DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz, gebelikte sigara içme ve alkol kullanma oranlarını düşüren, egzersiz yapma, dengeli beslenme ve sağlığa olan ilgiyi artıran D
31 Ağustos 2015 Pazartesi 18:38
“DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ” UZMANINDAN ALINMALI
Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz, gebelikte sigara içme ve alkol kullanma oranlarını düşüren, egzersiz yapma, dengeli beslenme ve sağlığa olan ilgiyi artıran Doğuma Hazırlık Eğitimi’nin anne adaylarına mutlaka uzman eğitmenler tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz, özellikle ilk defa anne ve baba olacak çiftlerin gebelik, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin endişelerinin aşılması için Doğuma Hazırlık Eğitimi almalarının büyük yararı olduğunu söyledi. Kadının kendine ve bedenine güvenmesi konusunda farkındalığını arttıran Doğuma Hazırlık Eğitiminin doğum eylemi, doğum ağrılarıyla baş etme ve doğum pozisyonları, doğumda destek, olası girişimler, solunum, ıkınma ve gevşeme egzersizleri, rahatlama teknikleri gibi erken ve geç dönemden başlayarak anne-babalığın ilk aylarına ilişkin bir dizi eğitimi kapsadığını hatırlatan Karaöz, eğitimin mutlaka uzmanından alınması gerektiği konusunda adayları uyardı.
Eğitim, emzirme oranını yükseltiyor
Eğitimin gebeliğe etkilerine yönelik yapılan çalışmalarda eğitime katılan kadınlarda katılmayanlara göre sigara içme, alkol alma davranışlarının daha az olduğu, egzersiz yapma, dengeli beslenme ve sağlığa olan ilginin daha fazla olduğunun saptandığını belirten Karaöz, “Çalışmalarda eğitimin doğuma yönelik bilgiyi arttırdığı, doğum deneyiminden memnuniyeti pozitif etkilediği, doğum sırasında yaşanan anksiyeteyi azalttığı, emzirme oranını yükselttiği saptanmıştır” dedi.
Eğitim Şart
Doğuma Hazırlık Eğitimi verebilmek için; Doğuma Hazırlık Sınıfları Eğitici Eğitimi almış olmak gerektiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz, eğitimlerine ebe, hemşire, kadın doğum uzmanları ve asistanları, aile hekimleri, sağlık bilimleri hemşirelik ve ebelik bölümü araştırma görevlileri, öğretim görevlileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile özellikle doğum rehberliği yapmak, çalıştığı kurumda Doğuma Hazırlık Eğitimi kursları düzenlemek isteyenlerin İzmir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitime katılabileceklerini belirtti.
Daha önce İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde “Gebe Eğitim Sınıfları” oluşturduklarını belirten Karaöz, alanında uzman ebe Özgen Özveren Erdenilgen ve uzman eğitmenler eşliğinde Doğuma Hazırlık Eğiticisi yetiştireceklerini belirtti. İzmir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde Doğuma Hazırlık Eğitici Eğitimi verildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Banu Karaöz, 9 Eylül’de başlayacak ve 3 gün sürecek eğitimde yer verilecek başlıkları şöyle sıraladı:
Doğuma Hazırlık Sınıflarının (DHS) önemi, tarihçesi, amaçları ve çeşitleri nelerdir?
DHS programında yer alması gereken konular nelerdir?
Doğum ve Doğuma Hazırlık Felsefesi-Doğumun Bedende İşleyişi
Yaratıcı Drama Nedir?
Doğum Korkusu Görüşme Becerileri ve Doğum algısında İletişim Örnekleri
Gebe/Loğusa Eğitiminde İletişim ve Danışmanlık Becerisi
Gebe/Loğusa Eğitimine Yaklaşım: Yetişkin Eğitimi, Gebe/Loğusa Eğitiminde Sunum Becerileri-Görsel İşitsel Araçları ve İnteraktif Eğitim Tekniklerini Kullanma
Anne Sütü Mucizesi ve Emzirme Öz-Yeterliliğini Etkileyen Faktörler
Anne Bebek Etkileşimi ve Bağlanması
Doğumda Ağrısıyla Baş Etmede Diğer İlaçsız Yöntemler
Nefes Teknikleri-Gevşeme Teknikleri-Gebelik ve Doğum Egzersizleri
Grupların Beceri Performansları
Doğum Öncesi ve Doğum Sürecinde EFT ve Nefes Teknikleri (Akupress noktaları ile gevşeme)
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.