23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

KARACİĞER YAĞLANMALARINA DİKKAT!

Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Ramazanın yaz ayına denk gelmesi ve aç kalma süresinin uzaması sebebiyle bazı hastalarda kişinin oruç tutup tutamayacağını doktoruna sorması gerekiyor.

karaciğer yağlanmalarına dikkat!

21 Temmuz 2014 Pazartesi 13:00

RAMAZANDA “KARACİĞER YAĞLANMALARINA” DİKKAT
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
Ramazanın yaz ayına denk gelmesi ve aç kalma süresinin uzaması sebebiyle bazı hastalarda kişinin oruç tutup tutamayacağını doktoruna sorması gerekiyor.
 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Uzmanı Dr. Uğur GÖĞÜŞ; reflü, ülser, karaciğer gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bu uzun oruç günlerinde beslenmelerine daha da dikkat etmeleri ve hekimlerine danışmadan oruç tutmamaları gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle uzun süreli açlık sonrasında vücuda yağ ve şeker alımının kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Dr. Göğüş; yağın kana emiliminin kontrol altına alınabileceğini vurguluyor.
Uzun süre açlık sonrasında iftarda ki aşırı şeker-yağ tüketimi kanda ve hücrede solunan havadaki oksijenle tepkimeye girerek toksik radikal adı verilen zararlı maddeler açığa çıkarır. Bu zararlı maddeler damar çeperlerinde birikerek damar tıkanıklığı ve takibinde kalp damar hastalıklarına, mide yüzeyini tahrip ederek de gastrit ve ülsere sebep olabilir. Ayrıca aşırı yağlı gıda tüketimi sonucunda vücutta ilk önce karaciğerlerde yağlanma başlar.
 
ŞİŞMANLIK KARACİĞER YAĞLANMASININ TEMEL NEDENİDİR
Yağ ve şeker emilimini düzenlemek için günde bir tablet klorojenik asit tavsiye eden ODTÜ Gıda Teknolojileri Uzmanı Dr. Uğur GÖĞÜŞ “Ramazan ayı süresince uzun süre aç kalınmasına rağmen iftarda ve sahurda yenilen yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar nedeniyle kilo kontrolü zorlaşır. Aşırı kalori tüketimi, yanlış ve dengesiz beslenme, yağ ve karbonhidrat tüketimindeki artış, rafine ürünler, doğal olmayan besinler ve hareketsiz yaşamla ortaya çıkan şişmanlık tablosu; karaciğer yağlanmasının en temel nedenidir. Yağ önce karaciğer hücrelerinin içinde birikir, zamanla bu birikim artar ve karaciğerde büyüme söz konusu olur. Klorojenik asit tabletler karaciğerdeki glikoz 6 fosfataz adlı protein yapıdaki enzimin çalışmasına baskı yaparak karaciğerin kana glikoz salmasını engeller ve bu şekilde klorojenik asit kan şekerini düşürür. Kandaki ve dokulardaki şeker-yağ bu sayede azalırken karaciğerdeki depolanan şeker muhafaza edilebilir. Ayrıca, klorojenik asit bağırsaklardan şeker emilimini bu emilimde rol oynayan sodyum ve potasyum iyonlarına etkiyerek baskılamaktadır. Bu şekilde tüketilen gıdalardan daha az şeker emilimi olmakta ve bu durum şekerden daha az yağ sentezlenmesi ile sonuçlanmaktadır. Böylelikle klorojenik asit ile yağlanma riskinde azalma sağlanabilmektedir. Bu kapsamda unutulmaması gereken en önemli noktanın, yağ ve şeker fazlalığının zararlı etkisinin sadece kilo artışı ve obesite ile sınırlı kalmayıp, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, ülser, gastrit, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği, Alzheimer ve Parkinson gibi pek çok neurolojik hastalığında önde gelen nedenleri arasında yer aldığıdır” şeklinde konuştu.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.