23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

KOLAY HAMİLE KALMANIN YOLLARI

Kadının hamile kalmaya en elverişli olduğu dönemde, hiçbir sağlık sorunu olmayan çiftlerin bile sadece %15’i bebek sahibi olabiliyor. Yani çoğu zaman hamile kalmak çokta kolay bir iş değil ! Peki, kolaylaştırmak için yapılabilecek şeyler yok mu? Elbette v

Kolay Hamile kalmanın Yolları

12 Kasım 2011 Cumartesi 19:02

KOLAY HAMİLE KALMANIN YOLLARI

ALFA TİVİ / GÜNAYDIN EGE GAZETESİ  / Kadının hamile kalmaya en elverişli olduğu dönemde, hiçbir sağlık sorunu olmayan çiftlerin bile sadece %15’i bebek sahibi olabiliyor. Yani çoğu zaman hamile kalmak çokta kolay bir iş değil ! Peki, kolaylaştırmak için yapılabilecek şeyler yok mu? Elbette var! İşte uzmanlardan öneriler;

Hamilelik Öncesi Muayene

 Anne olmaya karar verildiğinde ilk yapılması gereken hamileliği takip etmesi istenilen doktorla temasa geçmek,randevu almak ve  muayeneye gitmektir.Bu ziyaret esnasında doktor,kişinin genel durumu hakkında bilgi sahibi olur ve yaşam tarzındaki bazı değişikliklerle ilgili plan yapar.

Yumurtlama Dönemi Takibi

Göğüslerde hassasiyet, karın bölgesi ve kasıklarda ağrı ve rahatsızlık hissi, vajinal akıntıların ve vajinada ıslaklığın artması gibi şikayetler yumurtlamanın gerçekleştiğinin işaretleridir. Ayrıca eczanelerde satılan Tükürükten ovulasyon testleri ile de yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediği belirlenebilir. Eski bir yöntem olmasına rağmen vücut ısısı takibiyle de yumurtlama olup olmadığı anlaşılabilir.

Açıklanamayan kısırlık için...

Çiftlerin büyük bir kısmında hamile kalamamanın nedenini açıklayacak sebepler bulunabilirken, yaklaşık yüzde 10-12’sinde herhangi bir sebep tespit edilemez. Bu çiftler açıklanamayan kısırlık olarak adlandırılırlar. Amerika’da özellikle kısırlık yaşayan hastalar düşünülerek, doğal yolla hamile kalmaya yardımcı olması amacıyla üretilmiş olan sperm dostu Preseed jel, artık TC. Sağlık Bakanlığı izini ile ülkemizde de bulunuyor.

Bu jel, sperm hücrelerine antioksidan desteği sağlayarak güçlendirip, spermlerin yumurtaya doğru olan yolculuğunda önemli ölçüde fayda sağlayarak, doğal yolla hamile kalınmasına yardımcı oluyor.

Beslenme

Hamile kalmaya karar verildiğinde beslenme şekli son derece önemlidir.Suni tatlandırıcılar ve kafein gibi pek çok maddenin kullanımı azaltılmalıdır.Kilo fazlalığı varsa bunları vermek için en iyi dönem hamilelik öncesidir.Çünkü hamilelikte diyet önerilmez.Hamile kalmadan önce günlük folik asit takviyesi faydalıdır.

Zararlı Yağlardan Uzak Durun

Vücudun yağa ihtiyacı vardır ve her yağ tipi zararlı değildir.Örneğin;Omega 3 ve omega 6 yağları faydalıdır.Bu yağlar,hem kadın hem de erkek doğurganlığı üzerinde etkilidir,çünkü hücre zarındaki akışkanlığı düzenler ve hücrelerin işlevliğini sağlar.Buna karşılık hidrojenli ve kısmi hidrojenli yağlar (margarinlerde bulunur) ile et ve ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan uzak durmanız gerekiyor.

Eşinizi Serin Tutun

Erkeğin yumurtalıkları etrafındaki ısı spermler için problem yaratıyor. Bu sebeple eşinizden bol, vücuduna oturmayan, pamuklu iç çamaşırı giymesini rica edin. Dar kotlar ve pantolonlar giymesine -ne gerek varsa zaten böyle bir şeye- en azından bu dönemde izin vermeyin.

Ağrı Kesiciler

Birtakım ağrı kesiciler -doktorunuza danışın- yumurtlama döneminde kullanıldığında kadın vücudundaki prostaglandin hormonu baskılanır. Oysa sizin bu hormona ihtiyacınız var çünkü bu hormon sayesinde yumurtanız fallop tüpüne düşer.

Sıcak Suyla Banyo

Hamilelik ve öncesindeki dönemde çiftlerin yüksek ısıya maruz kalmaktan kaçınmaları da uygun olur. Saunadan ve çok sıcak suyla banyo yapmaktan kaçınılmalıdır.

Stres

Meditasyon en sağlıklı ve en kolay stres giderici egzersizdir.Kolay hamile kalmak için meditasyon yapmanızda fayda var.

Egzersiz

İş doğurganlığa gelince çok zayıf olmak da,çok şişman olmak kadar kötüdür.Her iki durumda hamile kalma olasılığınızı azaltır.Yapmanız gereken şey sağlıklı beslenmek,düzenli egzersiz ve kitle endeksinizi (kilonun boya oranı)20 ila 25 arasında tutmaktır.Egzersiz olarak,aerobikle birlikte hafif ağırlık çalışmaları yapabilirsiniz. /ALİAĞA HABER/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.