23 Kasım 2024
  • İzmir16°C

BALIKÇILARDAN AVLANMAYA KOTA TALEBİ

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ DEMOKRAT FOÇA GAZETESİ / HASAN ESER FOÇA/ Türkiye'de balıkçılık alanında faaliyet gösteren bölge birlik başkanları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i makamında ziyaret etti.

Balıkçılardan Avlanmaya Kota talebi

04 Aralık 2011 Pazar 00:48

BALIKÇILARINDAN  BAKAN MEHDİ EKER'E ZİYARET

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ DEMOKRAT FOÇA GAZETESİ / HASAN ESER FOÇA/ Türkiye'de balıkçılık alanında faaliyet gösteren  bölge birlik başkanları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i makamında ziyaret etti. Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, öncülüğünde ki Bölge Birlik Başkan ve yardımcılarını bakanlık binasında kabul eden Bakan Eker, yaklaşık bir saat süren ziyarette balıkçılık sektöründeki sorunları dinledi. Türk balıkçılığının sorunları ve çözüm önerileri hakkında görüşlerini anlatan bölge birlik başkanları kısa bir süre önce bakanlık bünyesinde kurulan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün kurulmasından dolayı da memnuniyet duyduklarını belirterek Bakan Eker’e teşekkür etti. 

AVLANAN BALIKLARA KOTA TALEBİ

Ziyarette konuşan Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Türkiye Balıkçıları olarak arz talep dengesini oluşturamadıkları için sürdürülebilir balıkçılığı sağlayamadıklarını belirterek, ilk etapta Hamsi, İstavrit, Sardalye ve Çaça gibi yüzeysel balıkların avcılığına kota getirilmesini talep etti.

Bakan Eker’e, Kayıt dışı balıkçılığı önlemek adına Merkez Birliği olarak bir takım çalışmalarda bulunduklarını anlatan Özkaya,  Türkiye denizlerinde balık stoklarının net olarak bilinmediğini, ancak balık stoklarının tespit edilmesi halinde ortaya çıkacak verilerden yola çıkılarak  kota sistemi ve  avlanma planlarının oluşturulması durumunda  stokların korunarak  sürdürülebilir bir avcılığın yapılmasına katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye’de güçlü bir balıkçı filosuna sahip olduklarını ancak filo sayısının günümüz balıkçılık şartlarına ve denizlerimize ağır geldiğini ifade eden Özkaya, gönüllü olarak balıkçılığı bırakmak isteyen çok fazla sayıda balıkçı olduğunu, geçmişte bir çok Avrupa ülkesinde balıkçı gemilerinin devlet tarafından satın alınarak, balıkçıların başka sektörlere yönlendirildiğinin örneğini verdi.

 Balıkçı barınaklarında ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını sözlerine ekleyen Özkaya, “balıkçı barınakları yönetmeliğinin özellikle 14 ncü maddesinin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca balıkçı barınağı işleten kooperatiflerimiz barınak kiralamalarının Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmasını talep ediyor.” diye konuştu. 

BAKAN EKER: “SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜ BALIKÇILARIMIZ İÇİN KURDUK”

 
Birlik Başkan ve yardımcılarının sorunlarını tek tek dinleyip not olan Bakan Eker:“Sorunlarınızı  dinledim. Ancak ben Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak balıkçılarımız şu konudan şikayetçilermiş, onlar nasıl istiyorlarsa öyle yapın diye talimat veremem. Elbette anlattıklarınız arasında haklı olduğunuz konuların da var olduğuna inanıyorum.  Ancak bazı konularda da sizlerde şapkalarınızı önünüze alıp iyice düşünmelisiniz. Bu toplantı kayıt altındadır. Öneri ve şikayetleriniz ilgili birim ve uzmanlarımız tarafından incelenecektir. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra da balıkçılık sektörümüzü sürdürülebilir avcılık çerçevesinde potansiyelini yükseltmek adına  bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada  üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz zaten Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü sektörünüze faydalı olsun diye kurduk.” diye konuştu.

ESER: "İZMİR BALIK HALİ MERCEK ALTINA ALINSIN"

Sorunlarının konuşulmasının ardından son sözü alan İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkan vekili Hasan Eser, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak’a İzmir Balık haline başka şehirlerden gelen tonlarca balıklardan ötürü İzmir’li balıkçıların muzdarip olduklarını bildirdi. İzmir balık haline başka şehirlerden gelen balıkların büyük bir çoğunluğunun avlanması yasadışı olan balıklar olduğunu dile getiren Eser, İzmir Bölge Birlik olarak Tarım İl Müdürlüğünü harekete geçirmek adına girişimlerde bulunduklarını  belirterek, “İl Müdürlüğümüz denetim çağrılarımıza gereken ilgiyi gösteriyor. Bizim tepkimiz üzerine bir veya iki gün boyunca denetimler sıklaşıyor. Ancak, aradan birkaç gün geçtikten sonra her şey yine eski haline dönüşüyor. İzmir’e dışarıdan getirilen bu balıklar İzmir’de haksız rekabet oluşturuyor ve İzmirli balıkçıların hale gönderdikleri balıkların değerinin çok altında satılmasına neden oluyor. İzmirli balıkçılar olarak sizden isteğimiz İzmir balık halini acil olarak mercek altına almanızdır” dedi. Eser, İzmir balık halinde denetimlerin düzenli olarak yapılmasını istedi.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.