türkiye’de sahip olduğu potansiyeli gözler önüne seriyor” dedi.
“TÜRK EKONOMİSİNİN İHRACAT REKORUNA BİZ DE EŞLİK ETTİK”
Petkim’in 2011 yılında mayıs-temmuz ayları arasında gerçekleştirdiği, dört yılda bir yapılan planlı büyük bakım duruşları nedeniyle bazı fabrikalarında üretime ara verdiğini, bu durumun üretimde azalmaya neden olduğunu kaydeden Öztürk, bu duruma bağlı olarak 2011 yılında kapasite kullanım oranının %88 olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Sektörde yaşanan gelişmelerin, 2011 yılı son çeyreğinde Petkim’in mali tablolarına olumsuz yansıdığına işaret eden Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:
“2011 yılı son çeyreğinde net satışlarımız önceki yıla göre %26 artmasına rağmen, bir önceki çeyreğe göre ise %1 azalarak 974 milyon TL gerçekleşti. Satış miktarı ise bir önceki yıla ve bir önceki çeyreğe göre %3 artarak 442 bin tona ulaştı.”
İç piyasadaki sıkışıklığı, ihracata ağırlık vererek ve yeni ihraç pazarlarına ulaşarak aştıklarını sözlerine ekleyen Genel Müdür Öztürk, “Uygulanan başarılı ekonomi politikalarıyla küresel krizden asgari oranda etkilenen Türk ekonomisi, 2011 yılında 134.6 Milyar Dolar ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Bu rekor sevincine, biz de kendi ihracat rekorumuzla ortak oluyoruz. 2011 yılında 825 Milyon Dolarlık ihracatla, şirket tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştık.” dedi.
“2012 YILINDA YATIRIMLARA 177 MİLYON DOLAR AYRILACAK”
Petkim, kapasite ve verimlilik artışı yatırımlarına 2012 yılında toplam 177 milyon Dolar yatırım yapmayı planlıyor. Buna göre 25 MW gücündeki Rüzgar Enerji Santrali yatırımının temeli bu yıl içinde atılacak ve bir yıl içinde devreye alınacak. 100 bin ton/yıl kapasiteli, 2015 yılında devreye alınması planlanan Bütadien Ekstraksyon (BDX) ve 30 bin ton/yıl kapasiteli, 2014 yılında devreye alınması planlanan Çapraz Bağlanabilir Polietilen (XLPE) fabrikalarının yatırımlarına ise bu yıl içinde başlanacak.
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, yeni yatırımların yanı sıra; Etilen, Ftalik Anhidrit (PA) ve Saf Tereftalik Asit (PTA) fabrikalarında kapasite artışı yatırımlarının da sürdüğünü hatırlattı. PA Fabrikası’ndaki kapasite artışı yatırımının bu yıl içinde tamamlanacağını, 34 bin ton/yıl olan üretimin 49 bin ton/yıl’a çıkacağı bilgisini veren Öztürk, “PTA fabrikamızdaki kapasite artışı yatırımımız ise 2014 yılında devreye girecek. Kapasitemiz 70 bin tondan, 105 bin tona çıkacak. 2014 yılında devreye almayı planladığımız bir diğer yatırımımız ise Etilen Fabrikamıza ait. Üretim kapasitemizi 520 bin tondan 587 bin tona çıkaracak bu yatırımın startını geçen eylül ayında verdik. Etilen Fabrikası, Aliağa Kompleksi’nin kalbi konumunda. Bu nedenle Etilen üretimimizdeki artış, doğrudan toplam üretim rakamlarımıza yansıyacak.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.