22 Kasım 2024
  • İzmir19°C

İZDE “DİKKAT ÇEKİYOR”

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Aile eğitimi ve danışmanlığı uzmanı psikolog Gizem Gönen Özşavlı tarafından kurulan İzmir Dikkat Enstitüsü (İZDE)’nde yurtdışından getirilen ekipmanlar

İZDE “Dikkat Çekiyor”

19 Ağustos 2015 Çarşamba 16:31

İZDE “DİKKAT ÇEKİYOR”
 
Aile eğitimi ve danışmanlığı uzmanı psikolog Gizem Gönen Özşavlı tarafından kurulan İzmir Dikkat Enstitüsü (İZDE)’nde yurtdışından getirilen ekipmanlar ve geliştirilen özel yöntemlerle dikkat bozuklukları tedavi edilebiliyor.
 
Lisans eğitimini İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, yüksek lisansını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Aile Eğitimi ve Danışmanlığı alanında tamamlayan Uzman Psikolog Gizem Gönen Özşavlı, dünyada uzun yıllardır uygulanan dikkat ve işitsel algı test ve tedavi yöntemlerini İZDE ile İzmir’e taşıdı.
 
Çocuklar için dikkat eğitimi
Özellikle 5 yaş ve üstü çocuklarda görülen dikkat ve konsantrasyon eksikliğini giderme amacıyla geliştirilen Berard Metodu, İzde’de uygulanıyor. Okul öncesi, ilköğretim, üniversiteye hazırlık, özel eğitim öğrencileri ve yetişkinler için eğitim ve öğreniminde en yüksek verimi alabilmelerini sağlamak amacıyla konsantrasyon, algı ve odaklanmayı arttıran işitsel algı metodu olan Berard Metodu için özel bir cihaz kullanılıyor. İzde’nin kurucusu Uzman Psikolog Gizem Gönen Özşavlı, cihazın çok özel tempo ve frekanslar içerecek şekilde müziği modüle ettiğini ve bu sayede beynin her iki lobunun da öğrenmenin içine katılmasını, işitmenin dinlemeye dönüşmesini, bilgilerin hem kolay öğrenilmesini, hem de kalıcı hafızada tutulmasını sağladığını söyledi. Özşavlı, “Metodun uygulandığı çocuklarda, algı ve odaklanma artışının yaşandığı, öğrenme hızı ve yazılı-sözlü iletişimde gelişme kaydedildiğini gözlemliyoruz” dedi.
 
Hem eğlenip hem öğreniyorlar
1996’dan beri Amerika’da 1000’den fazla okulda, onbinlerce evde, öğrenme merkezlerinde, hastanelerde ve psikolojik danışmanlık ofislerinde kullanılmakta olan Play Attention isimli program ise İzde’de uygulanan yöntemlerden bir diğeri. Program,  uzman eğitmenler tarafından geliştirilmiş; bütün dikkat, hafıza eğitim sistemlerinden, daha uzun süre ve daha fazla insan tarafından kullanılmış. Play Attention’ın dikkat ve odaklanma ile ilgili beyin dalgalarını okuyan ileri teknoloji ürünü bir cihaz olduğunu belirten Özşavlı, “Cihazın sinyalleri ile çalışan eğitici ve öğretici bilgisayar oyunlarından oluşur. Play Attention ile çocuklar klavye, mouse ve joystick olmadan sadece düşünceleri ve odaklanmaları ile oyun oynuyorlar. Hem eğlenip, hem de dikkatlerini toplamayı öğreniyorlar” şeklinde konuştu. İzmir Dikkat Enstitüsü’nde 5 yaş ve üzeri öğrencilerde dikkat eksikliği, odaklanma ve dikkat sürelerinin arttırılması programı Play Attention ile uygulanıyor.
 
Bilgisayar destekli test ve tanı
Dikkat bozuklukları ile ilgili tedavi ya da eğitim sürecine geçmeden önce TOVA isimli dikkat değişkenleri testinin uygulandığını ifade eden uzman psikolog, testin niteliklerinden bahsetti. Özşavlı, “TOVA, dikkat bozuklukları olan çocukların ve yetişkinlerin izlenmesi, tanılarının konulması ve tedavilerinde yardımcı olan bilgisayar donanımlı bir dikkat testi. Dikkat bozuklukları tanısında yüzde 90’a varan oranlarda doğru sonuçlar verebiliyor” dedi. Dikkat bozukluklarının inceleme ve tedavi sürecini gerçekleştirme olanağı sunan TOVA, normal katılımcılarda yüzde 87, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan katılımcılarda ise yüzde 90 kanıtlanmış doğruluğa sahip.
 
Psikolog desteği fark yaratıyor
İZDE’nin psikolog destekli bir enstitü olduğunun altını çizen Özşavlı, bu yönüyle benzer uygulamaları yapan kuruluşlardan farkını ortaya koyduğuna dikkat çekti. Oyun terapisi, travma müdahale, Benton Kognitif Fonksiyonlar ve Görsel Hafıza Testi, Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Cattell Zeka Testi, Kent E-Y-G Testi, Bender Gestalt Testi, Kosh Zeka Küpleri Testi, Gesell Gelişim Testi gibi küresel anlamda öne çıkan test ve yöntemlerin eğitimini alan Gizem Gönen Özşavlı, bu tarz bir enstitü ya da merkezin bir psikolog yönetiminde olmasının önemine değindi. Özşavlı, “Benzer metodların uygulandığı yerlerde çoğu zaman bir psikolog çalışmıyor. Biz burada sadece testler uygulayıp, çocuk ya da yetişkinlerin cihazlardan çıkacak sonuçlarını pazarlamıyoruz. Periyodik görüşmeler ve süreç takibi yaparak; ailelerle bire bir görüşerek hem doğru tanı koymak hem de doğru eğitim metodunun uygulanması için danışmanlık yapıyoruz. Bu anlamda uzman bir psikoloğun sürecin içinde yer alması çok önemli ” açıklamasını yaptı. 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.