25 Kasım 2024
  • İzmir9°C

BERGAMA’DA BAZALİKA AÇILIŞI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından turizme açılan Bazalika’nın onarılan bölümü, Roma dönemine ait kubbeli yapılar arasında en iyi koruna gelen görkemli yapılar içinde ilk sıralarda yer alıyor. Turizme açılan Kubbeli yapının Bergama’da yıldı

Bergama’da Bazalika Açılışı

27 Eylül 2009 Pazar 20:58

BERGAMA BAZALİKASI  KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY TARAFINDAN TURİZME AÇILDI

 

BAZALİKA"NIN ONARILAN BÖLÜMÜ TURİZME AÇILDI…

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından turizme açılan Bazalika"nın onarılan bölümü, Roma dönemine ait kubbeli yapılar arasında en iyi koruna gelen görkemli yapılar içinde ilk sıralarda yer alıyor. Turizme açılan Kubbeli yapının Bergama"da yıldızı parlayan kültür turizmine önemli katkılar yapması hedefleniyor.

Bergama halkı arasında Kızıl Avlu olarak bilinen, Mısır Tanrısı Serapis adına inşa edilen ve Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemlerde içerisine yapılan ekleme ile kiliseye dönüştürülen ve İncil"de adı geçen ilk 7 kiliseden birisi olan Bazalika"nın Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından onarımı gerçekleştirilen bölümü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın katıldığı bir törenle turizme açıldı.

            Bazalika"nın avlusunda gerçekleştirilen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Eckhart Cuntz, Bergama kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, Bazalika"nın Güneyinde bulunan kulenin konservasyonu için gerekli olan maddi kaynağı sağlayan Studiosus - Foundation Vakfı Başkanı Ruht Hapfer Kubsch, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Tören, Bergama"daki kazı çalışmalarını yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson"un, Roma dönemine ait kubbeli yapılar arasında en iyi koruna gelen görkemli yapıda tamamlanan  konservasyon çalışmaları hakkında bilgiler verdiği konuşması ile başladı.  

 

 

BAŞKAN GÖNENÇ; “BERGAMA"NIN KORUMA VE RESTORASYON ÇALIŞMALARINA HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK İHTİYACI VAR”

Alman Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson"un konuşmasının ardından kürsüye gelen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, ev sahibi olarak törene katılan bütün katılımcılara “hoş geldiniz” dedi. Başkan Gönenç daha sonra üç bin yıllık tarihi geçmişi ile dinlerin, medeniyetlerin ve bilimin buluşma noktası olan tarihi kent Bergama hakkında genel bilgiler verdi.  Bergama"nın üç bin yıllık tarihi geçmişi ile arkeologların, mimarların, sanat tarihçilerin üzerinde araştırmalar yapıp, yazılar yazarak övgü ile bahsettikleri tarihi bir kent olduğuna dikkat çeken Başkan Gönenç, “Bergama sadece günümüzde değil, geçmiş yüzyıllarda da yabancı gezginlerin, seyyahların uğrak yeri olmuştur. Ancak, Antik Çağın bu muhteşem kenti bugün ne yazık ki yer yer yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ve bu nedenle koruma ve restorasyon çalışmaları her zamankinden daha çok önem taşımaktadır. Korumanın gerçekleşmesi, eserlerin bir bütün olarak kalmaları ve en iyi şekilde sergilenmelerini sağlamak için özel bir özen ve çaba gerektiği ortadır” dedi. Bu bilinçle Belediyenin de koruma, cephe sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmalarına her geçen gün daha da artan bir şekilde önem verdiğine işaret eden Başkan Gönenç, “Şüphesiz ki bu anlayışın doğmasında bir okul olan Tarihi Kentler Birliği"nin yadsınamaz rolü ve etkisi vardır. Bu kapsamda belediyemiz kendi iç yapılanmasını yeniden gözden geçirerek, İmar Müdürlüğü bünyesinde yetki ve sorumlulukları belirlenmiş, ilgili uzmanlık dallarından oluşturulmuş bir kadro ile Rölöve ve Restorasyon Bürosunu kurmuş ve çalışmalarını sürdürmektedir. Belediyemizin, insanlığın evrensel mirası “Kültür, Bilim ve Sanat Kenti Bergama”yı geçmişine yaraşır bir geleceğe taşıma yolundaki çabalarında asla yalnız kalmayacağı umudu ve dileğim ile törene katılan herkesi selamlıyorum” dedi.

 

VALİ M. CAHİT KIRAÇ; “BERGAMA"DAKİ PROJELERİ DESTEKLEMEYE DEVAM”

Belediye Başkanı Mehmet Gönenç"in konuşmasının ardından kürsüye gelen İzmir Valisi M. Cahit Kıraç konuşmasında, Bergama"nın tarihi ve kültürel zenginliklerine dikkat çekerek, İzmir Valiliği"nin Bergama"da yürütülen ve tarihi zenginliklerin korunmasına yönelik yürütülen restorasyon çalışmalarını içeren 24 ayrı projeye 4,5 milyon lira destek verdiğini söyledi. Vali Kıraç, “Şuan devam eden projeler bitirilmesi şartıyla, valilik olarak Bergama"ya destek vermeye devam edeceğiz. Bergama"nın tarihi yönünün ortaya çıkarılması için daha çok adım atacağız” dedi. Konuşmasında Bergama"dan Almanya"ya götürülen ve Berlin"de Pergamon adı ile kurulan müzede sergilenen Zeus Sunağı"na da dikkat çeken Vali M. Cahit Kıraç, “Zeus Sunağı, yerinde anavatanında değildir. Temennim; Zeus Sunağı"nın yerine getirilmesidir” dedi.      

 

BAKAN GÜNAY; “BERGAMA KÜLTÜR TURİZMİ MERKEZİ OLACAK”

            İzmir Valisi M. Cahit Kıraç"ın konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kürsüye geldi. Bakan Günay konuşmasında, Bergama"nın Kültür Turizmi"nde yıldızı parlayan bir konumda olduğuna dikkat çekerek, Bazalika"nın bir bölümünde yapılan konservasyon çalışmalarının da buna büyük katkı yapacağını söyledi. Dünyanın en önemli kültür merkezlerinden birisinde olmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Bakan Günay, “Emsalsiz bir tarih abidesini geçmişten bugüne, bugünden geleceğe taşımak için çok önemli bir gayret burada seferber edilmiş. Bu emek gerçekten alkışlanmaya değer. Bu emeğe katkısı olan herkesi yürekten alkışlıyorum.Türkiye bir arkeolojik park görünümünde. Doğudan Batıya, Güneyden Kuzeye çok büyük medeniyetler üzerinde yaşıyoruz. Biz bu zenginliklerin farkındayız ve tarih ayrımı yapmaksızın, kültür - medeniyet ayrımı yapmaksızın hepsine bizimdir anlayışıyla ve insanlığın bize emaneti anlayışıyla sahip çıkmaya çalışıyoruz. Buradaki tapınak, Mısır tanrısı için yapılmış. Sonrada çok tanrılı dinler için kullanılmış ve daha sonra Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden birisi haline gelmiş sonra bir bölümü cami olarak kullanılmış. Farklı biçimlerde bir dolu inancın kutsal mekanı olmuş. Şimdi biz, bu kutsiyet içinde bunları geleceğe taşımak istiyoruz. Anadolu da ne kadar manastır varsa ne kadar medrese varsa ne kadar sunak varsa ne kadar külliye varsa ne kadar mescit varsa ne kadar kilise varsa hepsi insanlığın bize  emaneti. Ve şimdi bu değerleri   koruyarak geliştirerek geçmişten bu güne bu günden geleceğe taşımaya çalışıyoruz” dedi.

Konuşmasında Türkiye"de şuan devam eden 140 yerli ve 40 kadar da yabancı arkeolojik kazı olduğuna da değinen Bakan Günay, “Arkadaşlarımızın çalışmalarını dikkatle izliyoruz. Almanya, Türkiye"de kazı yapan ülkelerin başında geliyor. Alman kazıları Türkiye"de gayretle çalışan kazıların başında geliyor. Arkadaşlarımız sadece kazı yapmıyorlar aynı zamanda çevre düzeni ve koservasyon, restorasyon çalışması yapıp, bilimsel yayınlar hazırlıyorlar. Bütün bunları yapan kazılarla, yapmayan kazılar arasında son yıllarda dikkatle inceleme yapıyoruz. Yapanlarla yapmayanların farkını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ve kazı çalışmalarını iyi yürütmeyenlerle ilgili de yeni bir düzenleme yapacağız. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren yerli kazılar yanında yabancı kazılarında daha uzun süre arazide kalmaları noktasında takipçi olacağız” dedi.

            Bakan Günay"ın konuşmasının ardından yaklaşık 850 milyon lira harcanarak konservasyonu gerçekleştirilen Bazalika"nın Güney Kulesi"nin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Günay ve beraberindekiler daha sonra Akropol"e turist taşımayı hedefleyen Teleferik Projesini yerinde inceleyip, Akrol"de bir gezi yaptılar. Ardından Bergama Belediyesi tarafından İl Özel İdaresi desteği ile restorasyon çalışmaları aralıksız devam eden ve butik otel olarak hizmet verecek olan Tarihi Gazi Paşa İlköğretim Okulu"nda yapılan çalışmalar yerinde incelendi. Bakan Günay ve beraberindekiler Bergama – Dikili arasında faaliyet gösteren ve Türkiye"nin en önde gelen Organik Seralarından birisi olan Agrobay"da da incelemelerde bulunarak, ilçeden ayrıldı. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.