22 Kasım 2024
  • İzmir17°C

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI İKÇÜ’DE BULUŞTU

97 ülkede 11000 üyesi olan, Türkiye’de ise 78 Üniversitede faaliyet gösteren Türkiye’nin en önemli öğrenci ağı IEEE

Geleceğin Bilim İnsanları İKÇÜ’de Buluştu

11 Nisan 2017 Salı 15:19

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI İKÇÜ’DE BULUŞTU

97 ülkede 11000 üyesi olan, Türkiye’de ise 78 Üniversitede faaliyet gösteren Türkiye’nin en önemli öğrenci ağı IEEE (Institute of Electrical and Electronical Engineers)  Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS) Mühendislik Topluluğu’nun Türkiye Kampı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

2.si düzenlenen EMBS Türkiye Kampında, 10 üniversiteden gelen temsilciler İKÇÜ’de ağırlandı. Mühendisliği tıp ve biyolojiye uygulayan, dünyanın en büyük biyomedikal mühendisleri topluluğuna mensup gençlerin buluştuğu  2. EMBS İKÇÜ Kampının açılışına Rektör Prof.Dr.Galip Akhan da katıldı.

IEEE  İKÇÜ öğrenci kolu  EMBS Koordinatörü Mehtap Asena Kurucu’nun  koordinatörlüğünde 2 gün süren etkinlikte, EMBS Türkiye Temsilcisi Andre Luka Çakıcı da yer aldı.

“Sağlık” ve “Mühendislik” alanlarında bilimsel faaliyetlere katkı sunmak amacıyla geleceğin bilim insanlarını biaraya getiren kampta, kanser tedavisi için ilaç geliştirme çalışmalarını kolaylaştıracak nanoteknolojik çipler, yapay zeka, yeni nesil genetik testler, biyomedikalde AR-GE başlıklarında sunumlar yapıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Murat Özgören, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Kürşat Ercan, Bilimsel Danışman ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Akın Sevinç, Biyomedikal Mühendisi Bilge Ünlü sunumlarıyla öğrencilere yeni ufuklar açtı.

“BİLGİYİ BULMAK KOLAY, DOĞRU KULLANMAK ZOR”

Konuk öğrencilere seslenen Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, çağımızda bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu fakat bilgiyi doğru şekilde kırpmanın, nitelikli şekilde kullanmanın zor olduğunu kaydetti. Geleceğin genç bilim insanlarına tavsiyelerde de bulunan Rektör Prof.Dr.Akhan, derslerde sadece bilgiyi öğrenmek yerine alınan verileri muhakeme etmek ve tartışmanın da önemine değindi. Rektör Prof.Dr. Akhan, “Biz akademisyenler sizler için varız. Bu üniversitelerin sahibi sizlersiniz. Öğrencilerin yönlendirmesiyle üniversiteler gelişecektir.” dedi.

“ÇALIŞMALARINIZ İÇİN YENİ BİR LABORATUVAR”

Biyomedikal’in İzmir’in kalkınması adına seçilmiş bir alan olduğunu hatırlatan Rektör Prof.Dr. Akhan, bu alanın önemini kavrayan bir İKÇÜ olarak Biyomedikal okuyan öğrencilere çift ana dal ile Elektrik-Elektronik bölümünden de mezun olma hakkının tanınması yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Prof.Dr. Akhan, “Ana branşınızın yanında kendinizi geliştirmenizde fayda var. Bu alanda okuyan öğrencilerin istihdam anlamında sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum. Bilimsel araştırmalarınızı yapabilmeniz için bir laboratuvar hazırlıyoruz. TTO bünyesinde Kuluçka Merkezleri kurulacak. Çalışmalarınız, projeleriniz açılacak bu merkezlerin çekirdeği olacaktır.” diye konuştu.

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler de Yapay Zeka başlığında bir sunum yaptı.

“KANSER TEŞHİSİ KOYABİLEN YAPAY ZEKA”

İnsanlar tarafından yapıldığında zeka gerektiren şeyleri makinelere yaptırma arayışı olan yapay zekanın, günümüzde bankacılık işlemleri, oyunlarda kullanılan sanal oyuncular, robotik uygulamalar, tıbbi tanı-teşhis destek sistemleri, sesli komut algılama gibi birçok uygulamada kullanıldığını aktardı. Yrd. Doç.Dr.İşler,  “Hatta IBM Watson gibi uygulamalar, insan doktorlardan daha başarılı bir şekilde kanser teşhisi koyabilmektedir. Yakın gelecekte sadece beyinden gelen sinyallerle kontrol edilebilen ve gerçek uzvun yerine kullanılabilecek kalitede protez uzuvlar, felçli hastaların sadece yüz mimikleri ile haberleşebilmesine olanak sağlayan sistemler, hastalık sonrası kısa sürede iyileşmeyi sağlayabilen rehabilitasyon robotları ve ameliyatı baştan sona kendi kendine gerçekleştirebilen robot cerrahlar gibi akıllı sistemlerin önünü açabilecektir. İKÇÜ olarak öğretim üyelerimizin bu yönde literatüre katkıda bulunan çalışmalar mevcuttur." dedi.

KANSER İLACI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARINA "ÇİPLİ" DESTEK

43. Cenevre Uluslararası Buluş Fuarı'nda altın madalya kazanan İYTE  Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, geliştirdikleri çipler sayesinde kanser tedavisinde ilaç geliştirme çalışmalarının kolaylaşacağını ve bulunan ilaçların güvenilirliğinin artacağını aktardı.

Sunumların ardından Rektör Prof.Dr.Akhan, bu yıl ki kampın anısına EMBS hatıra panosuna başarı dilekleriyle imza attı. / EGE BASIN GRUBU aliağa haber

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.