FIRINCILAR SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI KONUŞULDU
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / “Fırıncılar Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü topla
15 Ocak 2016 Cuma 16:16
FIRINCILAR SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI KONUŞULDU
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
“Fırıncılar Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Çalıştaya İzmir Ticaret Borsası, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Fırıncılar Odası, İzmir Ticaret Odası ve İlçe Müdürlükleri temsilcilerinin yanında sektör temsilcileri de katıldı.
Fırıncılar sektörünün sorunlarının konuşulduğu çalıştayın açılışını yapan İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, geçmişte de zaman zaman bir araya gelip ekmek sektöründeki sorunların ve yapılması gerekenlerin konuşulduğunu hatırlattı. Bu çalışmalara ilçe belediye temsilcilerinin de katılmasının gerekli olduğunu söyleyen Güldal, hassasiyet gösterip katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.
Güldal, “Ekmek, tüketim kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Ama en büyük israf edilen nimet de ekmektir. İşin bu acı kısmı hepimizi üzüyor” dedi. Çalıştayda yapılacak sunumlar ve ortaklaşa alınacak kararlar doğrultusunda, birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Güldal “Birlikte hareket edersek bu sektörün sorunlarını büyük ölçüde ortadan kaldırırız” dedi.
İzmir’de gıda denetimleri konusunda yetkili bir numaralı kurumun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu vurgulayan Güldal “5996 sayılı kanun, Bitki sağlığı, Hayvan Sağlığı, Veteriner Hizmetleri ve Gıda Denetimleriyle ilgili bize çok kapsamlı görevler yüklemiştir. Bununla ilgili çok sayıda tebliğ ve yönetmelik de devreye girmiştir ve uygulanmaya devam edilmektedir. İzmir ili olarak Bakanlığımızın bize verdiği bu görevi hakkıyla yerine getirebilmek için çok donanımlı bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörde karşılaştığımız sorunları sektör temsilcileriyle bir araya gelerek gidermeye çalışıyoruz. Karşılaşılan her sorunu hemen ortadan kaldırmaya olanak yok ama zaman içinde problemlerin çözümü için gerekenler yapılıyor” dedi.
Fırıncılık sektöründe en önemli konunun, kontrollü, izlenilebilir bir ekmek satışının sağlanması olduğunu vurgulayan Güldal, bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na düşen görevler olduğu gibi sektöre ve yerel yönetimlere düşen görevlerin de olduğunu belirtti.
İzmir’de İşletme Kayıt Belgesine sahip 38 bin 323 işletmenin 498’inin onaylı işletme olduğunu işaret eden Güldal, “İşletme Kayıt Belgesine Sahip Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Üretim Yeri” sayısının 922 adet olduğunu söyledi.
2015 yılında yapılan gıda denetimleri hakkında da bilgiler veren Güldal, toplam 54 bin 263 denetim gerçekleştiğini, bunlardan 2014 adetinin ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerine yapıldığını ve sadece 3 adet numunede olumsuzluk tespit edildiğini söyledi. Güldal, 2015 yılında yapılan denetimlerdeki uygunsuzluklardan dolayı işletmelere 56 adet idari para cezası uygulandığını dile getirdi.
Çalıştayın sonrasında bir karara varılması gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandıran Güldal; “Biz üzerimize düşenleri not alalım ve hemen yarından itibaren uygulamaya başlayalım. Burada bulunan ve bulunmayan herkese de bildirelim, kime ne görev düşüyorsa, bu sektörün sorunlarının son bulması için herkesin bir hareket içine girmesini sağlayalım. Ben İl müdürlüğü adına taahhüt edebilirim; üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız” dedi.
Çalıştay, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Gıda Birim Müdürü Yusuf Vangöl’ün sunumuyla devam etti. “Bugüne kadar her bir kurum bu konuyla ilgili yaşadıkları sorunları tek başına yetkili kurumlara iletmiştir. Ama ne yazık ki ekmekte yaşanan sorunlar aynen devam etmektedir” dedi. Vangöl, yaşanan sorunları hep birlikte dile getirebilmek ve daha kolay çözüme ulaşmak için İzmir Ekmek Çalışma Grubu adı altında bir araya geldiklerini söyledi.
Sofralarımızın baş tacı olan ekmeğimizin insan sağlığını fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan olumsuz yönde etkilemeyecek biçimde üretilip piyasaya arz edilmesinin, işin olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Vangöl, “kayıt dışı olarak bazı yerlerde ekmek üretimi yapılmaktadır. Bu üretilen sağlıksız ekmekler başta Pazar yerleri olmak üzere birçok satış yerinde, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Birliği yükümlerine aykırı olarak satılmaktadır” dedi.
Yerel yönetimlerin pazar yerleri, cadde ve sokaklarda açıkta yapılan ekmek satışlarının önüne geçilmesi noktasında yetersiz kaldığını belirten Vangöl, “vatandaşlarımız, hakiki köy ekmeği, doğal ekmek, taş fırın ekmeği, kara fırın ekmeği, tava ekmeği, Afyon ekmeği, Salihli ekmeği gibi isimlerle sağlıksız koşullarda üretilen ve satılan bu ekmekleri almasınlar” dedi.
Fırıncılar Sektörünün sorunlarının konuşulduğu ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü çalıştay, İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, Ege Bölgesi Sanayi Odası Üyesi Abit Eser, İzmir Ticaret Borsası Üyesi Nihat Sağır ve İzmir Ticaret Odası Üyesi Coşkun Velioğlu’nun konuşmalarıyla sona erdi. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.