23 Kasım 2024
  • İzmir10°C

ALİAĞA’DA YASA TANITIMI

Aliağa Ticaret Odası ile Aliağa Vergi Dairesi Müdürlüğü; Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Üyeleri, Aliağa’da görev yapan Serbest Mali Müşavirler Muhasebeciler Odası (SMMMO) Üyeleri ve Esnaf odaları üyeleri ile

Aliağa’da Yasa Tanıtımı

16 Eylül 2009 Çarşamba 17:04

VARLIK BARIŞI YASASI, ALİAĞA TİCARET ODASI ÜYELERİNE TANITILDI

Aliağa Ticaret Odası ile Aliağa Vergi Dairesi Müdürlüğü; Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Üyeleri, Aliağa"da görev yapan Serbest Mali Müşavirler Muhasebeciler Odası (SMMMO) Üyeleri ve Esnaf odaları üyeleri ile işadamlarına yönelik “Varlık barışı” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kamuoyunda “Varlık Barışı Yasası” olarak bilinen “5811 Sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” Aliağa"daki Sanayici, Ticaret erbabı, Mali Müşavirler ve iş çevrelerine tanıtıldı.

 

ALİAĞA TİCARET ODASINDA TANITILDI

Aliağa Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak İzmir Vergi Dairesi Başkanlığından Vergi Denetmenleri Kemal Akmaz ve Ender Polat katıldı. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Vergi Dairesi Müdürü Zakir Kılıç ve Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren"in de bulunduğu seminere İzmir Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürü Ömer Akdoğan da katıldı.

 

KAYIT ALTINA ALINACAK

Aliağa Ticaret odası Seminer Salonunu dolduran katılımcılara konuşan Vergi Denetmeni Kemal Akmaz, “Yasa, 1 Haziran 2009 tarihinden önce edinilmiş malları ilgilendiriyor. Bu yasa, Yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması ile yurt içinde bulunan ancak işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlamak için çıkarıldı. Bu Kanun'dan faydalanmak isteyenler 30 Eylül 2009 tarihine kadar başvurmalıdır” dedi.

 

BÜYÜK VERGİ AVANTAJI VAR

Vergi Denetmeni Ender Polat ise, yurtdışı varlıklarını Türkiye"ye getirenlerden sadece yüzde 2 oranında, yurtiçindeki mükelleflerden ise yüzde 5 oranında vergi alınacağını belirtti. Polat, “Örneğin, 100 TL"yi bildirmeyen bir işletmenin, yapılan bir denetimde ortaya çıkması halinde çeşitli masraflarla birlikte 227,9 TL, pişmanlık duyarak kendisini ihbar ederse 145,30 TL ceza ödemek zorunda kalacak. Bu kanunla 100 TL"lik bildirimi yapması halinde ise sadece yüzde 5 vergi olarak 5 TL"dir. Aynı şekilde yurtdışında yapılan bildirimlerde ise yüzde 2 vergi alınacak. Yurt dışından 1 milyon TL varlık getiren kişi ise 20 bin TL ödeyecektir” dedi.

 

YASADAN 30 EYLÜL"E KADAR YARARLANILACAK

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Ekonominin en büyük sorununun kayıtdışılık olduğunu söyledi. Sistemin tüm aktörleriyle kayıt altına alınmasını ve adaletli bir vergi sistemi oluşturulması gerektiğini söyleyen Saka, “Bu yasa belki sokaktaki vatandaşımızı ve birçok üyemizi ilgilendirmiyor ama faydalanma imkânı olan gerçek ve tüzel kişilerin bu yasadan mutlaka 30 Eylül"e kadar yararlanmasını istiyoruz” dedi.

Aliağa Vergi Dairesi Müdürü Zakir Kılıç da mevcut mükelleflere ve potansiyel mükelleflere yasadan yararlanma çağrısı yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.