23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

ALİAĞA'DA AŞI HAFTASI

ALİAĞA HABER / Dünya Sağlık Örgütü 2005 yılından itibaren 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasını “Aşı Haftası” olarak ilan etmiştir. Bu hafta içinde aşılarla ilgili bilgilendirme toplantıları, eğitimler düzenlenmekte ve eksik aşılı çocukların aşılarının tamam

Aliağa'da AŞI haftası

02 Mayıs 2010 Pazar 17:07

ALİAĞA"DA AŞI HAFTASI SONA ERDİ

 

ALİAĞA HABER / Dünya Sağlık Örgütü 2005 yılından itibaren 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasını “Aşı Haftası” olarak ilan etmiştir. Bu hafta içinde aşılarla ilgili bilgilendirme toplantıları, eğitimler düzenlenmekte ve eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu haftanın amacı halkın aşı farkındalılığını artırmaktır.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneği olan virüs, bakteri ve mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere Aşı denir. Vücut aşı sayesinde kendisine zarar vermeyen mikrop veya zehirleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaştığında bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır.

Boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, pnömoni, menenjit gibi hastalıklardan aşılar ile korunabilir, ölüm ve sakatlıkların önüne geçilebilir.

Tam aşılı çocuk bir doz BCG ve KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) 3"er doz DaBT/DBT, KPA, POLİO Hep-B ve Hib aşılarının tamamını almış olan çocuktur. BCG 2 aylıkken, KKK 1 yaşında, Hep-B aşısı doğumda, 1 aylıkken ve 6 aylıkken yapılır. DaBT,Hib ve Polio 2-4-6 aylıkken yapılır. Bu aşılardan DaBT/DBT, KPA,Hib veKKK nın  1 yaşından sonrada rapel(hatırlatma) dozları yapılmaktadır. Ayrıca İlkokul 1. sınıfta KKK,OPA ve Td aşısı, İlköğretim 8. sınıfta da Td aşısı uygulanmaktadır. Aşıların uygun sayıda ve uygun aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan yetişkinlerde yaşlarına uygun olarak aşılanmalıdır.

 

Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren dünyadan tamamen yok edilmiştir. Bu nedenle çiçek aşısı yapılmamaktadır. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) yok edilme aşamasına gelmiştir. Ülkemizde son polio vakası 1998 tarihinde görülmüştür. Yine ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmıştır. 2003–2005 9 ay -14 yaş grubunda 18.216.897 çocuk ek kızamık dozuyla aşılanmıştır. Yılda 30.000 üzerinde vaka görülürken 2009 yılında hiç yerli vakamız bulunmamaktadır.

 

Aliağa Sağlık Grup Başkanı Dr. Özkan Orhun da haftanın önemine değinerek “Vatandaşlarımız aşı olmanın bilincini taşımalı. Aşının önemi hakkında muhakkak bilgi sahibi olmalı. Bu konu ile ilgili olarak geniş bilgi almak isteyenler ve eksik aşıları olanları Sağlık Grup Başkanlığımıza veya Aile Hekimlerimize gelmelerini bekliyoruz. Aşılar çocuklarımızın sağlıklı bir gelecek yaşamaları için çok önemli, bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı davranmaya davet ediyoruz.” Dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.