24 Kasım 2024
  • İzmir8°C

BİR YAPININ ANATOMİSİ: “SANCAKLAR CAMİİ”

Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Mimarlık ve tasarım alanında faaliyet gösteren yaratıcı medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, EAA – Emre Arolat Architects tasarımı Sancaklar Camii

Bir Yapının Anatomisi: “Sancaklar Camii”

13 Ekim 2014 Pazartesi 17:34

SGMSTUDIO, SANCAKLAR CAMİİ’NİN DÖRT MEVSİMİNİ FİLMLEŞTİRDİ…
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Mimarlık ve tasarım alanında faaliyet gösteren yaratıcı medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, EAA – Emre Arolat Architects tasarımı Sancaklar Camii için bir kısa belgesel filme imza attı. Yapının iskeletten kabuğa şekillenişini her adımında takip eden ve kullanıma açılışı sonrası ziyaretçiyle etkileşimini görselleştiren “Sancaklar Camii” filminin prömiyeri Prag Mimarlık Haftası’nda yapıldı.
 
SGMStudio (Sarraf | Galeyan | Mekanik ), EAA - Emre Arolat Architects tarafından tasarlanan ve Türkiye’nin İslam ibadet yapıları stoğu içinde sayılı ve belki de en çarpıcı çağdaş mimarlık örneklerinden biri olan Sancaklar Camii için bir kısa belgesel filme imza attı. SGMStudio’nun ilk kez Prag Mimarlık Haftası’nda prömiyeri yapılan “Sancaklar Camii” filmi, 12 Ekim tarihine kadar EAA sergisinin parçası olarak Prag’da gösterimde kalırken, eş zamanlı olarak internetten de izlenmeye ve paylaşıma açıldı.
 
1. İstanbul Tasarım Bienali “Musibet” sergisi açılış filmi, Sokak Bizim Derneği “Kaldırım Nerede?” kampanyası videoları ve Beyoğlu Sineması için hazırladığı tanıtım filmiyle adını duyuran medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, Sancaklar Camii’nin, temel atımından ziyaretçiyle buluşmasına kadarki tüm biçimlenişini her adımında takip ederek, çelik, beton ve taşın bir ibadet yapısına dönüşme sürecini “Sancaklar Camii” filmiyle görselleştirdi.
 
Sancaklar Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin tarihselci yapı tipolojileri hükümranlığındaki güncel İslam ibadet yapıları arasından modern bir üretim olarak sıyrılan Sancaklar Camii, SGMStudio tarafından iki yılı aşkın bir süreçte kameraya alındı.
 
Doğal ile Yapay Arasındaki Uyumlu Gerilim…
Sancaklar Camii’nin “doğal olan ile insan üretimi arasındaki gerilimden” beslenen mimari yaklaşımını, mimarlığın alışılmış temsil araçlarından farklı bir medya aracılığıyla, ‘film’ ile yeniden üretmeye girişen SGMStudio ekibi, inşa sürecinde yapının tanık olduğu mevsim döngülerini, anlatısının omurgasına yerleştiriyor.
 
“Sancaklar Camii” filmi, yapının iskeletten kabuğa ve bir ibadet mekanına dönüşümünü, proje arazisinin etkileyici peyzajının Sancaklar Camii’ni kucaklayan akışkan yapay peyzajla iç içe geçişini ve yapıyı tanımlayan zarif ve mağrur geometrinin insanla ve ibadetle buluşmasını, akar görüntü üzerinden ve belgelesel niteliklerle izleyiciye aktarıyor. Film, mevsim geçişleriyle birlikte değişen insan hareketliliğini ve caminin konumlandığı peyzajın organik dönüşümünü Sancaklar Camii’ne bir fon olarak değil, onun şekillenişinin bileşeni olarak görselleştiriyor. SGMStudio, Sancaklar Camii’nin alışılmışın dışında ve çarpıcı mekansal hissiyatını, aynı yapının kendisi kadar duyarlıklı bir görsel dille seyirciyle buluşturmayı hedefliyor.
 
24 Aya Yayılan 35 Günlük Çekimin Teknik Detayları…
SGMStudio “Sancaklar Camii” filmi için, 24 aya yayılan toplamda 35 günlük bir çekim programıyla çalıştı. Doğal koşullar yüzünden kış aylarında ulaşamadığı inşaat alanının karlar altındaki görselleri, SGMStudio tarafından bilgisayar ortamında ve fotoğraf manipülasyonu, matte painting, 3 boyutlu efektler ve compositing teknikleriyle canlandırıldı.
 
Hem sert hatlı timelapse çekimler hem de NTSC standardı 30 kareden, sinematik 24 kareye yavaşlatılmış hafif akar görüntülerle görsel bir anlatım izleğine oturtulan inşaat süreci, caminin mühendislik ve teknik odaklı uygulamasıyla huşu ve huzur odaklı sanatsallığı arasındaki gerilimi, kurgu temposu üzerinden aktarmayı amaçladı.
 
Filmin özgün müziği, yapının modern çehresiyle İslami referanslarını ortak bir çatı altında topladı. Klasik Batı müziği ve oryantal neyi bir araya getiren çalışmada, inşaatın yoğun temposu ile ibadetin dingin ferahlığı bir arada tutuldu. Su ve rüzgar seslerinin de yardımıyla filmdeki karelerin tempolarını ve hislerini yönlendiren müzikte, ney de dahil olmak üzere tüm enstürmanlar tamamen dijital ortamda bir araya getirildi.
 
Sarraf | Galeyan | Mekanik Hakkında:
SGMStudio (Sarraf | Galeyan | Mekanik ) Ağustos 2012′de Emine Seda Kayım, Erhun Erdoğan ve Memduh Can Tanyeli ortaklığında kuruldu. Her bir ortağın uzmanlık alanlarıyla ilgi alanlarının kesişiminden doğan disiplinler arası bir çalışma sahası yaratan SGMStudio, mimarlık ve tasarım disiplinleri için yayın ve içerik, ses ve müzik ile fotoğraf ve filmin verimli, doyurucu işbirliği alanından beslenen multimedya işleri tasarlamak ve üretmek üzere yola koyuldu. 
 
2011 yılında Ağa Han ödüllü İpekyol Tekstil Fabrikası’nın bir gününü konu alan filme imza atan ekip, 1. İstanbul Tasarım Bienali “Musibet” sergisi açılış filmiyle adını duyurdu. Kent, mimarlık ve tasarım sorunlarına odaklanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına kampanya desteği verdi ve yurtiçinde çok sayıda üniversitede mimarlık ve medya arakesitinde atölyeleri yürüttü.
 
SGMStudio’nun süregelen işleri arasında, yine EAA imzalı Antakya Müze & Otel projesinin uzun metraj belgeseli bulunuyor. Ekibin “Bir gün herkes 1,5 dakikalığına kahraman olacak” başlıklı interaktif yerleştirmesi ise 1 Kasım 2014 tarihinde açılacak olan 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde görücüye çıkacak.
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.