NORVEÇLİ BALIKÇILARIN ROTASI TÜRKİYE
Dünyanın ikinci büyük deniz ürünleri ihracatçısı olan Norveç, Türkiye pazarında rekordan rekora koşuyor. 2013 yılında Türkiye’ye 45 bin ton deniz ürünü ihraç eden Norveç, 2014 yılını da yüzde 20’lik bir artışla kapamayı hedefliyor
02 Aralık 2014 Salı 15:50
NORVEÇLİ BALIKÇILAR ROTAYI TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ
Dünyanın ikinci büyük deniz ürünleri ihracatçısı olan Norveç, Türkiye pazarında rekordan rekora koşuyor. 2013 yılında Türkiye’ye 45 bin ton deniz ürünü ihraç eden Norveç, 2014 yılını da yüzde 20’lik bir artışla kapamayı hedefliyor
Türk tüketicisi Norveç deniz ürünlerine her geçen gün daha çok ilgi göstermeye başladı.
Türkiye ile Norveç arasındaki Norveç deniz ürünleri ticaret hacmi 2014 Ekim ayı itibariyle 70 milyon Euro’yu geçti. Türkiye pazarının yüzde 90’ına sahip olan Norveç deniz ürünleri özellikle sağlıklı, lezzetli, kaliteli ve Türk damak tadına uygun ürünleri ile pazarda rekabette önde yer alıyor.
Türkiye pazarı stratejik öneme sahip
Protein deposu olarak adlandırılan ve zengin Omega3 içeriği ile Norveç somonu son 10 yılda 5 kat artan ihracat hacmi ile dikkat çekiyor.Türkiye’nin balık pazarını incelemek üzere incelemelerde bulunan Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijärvi Heggen, NIFES (Norveç Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırmaları Enstitüsü) Araştırmacıları Øyvind Lie ve Ingvild Graff ve Norveçli ünlü şef Daniel R. Madsen basını bilgilendirdi.
Toplantıda konuşan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen, 2010-2014 yılları arasında Norveç ve Türkiye arasındaki deniz ürünleri ticaret hacminin yüzde 80 oranında arttığına dikkat çekerek, “Türkiye özellikle gelişmekte olan ülkeler içinde ekonomik istikrarı, büyüme potansiyeli ve dinamik tüketici profili ile bizim için stratejik öneme sahip. Hedefimiz Türk tüketicileri, sağlıklı, lezzetli, besleyici ve gerçek Norveç somonu ve uskumrusu başta olmak üzere damak zevklerine uygun ringa ve morina balığı gibi birçok yeni türle de buluşturmak olacak” dedi.
Türkiye’ye ihracat rekora koşuyor
Norveç deniz ürünlerinin 130’dan fazla ülkeye ihraç edildiğini açıklayan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen, Türkiye’de kişi başı yıllık ortalama balık tüketiminin 8 kilogram olduğunu ifade etti. Heggen, ‘2013 yılında Norveç, Türkiye’ye 45 bin ton deniz ürünü ihraç ederek bir rekora imza attı. 2014 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda da bu yıl için yüzde 20’lik bir artış öngörüyoruz’ diye konuştu.
Hergün 36 milyon kişi tercih ediyor
Türkiye’de balık tüketiminin artacağını düşünen Norveç Sanayi, Ticaret ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, Türkiye pazarını incelemek üzere Bakanlık ve Norge yetkilileri ile incelemelerde bulunduklarını kaydetti. Dilek Ayhan, “Türkiye’de deniz ürünleri tüketimi her geçen gün artıyor. Norveç deniz ürünlerine de ilgi artıyor. Dünyada her gün 36 milyon öğünde Norveç deniz ürünleri tüketiliyor. Norveç’te yıllık kişi başı balık tüketimi 22 kg. Türkiye’de tüketimin artması için önemli fırsatlar var. Bakanlığım adına ben de Türkiye pazarını incelemek ve Norveç deniz ürünleriyle ilgili Türk tüketiciler nezdinde farkındalık oluşturmak için İstanbul’a geldim” diye konuştu.
Deniz ürünleri kırmızı etten daha çevreci
NIFES (Norveç Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırmaları Enstitüsü) Araştırmacıları Øyvind Lie ve Ingvild Graff da Norveç’te deniz ürünlerinin güvenliğine verilen önemin altını çizdi. Norveç’te uzun yıllardır balık türlerini korumak için çalıştıklarını belirten araştırmacılar şu bilgileri paylaştı:
“Gelecekte balıkçılık önemli bir protein kaynağı olarak gelişmeye devam edecek. Birleşmiş Milletler, deniz ürünlerinden elde edilen proteinin çevreyi de koruyarak dünyada hızla artan nüfusun beslenmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. Bunu bir örnekle daha net açıklarsak; 1 kilogram biftek için 8 kilogram yeme ihtiyaç duyuluyor, oysa 1 kilogram balık için 1 kilogram yem yeterli. Bu da gösteriyor ki deniz ürünleri karbondioksit ayak izini de azaltıyor.”
Somon kokoreç ile deniz ürünlerini sevdireceğiz
Norveçli ünlü şef Daniel R. Madsen ise Türkiye’de somonun giderek daha fazla tercih edildiğini ancak pişirilmesinin iyi bilinmediğini açıkladı. Madsen, Türkiye’de somonun çok pişirildiğini oysa ki pembe kıvamının korunması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin kendine özgü mutfağı ve damak tadı ile önemli bir yemek kültürüne sahip olduğuna işaret eden Madsen, Norveç deniz ürünleri ile Türk damak tadına uygun yenilikçi ürünler geliştirdiklerini belirtti. Madsen, “Somonlu kokoreç, somonlu çiğ köfte ve somonlu zeytinyağlı yaprak dolması gibi lezzetler Türk tüketicilere Norveç deniz ürünlerini sevdirecek” dedi.
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Hakkında:
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, tüm dünyada Norveç deniz ürünlerinin geleceği için çalışan bir kurum. Merkezi Kuzey Norveç Tromsø’da bulunan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin İsveç (Stockholm), İngiltere (Londra), Almanya (Hamburg), Fransa (Paris), İspanya (Madrid), Portekiz (Lizbon), İtalya (Milano), Rusya (Moskova), Brezilya (Rio de Janeiro), Japonya (Tokyo), Singapur, Çin (Pekin) ve ABD (Boston)’de temsilcilikleri yer alıyor. Konsey, Norveç deniz ürünlerinin tüketimi artırmak için ortak pazarlama çalışmaları yürütüyor. Ayrıca pazar datalarını oluşturmak ve Norveç deniz ürünleriyle ilgili bilgi ve farkındalığı artıracak çalışmalara imza atıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.