22 Kasım 2024
  • İzmir18°C

KİRAZI ÜRETENDE DERTLİ SATANDA DERTLİ

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ HASAN ESER/ Geçtiğimiz bahar aylarında yoğun bir şekilde yağan yağmurların etkisiyle zarar gördüğü için kilosu 20 TL'ye kadar çıkan kiraz, bugünlerde semt pazarlarında 2 TL'den satılmasına rağmen beklenilenin altında rağbet görüyor

Kirazı Üretende dertli Satanda dertli

06 Temmuz 2013 Cumartesi 21:15

KİRAZI ÜRETEN DE, SATAN DA DERTLİ  
KİRAZIN FİYATI 2 TL'YE DÜŞMESİNE RAĞMEN, BEKLENİLENİN ALTINDA RAĞBET GÖRÜYOR

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ HASAN ESER/ Geçtiğimiz bahar aylarında yoğun bir şekilde yağan yağmurların etkisiyle zarar gördüğü için kilosu 20 TL'ye kadar çıkan kiraz, bugünlerde semt pazarlarında 2 TL'den satılmasına rağmen beklenilenin altında rağbet görüyor.  

  Yaz günlerinin vazgeçilmez meyvesi kirazın, dalından 3,50, 4 TL'ye mal edildiğine dikkat çeken pazarcılar, "Maliyeti 3,50, 4 TL olan bir ürünün pazarda 2-2,5 lira arası satışı yapılıyorsa hesap ortadadır" diyerek, bu yıl kiraz üretenin de satanın da zarar ettiğini dile getirdi.
  "Bu fiyatlar bizi kurtarmıyor ama yapacak bir şey yok" diyen birçok pazarcı, bu sene kiraz üretenlerin beklenenin çok altında bir sezon geçirdiğini, ihracatın yeterli seviyede olmaması nedeniyle kirazın para etmediğini, üretimin bol olduğunu, ancak ürüne beklenen fiyatı bulamadıklarını ifade ediyor.
  
  "AVRUPA ÇATLAK VE LEKELİ KİRAZI KABUL ETMİYOR"
  Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan kirazın özellikle geçen yıla oranla fiyatının düşmesinden memnun olmadığını ifade eden pazarcı Metin Özgün, "Yağmur yağdığı zaman kirazda çatlak veya leke oluyor. Avrupa bunu kabul etmiyor. Avrupa kabul etmeyince kiraz iç piyasaya kalıyor. Bu sene kirazın yüzde 80'i Avrupa'ya gidecekse yüzde 30'u gitti. Yüzde 70'i iç piyasaya kaldı. Şu an satılan kirazların çoğu iç piyasaya kaldığı için satışta da fiyatlar düşük oldu. Bu şekilde bu fiyatlarla çok zarar ediyoruz. Kirazın dalında 3,50, 4 lira olan maliyeti, 2-2,5 lira arası pazarda satışı yapılıyor. Bu sene kiraz üreticisi de satıcısı da hepsi zararda" diye konuştu.
  
  "ELİMİZDEKİ MALI PARAYA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
  Uzun yıllardır kiraz yetiştirip çeşitli semt pazarlarında satışa sunduğunu ifade eden Mehmet Aydın, "Hava şartlarından böyle oldu. Bu şekilde devamlı zarar ediyoruz. Yağmurlar kirazları bozdu. Kirazlar bozulunca piyasa düştü. Millet de halk da tedirgin oluyor. Elimizdeki malı paraya çevirmek için mecburen satmak zorundayız. Kiraz mahsullerimiz baştan güzeldi. İhracatın durması nedeniyle fiyatlar geri tepti. Onun için rezil olduk. Kirazı yerinde 2 lira-3 liradan alırken, vatandaşa 2 liradan zor satıyoruz. Bu iş nasıl olacak" dedi.
  Üreteciler ve pazarcılar kiraz fiyatlarının düşüklüğünden şikayet ederken, ucuz fiyatlar da vatandaşların aklına soru işareti getiriyor. "Şu an en ucuz kiraz bu tezgahta ama hormonlu mu, zararı var mı, yok mu bilemiyoruz" diye soran vatandaşlar, "Kurulan halk pazarlarında muhitine göre fiyatlar değişiyor. Muhit zenginse pazar da pahalı oluyor. 'Bu kiraz niye 2 lira da bu 6 lira' diye soruyoruz, 'biri Salihli, biri Manisa' diyor. Bunların ikisi de aynı yer değil mi? Sadece biri diğerinden azıcık büyük. Yarı yarıya fark olur mu? Bize göre fiyatlar çok pahalı. Özellikle Foça, Bodrum, Çeşme gibi turistik ilçelerin pazarları daha da pahalı oluyor. Herhalde tatil yeri olduğundan böyledir diye düşünüyoruz ama aslında böyle olmaması lazım. Vatandaşı bu kadar zora düşürmemeleri lazım. Tatil beldelerine hep zenginler mi geliyor? Normal gelirli insan da gelip tatil yapıyor" diyerek, özellikle tatil beldelerinde kurulan halk pazarlarında satışa sunulan yaz meyvelerinin yüksek fiyata satıldığından şikayet ediyor.
  Kirazın sık sık tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar ise, kirazın idrar söktürdüğünü,  böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olduğunu, kabızlığı giderdiğini, kanın temizlenmesine ve nikris, romatizma, damar sertliğiyle mafsal kireçlenmesinde faydalı olduğunu, karaciğer şişliğine iyi geldiğini, safra akışını normale döndürdüğünü, akneyi önlediğini ve susuzluğu giderdiğini belirtiyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.