25 Kasım 2024
  • İzmir5°C

İZMİRLİ BALIKÇILARIN SORUNLARI

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ DEMOKRAT FOÇA GAZETESİ / Hasan Eser / Alfapress İzmir'in Urla İlçesinde balıkçıların sorunları masaya yatırıldı.'İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği' tarafından düzenlenen,'İzmir Balıkçılığı ve Sorunları' konulu toplan

İzmirli Balıkçıların Sorunları

06 Kasım 2011 Pazar 14:32

İZMİR"Lİ BALIKÇILAR SORUNLARINI MASAYA YATIRDI

 

 İZMİR"Lİ BALIKÇILARIN BAŞKANI AHMET YAPICI: “İZMİR BALIK HALİNDE YAVRU BALIKLAR SATILIYOR, DENETİMLER  YETERSİZ”

 

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ DEMOKRAT FOÇA GAZETESİ / Hasan Eser / Alfapress  İzmir'in Urla İlçesinde balıkçıların sorunları masaya yatırıldı.'İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği' tarafından düzenlenen,'İzmir Balıkçılığı ve Sorunları' konulu toplantı 'Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi' Urla yerleşkesinde yapıldı.

Toplantıya, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Metin, İzmir Bölge Birlik Başkanı Ahmet Yapıcı ve İzmir'de faaliyet gösteren Su Ürünleri Kooperatiflerinin yöneticileri ile birlikte İzmir İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri de katıldı.

"KAÇAK AVCILIK ÖNLENEMİYOR"

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Bölge Birlik Başkanı Ahmet Yapıcı, iddialı açıklamalarda bulundu. Konuşmasında İzmir körfezinde kaçak avcılığın her geçen gün daha da arttığını ve önlemediğini ifade eden Yapıcı, İzmir Balık Halinde, avlanması yasak olan yavru balıkların satıldığını iddia ederek, Balık halinde yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu iddia etti.

Balıkçıların yakaladığı balığı değerinde satamadığını ve bankalara olan kredi borçlarını ödeyemediğini anlatan Yapıcı, “Balıkçılarımız kan ağlıyor. Bugünlerde Tarım bakanlığımız balıkçılılarımızın sanki başka sorunları yokmuş gibi Çinekop yasağı konusu üzerinde duruyor. Halbuki balıkçılarımızın tek sorunu çinekop değil.Kendi bölgemizden örnek vermek gerekirse bugün gelinen noktada İzmir Balık hali maalesef bitmiş durumdadır. Öte yandan, İzmir Körfezinde şebeke (illegal trol) ile kaçak avcılık her geçen gün çoğalıyor ve nedense bir türlü önlenemiyor. Biz bu konuda ki şikayetlerimizi Sahil Güvenlik komutanlarımıza bildirdiğimiz zaman bize, “Sahil Güvenliğin 14 tane asli görevi var,kaçak avcılık bizim en son görevimizdir” deniliyor. Tarım il Müdürlüğümüzde bu konuda yetersiz kalıyor. Tebliğlere baktığımızda yasa dışı avcılığa Jandarma'dan tutunda belediye zabıtasına kadar herkesin müdahale edebilme hakkına sahip olduğunu görüyoruz. Fakat gelin görün ki İzmir Balık haline her gün bizim çekirdek diye tabir ettiğimiz 3,4 santim büyüklüğünde ki barbun balıkları ile 5,6 santimlik Lüfer balıkları getirilip pazarlanıyor. Peki denetim mekanizması nerede? Tarım İl Müdürlüğünde araç yok.Gerçi olsa da sabah saat sekizde göreve gelip, 2 saat soonra geri giden memur ne yapabilir? Güya balık hali kapısında kasaları sayan görevliler var. Gelen balıkların hangi kabzımallara geldiği de belli, ama ben buradan sormak istiyorum, balık haline balık getiren araçların hangisi denetleniyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.

İZMİR KÖRFEZİNİ IŞIK İLE AVCILIĞA AÇALIM ÖNERİSİNE TEPKİ

Balıkçılık sorunları paylaşmak ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen, toplantı da gündem maddeleri sırasıyla görüşülerek tartışmaya açıldı. Konuşmalar esnasında ise zaman zaman gergin anlar yaşandı. Tartışmaların akışı içersinde endüstriyel balıkçıların İzmir körfezini ışık ile Gırgır avcılığına açalım önerisi kıyı balıkçılarının da tepkisine neden oldu.

"DENİZLERİMİZDE SÜRDÜREBİLİRLİK SAĞLANMALI"

Toplantı da söz alan, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Metin, İzmir'li balıkçılara bilimsel açıklamaları ile tavsiyelerde bulundu. “Gelecek nesillere miras bırakacağımız denizlerimizi öncelikle siz balıkçılar olarak korumalısınız” diyen Metin, “Sadece İzmir bölgesinde 2200 adet ruhsatlı balıkçı teknesi mevcut. Bu mevcuttun 150 tanesi endüstriyel balıkçı teknesidir. Sonuç olarak denizlerimizde de bir kapasite söz konusudur. Yasakları kaldırmak, avlanma sahalarını genişletmek belki kısa vadede balıkçılara rahat bir nefes aldırabilir ama uzun vadede bu denizlerimizde ki sürdürebilirliği yok etmek anlamına gelir. Biz bilim adamlarını düşman gibi gören balıkçılarımız da var. Bizler sadece araştırmalarımız sonucu elde etiğimiz tespitleri öneri olarak ilgili makamlara sunuyoruz. Biz balıkçılarımıza düşman değiliz. Her zaman balıkçılarımızın yanındayız. Bugün burada olduğu gibi her konuda yardımcı olmaya hazırız. Ancak her şeyden önce, denizlerimizin geleceğini kurtarmak adına sizler tek vücut haline gelip yasa dışı avcılığa karşı mücadele vermelisiniz” diye konuştu.

BALIKÇILAR BAKAN EKER'İ MAKAMINDA ZİYARET EDECEK

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yakın bir zaman da Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya'nın öncülüğünde bölge birliklerinden oluşturulacak olan heyetler ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i makamında ziyaret edeceklerini açıklayan Eser, “Bugün burada İzmir Bölge Birliği olarak çok değerli hocalarımızın da katılımı ile, onların da fikirlerini alarak sektörümüzün geleceğine ışık tutacağına inandığımız bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantılar şu anda Sayın Genel Başkanımızın da katılımı ile tüm ülke genelinde bulunan bölge birliklerimiz de gerçekleştiriliyor. Bugün burada olduğu gibi bu toplantılardan alınan sonuçlar birer rapor haline getirilip bakanlığımıza sunulacaktır” diye konuştu.

"BAKAN EKER, İÇİMİZDEN BİRİ"

Bakan Eker'e övgüler yağdıran Eser, “Hamdolsun ki Ankara'da Balıkçılık camiamızla yakinen ilgilenen, sorunlarımıza kulak veren, içimizden biri diyebileceğimiz bir Tarım bakanımız var. Sorunlarımız elbette çok. Ancak bizler sivil toplum örgütleri olarak bakanlığımızla el ele verip bu sorunları teker teker aşacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.