25 Kasım 2024
  • İzmir3°C

OYUNCAK KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Türkiye’nin ilk oyuncak kütüphanesi, ilkler kenti olarak bilinen ve üç bin yıllık tarihi geçmişiyle bir dünya markası olan Bergama’da açıldı. Açılış töreninde ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet

Oyuncak Kütüphanesi Açıldı

08 Ocak 2010 Cuma 23:14

TÜRKİYE"NİN İLK OYUNCAK KÜTÜPHANESİ BERGAMA'DA AÇILDI…

 

Türkiye"nin ilk oyuncak kütüphanesi, ilkler kenti olarak bilinen ve üç bin yıllık tarihi geçmişiyle bir dünya markası olan Bergama"da açıldı. Açılış töreninde ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Burada bu oyuncaklarla oynayacak çocuklarımızın mutlaka yaratıcılık yönleri gelişecek. Aydınlık girişimciliğe sahip olacaklar ve ülkemizin aydınlık gelişimine katkıları olacak” dedi.

            Türkiye"nin ilk oyuncak kütüphanesi Bergama"da açıldı. Klasik olarak bilenen bir kütüphane öngörüsü ile başlatılan projede bu kez kitapların yerini oyuncaklar aldı. 3 – 8 yaş arası çocuklara hitap edecek olan Oyuncak Kütüphanesi"nde isteyen çocuk oyuncaklarla oynayabilecek, isteyen tıpkı eve götürülen kitap gibi, oyuncağı alıp evine götürecek ve tanınan süre sonunda tekrar kütüphaneye geri getirecek.

            Bergama Belediyesi"nin katkıları ile yine Bergama Belediyesi"ne devredilen Tekstil Fabrikası bahçesindeki eski kreş binası yeniden düzenlenerek oyuncak kütüphanesine dönüştürüldü. Önceki gün düzenlenen coşkulu törenle Oyuncak Kütüphanesi, 3 – 8 yaş çocuklar için kapılarını açtı. Bergama Belediyesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği"nin hazırladığı ortak proje ile oluşturulan Oyuncak Kütüphanesi, aynı zamanda Türkiye"de ilk olma özelliğini de kazanmış oldu..

 

AÇILIŞ TÖRENİ COŞKULU GEÇTİ

 

Oyuncak Kütüphanesi"nin açılış törenine, İzmir"den ve Bergama"dan yoğun bir katılım oldu. Törene, İzmir Vali Vekili Sait Topoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Güngör, İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Bergama protokol üyeleri, eğitimciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Gönenç, “Burada bu oyuncaklarla oynayacak çocuklarımızın mutlaka yaratıcılık yönleri gelişecek. Aydınlık bir girişimciliğe sahip olacaklar ve ülkemizin aydınlık gelişimine katkıları olacak” dedi. Başkan Gönenç konuşmasına, 1950"li yıllarda kurulan, ilçenin sosyal ve ekonomik gelişimine unutulmaz katkıları olan Bergama Sümerbank Tekstil Fabrikası"nın geçmişinden bahsederek başladı. Gönenç, “Burası Türkiye Cumhuriyeti"nin idealist kuşaklarının ülkemize kazandırdığı güzel sanayi tesislerinden birisiydi. Fabrika çalıştığı dönemlerde işçi sayısı 1000 – 1500"lere kadar çıkmıştır. Burası  Bergama ekonomisinin en büyük sanayi kuruluşuydu. Ne yazık ki; ülkemizdeki bir çok işletme gibi bu kuruluşta, belki bir takım siyasal yanlışlıklardan, belki fabrikada yapılmayan yada yapılamayan yeniliklerden dolayı kapandı. Ve fabrika Özelleştirme İdaresi"ne ardından Bergama Belediyesi"ne devredildi. Şuanda da boş ve atıl bir şekilde duruyor” dedi. Başkan Gönenç, bu fabrikanın eğitim kurumu olarak bir üniversite olarak yaşamına devam etmesi yönündeki Belediyenin ilçe kamuoyu ile birlikte yürüttüğü çalışmaları da anlattığı konuşmasında, “Bugün burada yaptığımız açılış gibi bir açılışı çok yakın bir gelecekte fabrikanın geneli için yapacağız. Meslek Yüksek Okulu ve ardından üniversite oluşumu için çabalarımız sürüyor. Burasına Bergamalılar duygusal bağlarla bağlıdır. Bu fabrikadan emekli maaşı alan işçiler günümüz Türkiye"sinde işsiz olan çocuklarına halen bu emekli maaşı ile bakıyorlar.. O yüzden Bergama halkı istiyor ki, bu fabrika yeniden kamu yararına hizmet eder bir hale gelsin. İşte bu anlayışla ortak bir proje geliştirildi. "Gel oyna al oyna" sloganıyla Oyuncak Kütüphanesi oluşturuldu. Gerçekten tam bir kolektif çalışma oldu. Aynı zamanda bizim için de fabrikanın diğer binalarının üniversiteye dönüşmesi yönünde yapacağımız tadilatlar öncesi  bir antrenman dönemi olmuş oldu.  Oyuncak Kütüphanesi için emeği geçen, katkı koyan herkese, kurumlara ve hayırseverlere  çok teşekkür ederim” dedi.

Başkan Gönenç"in konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, Ege Üniversitesi Rektörü Prof.  Dr.. Candeğer Yılmaz ve İzmir Vali Vekili Sait Topoğlu günün anlam ve önemi belirten konuşmalar yaptılar. Daha sonra Oyuncak Kütüphanesi"nin Ana Sınıfları"nda yapılan tadilatlara katkı koyan iş adamı Hasan Şentürk ve ana sınıflarının donanım eksiklerinin giderilmesine katkı koyan Bedia Ölçer"e, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel tarafından birer plaket sunuldu. Ardından Oyuncak Kütüphanesi"nin açılışı gerçekleştirildi.. Ve törene katılan tüm konuklar, Oyuncak Kütüphanesi"ni gezdiler.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.