FOÇA HATTI YERİNDE GÖSTERİLDİ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ /İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şener Üşümezsoy, İzmir’in Foça ilçesinde fay hattının geçtiği bölgede arazi incelemelerinde bulundu. Kamera karşısına geçen Üşümezsoy, Foça’da yaptığı incelemeler çe
26 Temmuz 2012 Perşembe 20:33
PROF. DR. ÜŞÜMEZSOY’DAN İZMİRLİLERİN YÜREĞİNE SU SERPEN AÇIKLAMA
PROF. DR. ÜŞÜMEZSOY, “FOÇA FAYINI YERİNDE GÖSTERDİ”
HASAN ESER
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ /İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şener Üşümezsoy, İzmir’in Foça ilçesinde fay hattının geçtiği bölgede arazi incelemelerinde bulundu. Kamera karşısına geçen Üşümezsoy, Foça’da yaptığı incelemeler çerçevesinde tespit ettiği fay emarelerini yerinde gösterdi. Burada yaptığı açıklama da Foça ve çevresinde ki faylar hakkında bilgiler veren Üşümezsoy, “İzmir büyük depreme hazır olsun” yönünde açıklama yapan bilim adamlarının tersine, “Bu bölgede 7 şiddetin üzerinde bir depremin olabileceğine ihtimal vermiyorum” diyerek deprem endişesiyle yaşayan İzmirlilerinde yüreğine adeta su serpmiş oldu.”
İzmir bölgesinde tarihte yaşanmış depremleri sırasıyla anlatan Üşümezsoy, Foça ve çevresinde mevcut bulunan fayların maksimum 6.5 ile 6.7 şiddetinde depremler üretebileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu bölgede geçmiş tarihte yaşanan depremleri de incelediğimizde genelde 7 şiddetin altında depremler olduğunu görüyoruz. Fakat bölgenin ne kadar zaman aralığında deprem ürettiğini soracak olursanız 1709 Yılından sonra burada çok ciddi anlamda bir depremin yaşanmadığını biliyoruz.Öte yandan bazı yerli ve yabancı bilim adamları tarafından İzmir'de 7.2'lik bir depremin beklendiği söyleniyor. Bu iddialar olası mıdır? sorusunu bilimsel olarak cevaplamak ancak bu olasılığı ileri sürenlerin "bilimsel" verilerini ortaya koymasıyla kanıtlanabilir"
1709 Yılından sonra bölgede olan 5 ile 6 şiddetinde ki depremleri önemsiz olarak nitelendiren Üşümezsoy, şöyle devam etti: “Beş şiddetinde olan depremler kesinlikle enerji boşaltmaz. Ortalama 15 kilometre uzunluğunda ki bir fay üzerinde oluşan beş şiddetinde ki depremlerde beş santim, 6.5 şiddetinde ki bir depremde ise 150 santim gibi düşüş yani hareketlenme olur. Foça ve çevresinde ki fayları da hesapladığımız zaman bu bölgede büyük depremler üretebilecek nitelikte bir fayın olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bölgede 7 şiddetin üzerinde bir depremin olabileceğine ihtimal vermiyorum. Ayrıca İzmir’de 7.2'lik depremi ileri sürenler hangi fayın kırılacağını, fayın kırılma tipini ve fayın biriktirdiği enerjiyi ortaya koymadıkları gibi, bu fayların en son ne zaman kırıldığını ve tekrarlanma aralıklarını da ortaya koymamaktadırlar. Bundan dolayı 7.2'lik deprem tahminleri bilimsel değildir.Bu anlamda İzmir bölgesinde olası bir depremin büyüklüğü, kırılacak fayın uzunluğu, yırtılma alanı, deprem sırasındaki atım miktarı ve depremin tekrarlanma aralığını ortaya koyarak bir kestirme yapmak gerekir”
“Bölgede tabanının ne kadar gerilip enerji biriktirdiğini bilmiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Üşümezsoy, “Burada şu kadar vakte kadar deprem olur diye zaman vermek doğru değil. Çünkü bu bölgede sandığımızdan daha seyrek depremler oluyor. Örneğin 1688’de Balçova’dan Narlıdere’ye giden yaklaşık 25 kilometrelik bir fay hattında oluşan deprem İzmir’i zemin kötü olduğu için yerle bir etmiş, 1778’de ise Urla yönüne doğru giden fay üzerinde yine benzer nitelikte bir deprem yaşanmış yani 1688’de kırılan fayın devamı 1778’de bir kez daha kırılmış fakat bu ikisi arasında ki yaptığımız değerlendirme sonucunda bu bölgede 100 yılda bir deprem oluyor anlamına gelmez.Bu tarihten sonra da bu bölgede ki fayların ne zaman kırılacağını yani ne zaman deprem olacağını bilemiyoruz. Bu beş yıl sonra da olabilir bin yıl sonra da İzmir’de şu kadar zaman sonra deprem olacak deyip tarih vermek son derece doğru değil”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.