MAVİ KART UYGULAMALARI DEĞERLENDİRİLDİ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Ticaret Odası koordinesinde ilki 12-14 Aralık 2013 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen “Mavi Kart Uygulamalarının Değerlendirilmesi Çalıştayı”nın ikincisi bugün Altınyunus Setur Çeşme Ma
17 Nisan 2014 Perşembe 16:48
MAVİ KART UYGULAMALARI DEĞERLENDİRİLDİ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Ticaret Odası koordinesinde ilki 12-14 Aralık 2013 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen “Mavi Kart Uygulamalarının Değerlendirilmesi Çalıştayı”nın ikincisi bugün Altınyunus Setur Çeşme Marina’da Mavi Kart sisteminin açılışı ile başladı. Marinada bulunan Mavi Kart Sistemi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ile İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk tarafından yapıldı.
Heyet daha sonra Çeşme Sisus Otele geçerek “Mavi Kart Uygulamalarının Değerlendirilmesi Çalıştayı”na başladı. İki gün devam edecek toplantının açılışında konuşan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Çalıştayın, teknelerin atıklarını verirken kullanacakları mavi kart uygulanmasında karşılaşacakları sorunların çözümüne katkı sağlayacağını söyledi.
Bölgede incelenmesi gereken en önemli sorunun; atık alımı ve atık alımındaki yetersizlikler olduğunu dile getiren Öztürk, “Şubemizin sorumluluk alanı olan Ayvalık’tan Didim’e kadar olan bölgede faaliyet gösteren balıkçı tekneleri ve günübirlik gezi tekneleri ile balık çiftliklerinden atık alımında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun yanında atık alım depolarını ve atık alım sistemlerini mevzuata göre işletmekten sorumlu yerel yönetimler ve işletmeler tarafından gereken destek ve koordinasyon henüz kurulamamıştır” diye konuştu.
KOORDİNATÖR OLABİLİRİZ
Bu sorunların çözülebilmesi için yerel yönetimlerle sektör yetkililerinin işbirliği yapmaları gerektiğine dikkat çeken Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atık alım sistemlerini işletecek yerel yönetimlerle, günübirlik ve gezi tekneleri ve balıkçı kooperatiflerinin atık alım işletme ruhsatlarını almak üzere iş birliği yapmaları gerekiyor. Odamız bu aşamada koordinatör olarak görev yapmaya hazırdır. “
YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ise denizde bulunan araçların denizi kirletme oranlarının yüzde 5 olduğunu belirterek, atık alımlarında muhakkak yerel yönetimlerle ortaklaşa çalışılması gerektiğini vurguladı.
Mete, “Denizden ekmek yiyen bizler temiz deniz istiyorsak bu toplantıları yapmalıyız. İMEAK DTO olarak bu işin arkasındayız. Denizden insanları soğutmadan bir şeyler yapmalıyız. Belediyelerle mutlaka bizlerle işbirliği yapmalı. Atıkların toplanması konusunda pek çok çalışmalar yapılıyor. TURMEPA’nın bu konuda önemli görevleri bulunuyor. Bizler denizlere iyi bakmalıyız. Özellikle küçük yaşlarda çocuklara deniz temizliği ile ilgili eğitimler verilmelidir ” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar, dünyanın en güzel sahiline sahip olan Türkiye’nin kıyılarını kirletmemesi gerektiğini anlattı. Birpınar ayrıca, gelecek için denizlere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.