27 Kasım 2024
  • İzmir6°C

ALMANYA'DAN İNCELEME GEZİSİ

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Aliağa Ticaret Odası’nda (ALTO), Almanya’nın Bremen Lojistik Köyü’nün anlatıldığı bir toplantı düzenlendi. Almanya ile ticari işbirliği olanaklarının da tartışıldığı toplantının ardından Almanya’dan gelen heyete

Almanya'dan İnceleme Gezisi

09 Aralık 2011 Cuma 20:21

ALMANYA’DAN ALİAĞA TİCARET ODASI’NA TİCARİ ZİYARET

ALMANYA İLE TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞİYOR

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ARASTA GAZETESİ / Aliağa Ticaret Odası’nda (ALTO), Almanya’nın Bremen Lojistik Köyü’nün anlatıldığı bir toplantı düzenlendi. Almanya ile ticari işbirliği olanaklarının da tartışıldığı toplantının ardından Almanya’dan gelen heyete Aliağa Organize Sanayi Bölgesi(ALOSBİ), Gemi Söküm Bölgesi, Ege Gübre Limanı ve Nemrut Körfezi ALTO Başkanı Adnan Saka rehberliğinde gezdirildi.


 

Toplantıya Almanya’dan Bremen Liman Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Platz, Lojistik Köy yetkilisi Christopf Holtkemper, Bremen Yatırım Ajansı Türkiye Sorumlusu Robert Blatter ve Bremen Yatırım Ajansı Yatırım Destek Müdürü Kemal Şen katıldı.

Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Ö. Turgut Oğuz’un da katıldığı toplantıda ALTO Yönetim Kurulu ve ALTO Meclis Üyeleri, Aliağa’da yer alan liman ve firma yetkilileri de yer aldı.

“Bremen Lojistik Köyü, düşük maliyetli,  hızlı,  güvenli,  aktarma alan ve donanımlarına sahip bir yapılanmadır”

Lojistik Köy yetkilisi Christopf Holtkemper Bremen’de yer alan lojistik bölgeyi ve bölgenin işleyişini hazırladıkları bir sunumla anlattı. Holtkemper: “ Bremen Lojistik Köyü, her türlü ulaştırma moduna etkin bağlantıları olan, depolama, bakım-onarım, yükleme-boşaltma, elleçleme, tartı, yükleri bölme, birleştirme, montaj-demontaj, paketleme v.b. faaliyetlerini gerçekleştirme imkanları olan ve taşıma modları arasında düşük maliyetli,  hızlı,  güvenli,  aktarma alan ve donanımlarına sahip bir yapılanmadır. Lojistik Köy’ün 26 yıllık geçmişiyle, bugün 150 firma ve 8000 çalışanı bulunuyor” dedi.

Aliağa için Lojistik Köy kaçınılmazdır

ALTO Başkanı Adnan Saka Aliağa’nın devamlı geliştiğini ancak bu gelişmeye altyapı çalışmalarının ayak uyduramadığını ve şu an bölgede lojistik bir yapılanmanın oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Aliağa Ticaret Odası’nın bu anlamda yapılabilecek bir lojistik köy planlamasını oluşturabilmek için geçtiğimiz Mayıs ayında Hamburg Limanı’nı ve Bremen Lojistik Köyü’nü incelemek üzere Almanya’ya bir gezi düzenlediğini ifade eden Saka: “Aliağa’nın coğrafi konumu, hızlı sanayileşme ve sanayideki mevcut başarısı, limanlarının hızla gelişmesi-modernleşmesi, olumlu yönde artan ihracat istatistikleri, potansiyel nüfusu ve nüfus artış hızı, Aliağa’nın ekonomik potansiyeli böyle bir yapılanmanın artık bölgede kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Böyle bir yapılanmanın hazırlıklarına başlamanın bile zaman alacağı düşünüldüğünde artık yerel yönetimlerin ve firmaların da içinde olacağı bir proje çalışmasına başlanması hem Aliağa hem de ülke için yararlı olacaktır” dedi.

ALOSBİ kesinlikle bir Lojistik Köy’le desteklenmelidir

Toplantının ardından Almanya’dan gelen heyet ile beraber ALTO Yönetim Kurulu ve Meclisi’nden temsilcilerle ALOSBİ’ye gidilerek, ALOSBİ’nin gerek planlaması gerek de altyapı sistemi detayları ile incelendi. Özellikle altyapı sisteminin çok iyi planlanmış olduğunu söyleyen Lojistik Köy yetkilisi Christopf Holtkemper, bölgenin birçok yatırıma uygun planlandığını ve bu planlamanın karşılığını alacağını düşündüğünü belirtti. Lojistik yapılanmaya ilişkin değerlendirme yapan Holtkemper: “Aliağa Organize Sanayi Bölgesi bir Lojistik Köy modeli ile muhakkak desteklenmelidir. Biz Bremen Lojistik Köyü olarak burada Lojistik bir Köy kurulacak olursa elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya hazırız” dedi. 

Gemi Söküm Tesisleri gerekli çevre koruma tedbirlerini alıyor

ALOSBİ’den sonra Türkiye’nin tek Gemi-Söküm Tesislerine gidilerek, ALTO Meclis Başkanı ve Mariner Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Müdürü M. Ender Özer tarafından tesislere ilişkin bilgiler verildi. Özer açıklamalarında: “Şu an tesislerde 20 firma bulunuyor ve yıllık işlem hacmi toplam 1 milyon ton civarında. Ancak son dönemde dünyada yaşanan küresel krizin de etkisiyle bu sene sonu itibariyle 650 bin tonu hedefliyoruz. Tesislerde çevre koruma konularında da gerekli önlemleri devamlı alıyoruz. Hatta tehlikeli atıkların kontrolü ve denetlenmesi konularında olsun, çevre kirliliğini önleyici tedbirlerimiz konularında olsun Avrupa Birliği Çevre Koruma Birimlerince gönderilmiş teşekkür yazıları bulunuyor” dedi.

Limanlar bölgesindeki altyapı eksiklikleri Lojistik Köy ile çözüme kavuşacaktır

Son olarak Nemrut Körfezine ve Ege Gübre- TCE EGE Limanına gidildi. Heyeti Ege Gübre Liman Müdürü Bülent Çakın, Ege Gübre Müdür Yardımcısı Usluhan Algür, TCE EGE Liman Müdürü Mehmet Bosna karşıladı ve Çakın tarafından limanlar hakkında bilgiler verildi. Çakın Nemrut Körfezinde ve Aliağa’da bulunan liman ve iskelelerden yıllık ortalama 50 Milyon ton elleçleme yapıldığını, yeni yapılan konteyner limanlarıyla bölgedeki işlem hacminin daha da artacağını söyledi. Başkan Saka da Limanların gelişmesine paralel yolların ve geri hizmet alanlarının yetersiz kaldığını ve şunları söyledi: “Limanlar planlanırken yolları, geri hizmet alanları, tren yolu ile desteklenmesi gibi konular muhakkak düşünülmeli ve projeler buna göre oluşturulmalıdır. Maalesef halen bölgemizde plansız yatırımlar devam etmektedir” dedi.

ALTO Yönetimine teşekkür ederiz

Bremen Yatırım Ajansı Yatırım Destek Müdürü Kemal Şen gezinin sonunda ALTO Yönetimine Almanya’dan gelen heyet adına teşekkür ederek, her anlamda karşılıklı işbirliğine gidilebileceğini, Bremen Lojistik Köyü’nün örnek model olarak olası bir projede kullanılabileceğini söyledi.

Haber Fotoğraf Lİnkleri:

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.