25 Kasım 2024
  • İzmir5°C

GEMİSANDER'DEN GERİDÖNÜŞÜM

ALİAĞA HABER / Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu’nun bu yıl 3. sünü düzenlediği ve uluslar arası boyuta ilk kez taşıdığı Lojistik Günleri etkinliğine Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nin sunumu damga vurdu. Lojistiğe gönül veren üniversit

Gemisander'den Geridönüşüm

26 Mart 2010 Cuma 23:39

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ"NİN ULUSLAR ARASI LOJİSTİK GÜNLERİ ETKİNLİĞİNE, GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DAMGA VURDU

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZEYDE İLGİ ÇEKİYOR

ALİAĞA HABER / Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu"nun bu yıl 3. sünü düzenlediği ve uluslar arası boyuta ilk kez taşıdığı Lojistik Günleri etkinliğine Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği"nin sunumu damga vurdu. Lojistiğe gönül veren üniversite öğrencileriyle sektör çalışanlarını bir araya getirerek, sektörün önde gelen isimleri ve sektörün profesyonelleriyle bu yıl ilk defa uluslar arası boyuta taşınan ve Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu tarafından organize edilen Lojistik Günleri 10 adlı organizasyon, 18-21 Mart 2010 tarihleri arasında Carpe Diem Resort&Spa  Hotel"de 25 farklı üniversiteden öğrenci, 15 konuşmacı ve 150 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye"nin tek gemi söküm bölgesi olan Aliağa"dan yönetim kurulu ile birlikte sempozyuma davet edilen ve gemi geri dönüşüm hizmetleri, atık yönetimi ve bertarafı ile lojistik konularında Dernek Başkanı Adem Şimşek ile Atık Yönetim Birimi Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker"in yaptığı sunumlar uluslar arası katılımcılar ile Türkiye"nin önde gelen üniversiteleri öğretim üyeleri ve öğrencilerinin büyük ilgisini çekti. 

MALTEPE VE TEKİRDAĞ ÜNİVERSİTELERİ GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİNİ ÜNİVERSİTELERİNE DAVET ETTİ.

Lojistik Günleri" 10 adlı sempozyumda Dernek Başkanı Adem Şimşek ve Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker"in sunumlarını büyük bir dikkatle takip eden ulusal ve uluslar arası sektör temsilcileri ve öğrenciler Gemi Söküm çalışmaları konusunda Türkiye"nin geldiği noktadan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Dernek Başkanı Adem Şimşek sunumdan sonra katılımcıların ilgisinin yoğun olduğunu dile getirerek “ Biz sektör olarak neler yaptığımızı ve nerden nereye geldiğimizi anlattık. Gemi sökümün öneminden ve tehlikeli atıkların bertarafından bahsettik. Sunumumuz büyük ilgi çekti ve hayranlık uyandırdı. Maltepe ve Tekirdağ Üniversiteleri Lojistik Tolulukları bu sunumların kendi üniversitelerinde de gösterilmesini istediler. Tekirdağ Üniversitesi Lojistik Topluluğu da işçi ve işçi sağlığı konusunda bir konferans vermemizi talep etti. Her iki üniversite de Aliağa"ya gelerek fiziki açıdan bölgeyi gezmeyi istiyorlar. İlerleyen günlerde bu etkinlikleri de gerçekleştireceğiz.” Dedi

“LOJİSTİK KÖYLER”

Lojistik Günleri" 10 organizasyonun bu yıl ki teması ise "Lojistik Köyler" olarak belirlendi. İtalya"nın en iyi Lojistik Köyü seçilen Parma Lojistik Köyü ve Interbologna Lojistik Köyü ile bağlantı kuran gençler, Yaşar Üniversitesi Uluslar arası Lojistik Bölümü Başkanı Türkiye"de Pazarlama kitaplarının ilk yazarı  Prof. Dr. Ömer Baybars Tek moderatörlüğünde sektörün önde gelen isimlerinden Gemi geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği ve Başkanı Adem Şimşek ile Atık Yönetim Birimi Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker Gemi Sökümü ve lojistik konusu üzerine sunum yaptılar. Mcdonalds & Serlog  ortak sunumuyla Galip Albayrak ve Altan Sekmen Tedarik Zinciri Yönetimi konusunda, Schenker Arkas Ceo Eric Leiss ve ADR uzmanı Erkan Başak, Mersin Lojistik Platformu Koordinatörü Fevzi Filik, Prof. Dr. Okan Tuna ise oluşturmuş olduğu DEÜ Lojistik Laboratuar uygulaması ile ekibi olan 90 kişiye aynı anda workshop eğitimi verdi. Arvento araç takip sistemleri simulasyon çalışmaları ve bu yıl ilk kez yapılması planlanan "Kariyer"10" ile katılımcılara staj- iş mülakatları fırsatı sunulması planlanıyor. Gemi Geri Dönüşümü, Schenker ARKAS, Aras Kargo, Pasaport Pizza, Cornetto, Carlsberg, Lily Kağıt, UND, Loder, Utikad, katılımları ve Selçuk Belediyesi"nin desteğiyle Antik Kent Efes-Meryemana gezileri de ilk gün programında gerçekleşti.  

ADEM ŞİMŞEK “GEMİ SÖKÜM SEKTÖRÜ ÇEVRECİ BİR SEKTÖRDÜR.”

Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu"nun organize ettiği ve bu yıl uluslar arası boyuta taşınan Lojistik Günleri"10 sempozyumunda Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker tarafından gemi söküm faaliyetlerinin anlatıldığı sunumun ardından sektör hakkında bilgiler veren dernek Başkanı Adem Şimşek, yapılan uygulamalar ve geliştirmeler neticesinde gemi söküm faaliyetlerinin dünya standartlarının üzerine çıkarıldığını anlattı.

Türkiye de gemi söküm sektörünün sadece Aliağa da olduğunu ve bu sektörün ekonomiye kattığı katma değerin yanında çevresel anlamda da çok faydaları bulunduğunu ifade eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek “ Gemi Geri Dönüşüm Sektörü artık Yeşil Sektör olarak adlandırılıyor. Dünya da çeliğin üretimi iki türlü gerçekleştiriliyor. 1. si direk topraktan alınan maden cevheri, 2. si ise hurda malzemelerden. Sektörümüz gemi söküm çalışmaları ile Dünya da ve Türkiye de çelik üretimine doğaya ve toprağa zarar vermeden katkı koyuyoruz. Dünya da çeşitli ülkelerde gemi sökülüyor. Türkiye de ise iddia ediyoruz bir çok ülkeden çok daha ileri seviyede ve standartlarda çalışmalar yapıyoruz. Yönetim olarak gemi söküm faaliyetlerinde ortaya koyduğumuz kriterler ve yaptığımız eğitim uygulamaları ile çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden işimizi yapıyor ve hem ekonomiye hem de istihdama katkı koyuyoruz.”  dedi. 

Adem Şimşek yılda ortalama 250 Bin Ton hurda çelik üretildiğini ifade ettiği konuşmasında şu ayrıntılara da yer verdi; “ Aliağa da 27 yıllık faaliyet süremiz içerisinde yaptığımız çalışmalar neticesinde üretim kapasitesi olarak Dünya da 4. Sıraya geldik. Söküm standartları açısından ise diğer ülkelere nazaran çok ileri seviyede olduğumuzu söyleyebilirim. 2800 çalışanımız ve yan sektörlerimiz ile 8000 insanımıza istihdam sağlıyoruz. Bugüne kadar ülkemize 2.5 Milyar Dolar döviz tasarrufu kazandırdık. Sektörümüz Türkiye"nin 100 büyük firması sıralamasında yer almaktadır. 1990 lı yıllardan itibaren iş kazaları, çevresel olumsuzluklar ile birlikte anılan sektörümüz büyük bir ilerleme kaydederek artık Greenpeace gibi büyük çevre kuruluşlarının bile takdirini toplayan bir konuma gelmiştir. TOKİ" ye ait olan 25 adet parsel üzerinde 21 firma ile faaliyet gösteriyoruz.”

ERSİN ÇEVİKER “ DÜNYA DA GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ OLMAK ZORUNDADIR.”

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Sorumlusu Kaptan Ersin Çeviker de Dünya da bu sektörün mutlaka olacağını ifade ederek “ Dünya da gemicilik ve denizcilik sektörü olduğu müddetçe bu sektör olacaktır. Türkiye de üretilen Çeliğin hammaddesinin yüze 70"i hala ithal edilmektedir. Türkiye, 25.8 milyon ton / yıl ile 2007 yılında dünyanın 11.çelik üreticisi olmuştur. Bu üretimin yaklaşık %70"i ark ocaklı tesislerde, yani hurda demir-çelikten üretilmektedir. Dünyadaki gemilerin toplam ticari yük kapasitesi 700 milyon grostondur, ve bunun 30 milyon tonu işlev dışı kalmaları nedeniyle hurdaya ayrılmaktadır. Gemi Geri Dönüşüm, Dünya Denizcilik Örgütü (IMO)' nun da kabul ettiği gibi yeşil bir endüstridir. Hurdanın geri dönüştürülmesi ve yeniden kazanılması faaliyetinin ilk halkasında yer alır. İnsan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketim doğal dengeyi bozmaktadır. Bilim adamlarının tespitine göre, İnsanların 2050 ye kadar dünyanın üretebileceğinden 2 kat fazla tüketeceğini varsayarsak, Gemi Geri Dönüşüm Sektörü ve diğer dönüşüm sektörlerinin önemi burada ortaya çıkmaktadır.” Dedi.

Ersin Çeviker şöyle konuştu; “ Her sanayi çevre ve işçi sağlığı için riskler taşır. Riskleri alınan önlemlerle asgariye indirmek mümkündür. Biz de söküm alanlarımızda aldığımız tedbirler ile hem denize hem de toprağa verilecek zararları en aza indirdik. Yıllardır tartışılan asbest ve tehlikeli atıklar konusunda da Çevre ve Orman Bakanlığından aldığımız yetki belgesi ile Türkiye de asbest sökümünü yapan tek yetkili kuruluş olduk. İnsan sağlığı, çevre ve atıklar konusunda yaptığımız eğitim uygulamaları ve aldığımız fiziki tedbirler Türkiye"nin tek gemi geri dönüşüm sektörü olan Aliağa" da ki tesislerimizi bu anlamda yüz akı yapmıştır.”  Kaptan Ersin Çeviker daha sonra asbest adı ile bilinen Amyant maddesi hakkında da bilgiler vererek kullanım alanlarının çokluğundan bahsederek, gemilerde yapılan asbest sökümünden örnekler verdi. Sunumun sonunda da bir geminin sökülmek üzere nasıl karaya vurulduğu bir video ile tüm katılımcılara izlettirildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.