24 Kasım 2024
  • İzmir7°C

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNDE KAYIP YOK

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNDE KAYIP YOK

Gemi Geri Dönüşüm Sektöründe Kayıp Yok

05 Ocak 2017 Perşembe 10:01

İzmir’in Aliağa İlçesi’nde faaliyet gösteren Türk Gemi Geri Dönüşüm Sektörü, 2016’da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bir önceki yılın verilerini yakaladı. 2015 yılını 602 bin ton üretim ile noktalayan Gemi Geri Dönüşüm Sektörü;  2016 yılında önceki yılın 2 puan üzerine çıkarak 604 bin ton hurda çeliği ekonomiye kazandırdı.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK
Uluslararası şirketlerin dünya petrol fiyatlarındaki dalgalanma ile birlikte petrol arama faaliyetlerinde kullandığı yüzer sondaj platformlarını faaliyet dışı bıraktığına dikkati çeken Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, petrol sektöründe yaşanan krizi fırsata çevirdiklerini söyledi.

KARDAN ZARAR ETTİK
Geri dönüşüme kazandırılan platformlar sayesinde sektör olarak her hangi bir kayıp yaşamadıklarını anlatan Başkan Adem Şimşek, “Hedefimizde bir milyon ton hurda çelik üretimi vardı. Ancak dünya konjonktürü ve ülkemizde yaşanan olumsuzluklar buna izin vermedi” diyerek, kardan zarar ettiklerini söyledi. 

HEDEFTE SAVAŞ GEMİLERİ VAR
Sektörün geri dönüşüme kazandırdığı petrol arama platformlarıyla, küresel ve ülkesel ekonomide yaşanan olumsuzlukları bertaraf ettiklerini belirten Başkan Şimşek, şöyle konuştu: “Olası bir krizin önüne geçmek adına son iki yılımızı bu şekilde değerlendirdik. Elbet dünyadaki tüm platformları sökecek değiliz. Bunun için de gerekli önlemi aldık. Önümüzdeki süreçte savaş gemilerine yöneleceğiz. Kaldı ki bunun ilk adımını attık. Şu an tesislerimizde İngiltere donanmasına ait dev bir uçak gemisinin söküm çalışmaları devam ediyor.” 

HEDEFİMİZDE SAPMA YOK
Türk Gemi Geri Dönüşüm Sektörünün dünya genelinde üstlendiği lokomotif ülke misyonunu 2017 yılında da sürdüreceğini kaydeden Başkan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Belirlenen hedefe ulaşılamadıysa da, tesislerimizde faaliyet gösteren firmalarımız 2016 yılını kayıpsız bir şekilde tamamladılar. Öte yandan yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiği tesislerimizde personel eksiltilmesine gerek görülmemesi de sevindiricidir. Yolumuza devam ediyoruz. Daha güçlü Türkiye için elimizden gelenin çok daha fazlasını yapmaya gayret göstereceğiz. Daha önce önümüze bir hedef koyduk. ‘Hedefimiz 1 milyon ton’ dedik. Ve bu konuda bir sapma yok.”

121 ADET GEMİ  SÖKÜLDÜ
2016 yılının detaylı verilerini de paylaşan Başkan Adem Şimşek, 53 adet kuru yük gemisi,  14 adet yüzer petrol arama platformu,  9 adet tanker,  11 adet muhtelif ülkelerin Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemileri ve 34  adet   diğer  tipteki  deniz taşıtları olmak  üzere toplamda 121 adet  geminin geri dönüşüme kazandırıldığını açıkladı. 170 bin ton kuru yük gemilerinden, 186 bin ton petrol platformlarından, 62 bin ton tankerlerden,  22 bin ton askeri gemilerden ve 165 bin ton diğer tipteki deniz taşıtlarından olmak üzere toplamda 604 bin ton hurda çeliğin ekonomiye kazandırıldığını sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, “Ayrıca, 2016 yılında hurda gemilerden kaynaklanan 12 bin ton sıvı ve katı atığın da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetim Yönetmeliği kapsamında lisanslı tesislere sevk edilerek enerji olarak geri kazanımı sağlanmıştır” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.