27 Kasım 2024
  • İzmir11°C

KUYUMCULAR ŞİKAYETÇİ

ALİAĞA HABER ''Rekor fiyatlar''ın, sadece altın almak isteyen vatandaşı ya da yatırımcıyı değil, kuyumcuyu da olumsuz etkilediği bildirildi.

Kuyumcular Şikayetçi

25 Haziran 2010 Cuma 15:02

ALİAĞALI KUYUMCULAR ŞİKAYETÇİ 

 

 

ALİAĞA HABER  ''Rekor fiyatlar''ın, sadece altın almak isteyen vatandaşı ya da yatırımcıyı değil, kuyumcuyu da olumsuz etkilediği bildirildi.

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, ''Altının fiyatı, 2001'den 2010'a döviz bazında dört kat arttı. Gramı 10 dolar olan 24 ayar şu anda 40 dolar seviyesinde'' dedi.

Uça, bu durumun en çok spekülatörlerin işine yaradığını, kuyumcuların fiyat artışından olumsuz etkilendiğini, çünkü alış satış yapılmadığını ifade etti.

Uça, ''Eskiden çok fazla bilezik, yüzük, takı alım satımı yapılırdı. Şimdi ufacık bir bileklik bile ciddi bir rakam tutuyor. Düğünlerdeki takılar şekil değiştirdi. Eskiden çeyrekler havada uçuşurdu, yarım altınlar, ziynetler takılırdı. Bugün insanlar bunu yapamıyor. Çeyrek altın 100 liranın üzerinde seyrediyor. Eskiden herkesin, her gittiği düğünde taktığı çeyrek, şimdi çok yakınlara takılıyor'' diye konuştu.

 

ÜRETİCİ GÜMÜŞE, BAŞKA MADENLERE DÖNDÜ

 

Rekor fiyatların, kuyumcuların karını artırmadığını vurgulayan Uça, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fiyat artışları kuyumcuların cebine ekstra para girmesini sağlamıyor. Çünkü biz altın madenini işleyip satıyoruz, sonra altın alıp sattığımızın yerine koyuyoruz. Kuyumcular sermayeden yiyorlar. Fiyatlar çok arttı, ekonomik kriz buna eklendi. Sonucunda da Türkiye genelinde yüzde 30 seviyelerinde perakende kısmında kuyumcu kapanmış vaziyette. Üretim tarafında da yaklaşık yüzde 50 üretici kapatmak zorunda kaldı."

Uça, ''fiyatlar düşerse?'' sorusu üzerine de ''Son derece memnun olacağız. Çünkü metamız dönmüş olacak, dönerse para kazanacağız'' dedi.

 

KUYUMCULAR, UMUTLARINI DÜĞÜNLERE BAĞLADI

 

Aliağa da Kasapoğlu Kuyumculuk sahibi Hakan Kasap da, dünyada ekonomik krizin etkisiyle en güvenli limanın altın olduğunun ortaya çıktığını belirterek, ''Altına talebin fazla, üretimin az olması sebebiyle fiyatlar yükseldi. Fonlar çok fazla miktarda altın aldı. Yoksa vatandaşın fazla alış veriş yapmasıyla dünyada altın fiyatları yükselmez'' dedi.

Türkiye'de düğün mevsimi yaklaşmasına rağmen kuyumcuların işlerinin açılmadığını ifade eden Kasap, bu durumun geçici olduğuna inandıklarını, zira altın kaç para olursa olsun, Türk toplumunda düğünde nişanda altın takıldığını söyledi.

Aliağa Lal Kuyumculuk sahibi Bülent Ateşçi ise vatandaşın çok zorunlu hallerde altın aldığını dile getirerek, ''Düğünlerde 8 ayar, 14 ayar bilezik takıldığını söylüyor müşterilerimiz. İnşallah düzelir. Şu durumda ne alan, ne de satan var. Günlerce siftah yapamadığımız zamanlar  oluyor, altına bu kadar isteksizlik, kimsenin altına bakmadığı bir dönem görmediğim. Türk adet ve gelenekleri de bu anlamda sanki bozulmaya başlıyor. Bunu, sadece altın fiyatlarının yükselmesi değil, altının önüne geçen başka şeyler de etkiledi. Eskiden tek yatırım aracıydı. Artık insanlar tatile gitmeyi, araba almayı daha tercih eder oldu. Üzerine bir de ekonomik kriz geldi. Düğün sezonunda biraz oynama oluyor, ama düğün harcaması genelde çiftlerin daha önemli işleri için yapılıyor.'' Diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.