22 Kasım 2024
  • İzmir16°C

ATIK ALIM TESİSLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin evsahipliğinde düzenlenen “Mavi Kart Uygulamalarının Değerlendirilmesi Çalıştayı”nda, Mavi Kart sistemi ve uygulamaları tartışıldı. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bütün gem

Atık Alım Tesisleri Hayata Geçirilmeli

20 Nisan 2014 Pazar 12:47

ATIK ALIM TESİSLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin evsahipliğinde düzenlenen “Mavi Kart Uygulamalarının Değerlendirilmesi Çalıştayı”nda, Mavi Kart sistemi ve uygulamaları tartışıldı.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bütün gemilerin atıklarının etkin olarak takibini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Mavi Kart sisteminin, en kısa sürede tüm bölgelerde uygulanması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Ticaret Odası koordinesinde Çeşme Sisus Otel’de düzenlenen “Mavi Kart Uygulamalarının Değerlendirilmesi Çalıştayı”nın ikinci gününde konuşan Başkan Öztürk, “Ayvalık’tan Didim’e kadar olan sorumluluk sahamızda bulunan 15 liman ve 8 marinada atık alım tesisleri mevcut olup, bu tesisler sadece kendi gemi ve müşterilerine hizmet verebilmektedir. Bu tesislerde kendi müşterisi olmayan gemi/teknelerin (balıkçı ve gezi teknelerinin)  atık vermesi (ticari açıdan) mümkün değildir. Marinalar; müşterisi olan yatların atıklarını marina bünyesindeki tesisler aracılığı ile alıyor. Ya da bulundukları bölgenin özelliğine göre belediyelere teslim ediyor veya kanalizasyon sistemi ile bertaraf ettiriyorlar. Bu hizmetler için marinalara teşvik imkanının sağlaması gerekmektedir. Çünkü, bu durumun sektörü mağdur etmemek için faydalı olacağını düşünüyorum. Bu marinalara tesis edilebilecek “Atık Su Otomasyon Sistemi (ASOS)” ile Mavi Kart uygulamasında bir sorun yaşanmayacağı değerlendirilmektedir” dedi.

İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin sorumluluk alanı olan kuzeyde Ayvalık’tan güneyde Didim’e kadar olan bölgede ağırlıklı olarak günlük gezi tekneleri, yolcu motorları, balıkçılar ve dalış tekneleri faaliyet göstermekte olduğunu vurgulayan Öztürk, ancak bu teknelerin atıklarını verecekleri yeterli atık alım tesisinin mevcut olmadığının altını çizdi.

Öztürk, “Bu teknelere ‘Mavi Kart Sistemi/Atık Su Otomasyon Sistemi (ASOS)’ tesis edilmesinde sorunlar yaşanabilir. Dolayısıyla bu teknelerin Mavi Kart uygulamasına geçiş süreci uzayabilir” diyerek görüşlerini aktardı.

ÇEŞME, TURİZM İLÇESİ OLMAYI HAKEDİYOR

Toplantıya katılan Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel ise Çeşme’nin, turizm ilçesi olmayı hakettiğini söyledi. Turizm sektöründe ağırlıklı olarak mevzuattan kaynaklanan sorunların yaşandığını dile getiren Kaymakam Becel, bu sorunların aşılabilmesi için tüm kurumların destek vermesi gerektiğini anlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.