AHMET KENAN TANRIKULU MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN TEK GEÇİM KAYNAĞI OLDUĞU SOMA GİBİ KENTLERİMİZE YENİ İSTİHDAM ALANLARI İLE GEÇİM KAYNAKLARI YARATILMASI İÇİN TBMM’DE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEDİ
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; Soma gibi maden sektörünün neredeyse tek geçim kaynağı olduğu yörelerin ekonomik ve sosyal sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlar ile ilgili alınması gereken tedbirlerin araştırılarak, hayata geçirilmesi için TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak; Soma gibi kentlerimizde madencilik dışında, yeni geçim kaynakları ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasını istediklerini belirten Ahmet Kenan Tanrıkulu,TBMM Başkanlığı’na verdiği önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Günümüzde gerçekleştirilen iktisadî fonksiyonlara göre kent tipleri tarım, sanayi, ticaret ve liman şehirleri gibi sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalardan biri de madencilik kentleridir.Çeşitli madenlerin çıkarıldığı ya da işlendiği yerleşim yerlerinin tarihsel süreç içinde nüfusu artmakta ve madencilik faaliyetlerine bağlı olarak sakinlerinin sosyal hayatında da bir değişim meydana gelmektedir. Bununla birlikte madencilik faaliyetlerinin gerilemeye başlamasıyla bu şehirlerin sosyo-ekonomik anlamda yükselişi yerini düşüşe bırakmaktadır.En son Soma maden faciasında görülmektedir ki; sadece madenlerin bulunduğu şehirler gerileme veya gelişmeden etkilenmemekte, maden civarındaki yerleşim birimleri de bundan nasibini almaktadır.
Ülkemizde son 12 yıldır yüksek seviyelerde seyreden işsizlik oranı (Şubat 2014-%10,2) kırsal kesimlerde daha da yükselmektedir. Geçimini tarımla sürdürmeye çalışan vatandaşlarımız başarısız tarım politikaları sonucunda yetiştirdiği üründen para kazanamamakta, yılın belli dönemlerinde yaptığı tarımın dışında geçimini sağlayabilmek için iş aramaktadır.Yüksek işsizlik rakamlarının beraberinde ülkemizde ailelerin borçluluğu da son 12 yıldır artmıştır. 2008 yılında ailelerin harcanabilir yıllık geliri ortalama 3 bin 815 dolar ve buna karşın borcu 1.394 dolardı. Yani vatandaşımız kazandığı her 100 liranın 36,6 lirasını borç ödemeye harcamaktaydı. 2013 yıl sonuna gelindiğinde ise bu oran yüzde 55,2’ye yükselmiştir. Aileler 2013 yılında kazandıkları her 100 liranın 55,2 lirasını borç ödemek için kullanmıştır. Madenlerin bulunduğu yerleşim alanlarındaki geçim sıkıntısının yarattığı bu durum, bölge yaşayanlarını kazanç elde etmek olarak her türlü ihmalkârlığı göze almaya itmektedir. Geçim derdiyle meydana gelen sosyo ekonomik durumun yarattığı çaresizlik sonunda; madenlerde iş güvenliği ve sağlığı, malî ve özlük hakları, sendikalaşma gibi konular göz ardı edilmekte, bunun yanında denetimlerin yetersizliği de kazalara adeta kapı açmaktadır.
Bu bakımdan TBMM’ye verdiğimiz Araştırma Komisyonu kurulması yönündeki önergemiz ile özellikle geçim kaynağı Soma gibi sadece madencilik olan kentlerimizin, ekonomik ve sosyal yapılarının TBMM çatısı altında incelenerek, geçim konusunda madenciliğe mecburiyeti kaldırmayı hedefliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.