FOÇA'DA BALIKÇILAR SIKINTILI
Hasan ESER / Foça / www.demokratfoca.com S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Kooperatif Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi.Başkan Çetin, Foça bölgesin de faaliyet gösteren bal
30 Nisan 2010 Cuma 23:52
FOÇALI BALIKÇILAR KAÇAK AVCILIĞA İSYAN EDİYOR
Hasan ESER / Foça / www.demokratfoca.com
S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Kooperatif Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi.Başkan Çetin, Foça bölgesin de faaliyet gösteren balıkçıların dilek ve temennilerinden yola çıkarak S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifince, balıkçılık alanında araştırma yaptıklarını ve bu araştırma sonucunda bölgemizde balıkçılığı değerlendirme adı altında bir rapor hazırladıklarını söyledi. Mesleki sorunları duyurmak amacı ile hazırladıkları raporu tüm kamuoyunla paylaşmak için basın toplantısı düzenlediklerini kaydeden Çetin, Başta Kaçak Avcılık olmak üzere balıkçılık dünyasında tartışmalara neden olacak iddialı açıklamalarda bulundu.
S.s. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi olarak kurulduğumuz günden bugüne sirküler ve balıkçılık sorunları ile ilgili olarak yaptığımız tüm önerileri sürdürülebilir balıkçılık üzerinedir. diyen , Çetin, Balıkçılığı korurken balığı da koruma amaçlı olmuş ve balıkçımızı yasalar çerçevesinde avcılık yapmaya teşvik etmişizdir. Kurulduğumuz yıllarda (1992 ) gündeme getirdiğimiz genelde yasal ve bürokratik sorunlarımız yıllar içersinde kademe kademe çözüme kavuşturuldu.Bu konuda emeği geçen herkese müteşekkiriz dedi.
DÜRÜSTÇE YASALARA SAYGILI BİR ŞEKİLDE AVCILIK YAPAN BALIKÇILARIMIZ ÇOK ZOR DURUMDADIR
Balıkçılık alanında, sektörün asıl özü olan üretim ve pazarlama ile ilgili sorunların günden güne büyümekte olduğunu vurgulayan Çetin , Denizde balık azalırken tekne sayısı ve tekne büyüklükleri artmaktadır. Denizlerimizde balık potansiyeli yeterince bilinmeden, okyanuslarda avcılık yapabilecek teknelere Ege,Marmara ve Karadeniz"de avlanma izni verilmektedir. Balıkçılığımızın bu hale gelmesinin birinci nedeni maalesef su ürünleri bakanlığının veya bir Genel Müdürlüğünün kurulmamış olmasıdır. Bunun yapılmaması sonucunda balıkçılık kontrolsüz bir şekilde büyümüş ve yasa dışı ve bilinçsiz avcılık önü alınmaz bir duruma gelmiştir. Yine balıkçı ve üniversite devlet koordinasyonu bir türlü gerçekleşmemiştir. Balıkçıyı bilinçlendirici,bilgilendirici ve yön gösterici projeler yapılmamıştır. Bugün gelinen nokta ise içler acısıdır. Dürüstçe yasalara saygılı bir şekilde avcılık yapan balıkçılarımız çok zor durumdadır. Bugün balıkçılarımız kredi borçlarını ödeyemez durumdadır. Çoğu balıkçımız teknesini satışa çıkarmış ama alıcı bulamamaktadır. diye konuştu.
FOÇA BALIKÇISI MAĞDUR
Son sirküler ile uygulanan av yasaklarının yeterince araştırılmadan düzenlendiğini iddia eden, Çetin, bu durum özellikle Foça balıkçısını çok mağdur etmiştir dedi. Türk Karasularında 15 temmuz tarihinden sonraki avlanma yasağının hiçbir yararı olmadığını, kaydeden Çetin, Geçmişte 15 Nisan -15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağının hem balığı hemde balıkçıyı koruduğu en iyi yasaklama dönemi olduğunu söyledi.
GIRGIR TEKNELERİ İLE ULUSLAR ARASI SULARDA AVCILIK BALIKÇILIĞIMIZIN SONUNU GETİRECEKTİR
Foça balıkçısı olarak, Akdeniz ve Karadeniz teknelerinin Ege"ye gelip çalışmalarını engellemek amacı ile av yasağının beş aya çıkarılmasına vesile olduklarını, anlatan Çetin, Bu uygulama ile tek mağdur olan Ege"li dürüst balıkçılar olmuştur. Çünkü her yıl açılan uluslar arası avcılık aldatmacası Akdeniz ve Karadeniz teknelerinin Ege denizinde kaçak olarak karasular içersinde çalışmalarına çanak tutmuştur. Ege"ye gelen tekneler sezon açıldığında kıyılarda çalışarak ege balıkçısının beş ay yasak zarfında biriken balığı birkaç gün içersinde talan edip kendi bölgelerine geri dönmektedirler. Artık herkes şunu anlaması gerekmektedir. Hatta iş işten geçmek üzeredir. Denizlerimiz yılın 12 ayı çalışılabilecek kapasitede değildir. Buna uluslar arası sularda dahildir. Bizim denizlerimiz okyanus değil, havuz gibidir. Dün Uluslar arası sularda tutulan balıktan bugün eser yoktur. Örneğin Trol balığı olarak ne karides nede bakaleros,istavrit balığı kalmamıştır. Buralarda ışık ile avcılıkta yakılan lambalarda toplanan karides larvaları gırgır ağları ile katledilmektedir. Bozulan bu besin zinciri aşırı avcılık ile beraber diğer balık türlerini de önemli miktarda azalmasına neden olmuştur. Birkaç kişinin hırsını tatmin etmek için açılan gırgır tekneleri ile uluslar arası sularda avcılık balıkçılığımızın sonunu getirecektir şeklinde konuştu.
EGE"YE GELEN TEKNELERİN ÇOĞUNLUĞU KAÇAK OLARAK KARASULAR İÇERİSİNDE ÇALIŞIYOR
Konuşmasına, Keşke bugün yapılma olanağı olsa da 3,4 yıllığına bölge bölge komple her türlü avcılığı yasaklayarak denizlerimiz dinlenmeye alınabilse diyerek devam eden Çetin, Balıkçılarımız maddi olarak desteklenerek denizlerimizin her bölge balıkçısının kendi bölgesini koruyucu yasal dayanaklar çıkarılmalı ve bir an öce gerçekleştirilmelidir. S.s. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifine kayıtlı trol balıkçılarımız av yasaklarının 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arasında olmasını talep etmektedirler. Çünkü trol balığı ekonomik değeri yüksek restoran balığıdır. Turizm sezonunun geçtiği 15 Eylül sonrasında yasakların sona ermesi balıkçımıza para kazandırmamaktadır. Özellikle barbun balığında haziran ayından sonra yumurta bulunmamaktadır. 15 Temmuz "dan sonraki yasaklama balıkçıyı mağdur etmekten başka bir anlam ifade etmemektedir. 15 temmuzdan sonra açılacak olan uluslar arası avcılık ege"ye gelecek Karadeniz ,Akdeniz ve Marmara tekneleri ile beraber ege"de aşırı bir yığılma yaratmaktadır. Avlanma sahalarının dar olması nedeni ile stoklar üzerinde aşırı baskı oluşturulmaktadır. Yasakların tüm bölgelerde 15 Nisan -15 temmuz dönemleri içerisinde yapılması diğer bölge balıkçılarının ege "ye gelmelerini engelleyecektir.Uluslar arası sularda avlanma mazereti ile ege"ye gelen teknelerin çoğunluğu kaçak olarak karasular içerisinde çalışmakta ve sezon açıldığında dinlenmiş sahaları bitirip kendi bölgelerine gitmektedirler. Artık bu kısır döngüye bir an önce son verilmelidir. İfadesinde bulundu.
ŞEBEKE TEKNELERİ DENİZİ TALAN EDİYOR
Foça Bölgesinde son dönemlerde halk arasında "şebeke" olarak bilinen 10 metre civarında trol ruhsatı olmayan tekneler tarafından yapılan kaçak trol avcılığında hızla artış görüldüğünü bildiren, Çetin, Genelde balığın yumurta bıraktığı sahalarda yapılan bu avcılık balık yataklarını bozduğu gibi uzatma avcılığı yapan balıkçılarımızı ağlarını da takıp parçalayarak çok ciddi olarak maddi zararlar vermektedir. Bunun önü alınmadığı taktirde büyük sorunların ve olayların yaşanacağı aşikardır. Bilindiği gibi 15 metre üzeri tüm balıkçı teknelerinden ais ( Uydu takip) cihazı takma mecburiyeti getirilmiştir. Balıkçılarımızda bu kriz ortamında borçlanarak bu cihazı alıp teknelerine taktılar. Fakat yeterli alt yapım kurulmadığı için balıkçıyı denetleyici bir mekanizmada oluşturulmamıştır. Dileğimiz bunun bir an önce gerçekleşip tüm balıkçılarımızın yasalar çerçevesinde avcılık yapmaları sağlanmalıdır. 15 metrenin altında olan kaçak trol avcılığı yapan teknelere ais mecburiyeti olmadığı için nasıl denetleneceklerdir? Üstelik bu tekneler ötv"siz yakıt kullanmaktadırlar. Yasal sularda çalışan teknelerden daha fazla balık avlayıp daha az masrafları olmaktadır. Bu haksız kanalların bir an önce önüne geçilmelidir. Denizlerimizde sürdürülebilir ve herkesin yasalar çerçevesinde avcılık yaptığı, herkesin birbirine hak ve hukukuna saygı gösterdiği günlerin gelmesi dileğimizle saygılarımızı sunarız. diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.