ÇARE YERLİ ÜRETİMDE
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAT NET GAZETESİ / CHP İzmir Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Susam, Türkiyenin ekonomi stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini, uluslar arası sermayeyi kendine
07 Kasım 2011 Pazartesi 15:47
CHP"li Susam, Türkiye"nin ekonomi stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi, Çare yerlinin güçlenmesi dedi.
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAT NET GAZETESİ / CHP İzmir Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Susam, Türkiye"nin ekonomi stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini, uluslar arası sermayeyi kendine çekmeye çalışırken kendi sanayisini, esnafını ve küçük işletmesini yok etmemesi gerektiğini söyledi.
Mecliste, kısa adı MİGA olan "Çok Taraflı Yatırım Garanti Kuruluşu Sözleşmesi" sırasında konuşan CHP"li vekil, küresel sermayenin kar hırsının, dünyadaki ekonomik adaletsizliğin nedeni olduğunun altını çizdi. Wall Street"te Özgürlük Parkında eylem yapanların da bu adaletsizliğe dikkat çektiğini hatırlatan Susam, Eylemciler "Biz yüzde 99"uz ve yüzde
10 firma % 56, 1 milyon esnaf % 44
Küresel şirketlerin cirolarının, bazı gelişmekte olan ülkelerin GSMH"larından daha büyük olduğunu ifade eden Susam, Sınırlı sayıda şirket piyasanın hakimi olarak ülkeler üzerinde hegemonya kurmaktadırlar. Türkiye perakende piyasasının % 56"sı bir bölümü yabancı ortaklı 10 firmanın elindedir. Ülkemizdeki 1 milyon esnaf ise geri kalan %44"ü paylaşmaktadır. Üstelik bu firmalar elde ettikleri bu karı kendi ülkelerine transfer ederek cari açığı da etkilemektedirler. AKP, 9 yıllık iktidarında sıcak parayı getirmek, yabancı yatırımcı çekmek adına üretimin önünde engel olmuştur. İthalatı teşvik etmiş, üretmeyen lojistikçi bir sanayi yaratmıştır diye konuştu.
Cari açık yerliyi teşvikle kapanır
Hükümetin yaptığı hatayı geç de olsa anlayarak tedbir almaya çalıştığını söyleyen Susam, Başbakan uygulanan ekonomik politikasının cari açığı yaratmakta olduğunu itiraf ederek "Tedbirleri almayalım da Yunanistan"a mı dönelim" diyor. Fakat tedbirlere rağmen ihracat yüzde 24 ithalat yüzde 42 artıyor. Alınan tedbirler bile makası kapatamıyor. Açığı kapatmanın yolu KOBİ"leri, yerli sanayileri teşvik ederek dünya standartlarına getirmekten geçiyor dedi.
Zeytinyağı 270 dolar olsa
Küresel sermayeyle rekabet etmenin kolay olmadığının altını çizen CHP"li vekil, Ünlü bir dijital bir müzik çalar markası var, piyasada 270 dolara satıyor. Oysa o ünlü firma bu cihazı Çin"de AR-GE ve reklam dahil tüm maliyetleriyle birlikte 8,5 dolara yaptırıyor. Şu karlılığa bakın. Teşvik almayan yerli üreticinin böyle bir güç karşısında dayanması mümkün mü? Zeytin üreticisi, 5 liraya mal ettiği yağı uluslar arası pazarda 270 liraya satsa keyfine diyecek olur mu? Katma değeri yüksek ürünler için AR-ĞE"ye de destek verilmeli diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.