28 Kasım 2024
  • İzmir16°C

AİGAİ KAZILARI BAŞLADI

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Yeni şakran’a 13km uzaklıktaki Manisa merkeze bağlı Köseler köyü yakınında bulunan, 9 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğü Aigai Antik Kenti, Yunt Dağı bölgesi köyleri için umut oldu.

Aigai Kazıları Başladı

25 Temmuz 2012 Çarşamba 22:55

Aigai Kazıları Başladı

Aigai Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/  Yeni şakran’a 13km uzaklıktaki Manisa merkeze bağlı Köseler köyü yakınında bulunan, 9 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğü Aigai Antik Kenti, Yunt Dağı bölgesi köyleri için umut oldu. 

Antik dönem tarihçisi Herodot'a göre Batı Anadolu'ya Yunanistan'ın kuzeyinden göç ederek yerleşen Aioller tarafından kurulan 12 kentten biri olan Aigai'de 9 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı. 

Aigai Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bu yıla kadar yaptıkları kazılarda tiyatro, meclis ve agora gibi kamu yapılarını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını, kentin özellikle Helenistik dönemde MÖ 3. yüzyıldan itibaren Pergamon Krallığı'nın da desteğiyle bölgede ekonomik ve kültürel çekim merkezi haline geldiğinin anlaşıldığını ifade eden Sezgin, kazılarda bu yıl sosyal yapılar üzerinde yoğunlaşacaklarını kaydetti. 

Sezgin, Roma döneminden kalan evler ile caddeye bakan dükkanlarda kazı çalışmalara başladıklarını belirterek, ''Bu kazılar kentin sivil ve sosyal yaşamı açsından bizi bilgi sahibi yapacak. Şimdi yol kenarında bazı dükkanlar açığa çıkarmaya başladık. Burada öğütme işinde kullanılan bazı taşlar bulduk. Burası büyük ihtimalle bir sanayi alanı gibi düşünülebilir. Kazının henüz başlarındayız. İlerleyen günlerde daha net sonuçlar alabileceğiz'' diye konuştu. 

Aigai'nin meclisi olan, kendi sikkelerini basan bir kent devleti olduğunu ve başta hayvancılık olmak üzere kendi kendine yetebilen bir kent olduğunu söyleyen Doç. Dr.  Sezgin, antik kentin bulunduğu Yunt Dağı yöresinde de hala temel geçim kaynağının hayvancılık olarak devam ettiğine işaret etti. 

Sezgin, Yunt Dağı köylerinin geçinme sorunları olduğunu, yörede çeşitli kalkınma programları yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

''Hedeflerimizden biri buradaki turizm hareketini canlandırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak. Aigai insanların gelip görebileceği çok önemli bir antik kent. Bu ören yerinin rahatça gezilebilmesi için yolları yaparak işe başladık. İnsanları yormayan bir yürüyüş rotası oluşturduk. Antik dönem izleri günümüz turizmine kazandırıldığında bölgede turizm patlaması yaşanacak, bu da bölgenin kaderini değiştirecek.''

-''YUNT DAĞI BÖLGESİNE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK''-

Yunt Dağı Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Vekili Mehmet Emin Sofuoğlu ise Aigai Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının ardından bölgede hareketlilik yaşandığını belirtti. 

Antik kentin ziyarete açılmasıyla bölgedeki köylerin ekonomisinde canlanma yaşanacağını kaydeden Sofuoğlu, ''Buranın turizme açılmasıyla bölgemizdeki köylüler kendi yetiştirdikleri ürünleri pazarlama imkanı bulabilecek, yöresel ürünlerini sergileyecek ve satacak. İlerleyen dönemde butik otel ve pansiyonlar da hizmete açılabilecek. Antik kent Yunt Dağı bölgesine katma değer sağlayacak'' diye konuştu.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.