KUMBARALAR ŞİMDİ ATIK PİLLER İÇİN!..
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
17 Ekim 2014 Cuma 21:36
KUMBARALAR ŞİMDİ ATIK PİLLER İÇİN!..
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri atık pillerin toplanması konusunda sorumluluk üstlendiler. DOÇEV ile gerçekleştirmekte oldukları ortak çalışmalarında “Kumbaralar Şimdi Atık Piller İçin” sloganı ile pilleri kumbaralara atıyorlar.
“Suflörsüz” eğitim veren ve “Burada her şey küçüğün” ilkesiyle adından sıkça söz ettiren Bornova Küçük şeyler Anaokulu öğrencileri atık pillerin toplanması konusunda sorumluluk üstlendiler. Öğrenciler, DOÇEV ile gerçekleştirmekte olan ortak çalışmalara destek vermek için “Kumbaralar Şimdi Atık Piller İçin” sloganı ile pilleri özel kumbaralara atıyorlar.
Okulda aldıkları eğitim ile yaşama hazırlanan Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri cevre konusunda bir dizi çalışmaya katılıyorlar. Okul bahçesini güzelleştirmek ve atık araç lastiklerini ve pet şişeleri yeniden kazanmak adına rengarenk boyayarak içlerine çeşitli çiçekler eken öğrenciler bunları belirli bir düzen içinde oynadıkları alanların çevresine yerleştirdiler.
Öğrenciler atık pil toplanmasında uzmanlaşan Doğa ve Çevre Vakfı’nın 1999 yılından bu yana sürdürdüğü ve “Doğanın pili bitmesin” adını verdiği çalışmalarına da katkı koymak için harekete geçtiler. Vakıf ile ilişki kuran öğrenciler buradan gelen özel pil toplama kumbaralarını doldurma çabalarına giriştiler. Evlerindeki, çevrelerindeki atık piller okula getiren ve kumbaralara koyan öğrenciler kampanyayı sürekli kılacaklarını söylediler.
Okul Müdürü Selami Korkmaz yaptığı açıklamada bu tür çalışmaların çocukların yaşamlarında önemli bir yer tuğunu belirterek, “Çocuklarımızın çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamak, doğal kaynaklarımızı korumak ve çevre kirliliğini önlemek amaçlı çalışmaya destek verdik” dedi.
Atık Piller Neden Toplanmalı?
Taşınabilir piller ve çeşitli türlerdeki akümülatörler; bazıları zehirli olan ve canlı sağlığını olumsuz etkileyen, çevreyi kirleten cıva, çinko, demir, manganez, nikel, kurşun, kadmiyum, kobalt gibi elementler içerirler. Atık pillerin bilinçsizce doğaya terk edilmesi, çöpe atılması veya yakılması sonucunda; içerdikleri kirletici unsurlar toprağa, yer altı ve yer üstü sularına karışmakta, kimyasal maddeler çevrenin kirlenmesine yol açabilmektedir. Toprak ve suda biriken ağır metaller, beslenme zinciri yoluyla da canlı bünyesine geçebilmektedir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile başta cıva olmak üzere bu elementlerin kullanım oranları azaltılsa da yasalar gereği atık pillerin ayrı toplanması ve usulüne uygun bertaraf edilmesi gerekmektedir.
Ne Yapmalıyız?
Atık pilleri, kullanılmış cep telefonu bataryalarını;
- Evsel atıklara karıştırmayalım,
- Toprağa, suya, kanalizasyona, çöp kutusuna atmayalım,
- Ateşe atmayalım, yakmayalım,
- DOÇEV’e veya en yakın atık pil toplama noktasına teslim edelim.
.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.