• BIST 9489.2
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 21 °C

Menopoz, Yaşamı Tatsızlaştırmamalı

Menopoz, Yaşamı Tatsızlaştırmamalı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Menopoz pek çok kadının kabusu. Ancak bu zorlu süreçten gerekli tedavi ve destekle keyif alarak bile çıkabilirsiniz.
MENOPOZ YAŞAMIN EN KEYİFLİ DÖNEMİ OLABİLİR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Menopoz pek çok kadının kabusu. Ancak bu zorlu süreçten gerekli tedavi ve destekle keyif alarak bile çıkabilirsiniz. Bu dönemde kadınlar en çok “İlaç almalı mıyım? Hormon almalı mıyım?” gibi soruların cevaplarını merak ediyor. Bu soruların “Evet” ya da “Hayır” şeklinde bir cevabı olmadığını söyleyen Liv Hospital Ankara Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Esat Orhon “Kişinin gereksinimlerine ve genel sağlık durumuna göre tedaviye karar verilir. Tedaviler mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır” diyor.
 
MENOPOZ, YAŞAMI TATSIZLAŞTIRMAMALI
Menopoz bir kadının gördüğü en son adet kanamasının ilk günüdür. Menopoz bir dönem değildir. Menopoz kısaca, yumurtalıkların yeterli hormon üretmeye son vermesi demektir. Yeterli hormon üretimi olmayınca, adet kanamalarında aksamalar, gecikmeler olur ve sona erer. Adet kanamalarının sona ermesi menopozun bir sonucudur. Bu dönemde yumurta üretilmesi de sekteye uğrar. Gebe kalma olasılığının son derece azaldığı görülür.
 
NORMAL KOŞULLARDA MENOPOZA HANGİ YAŞ GRUBUNDA GİRİLİR? 
Ülkemiz için menopoz beklentisi 45 – 55 yaş arasındadır. 45 yaş ile menopoz arası dönem, Premenopoz olarak adlandırılır. Menopoz sonrası yaşam dönemine Postmenopoz denir. Genellikle kadınlar menopoz diyerek, Postmenopozal dönemi kastederler. 45 yaşından önceki menopoz erken menopoz olarak adlandırılır. 55 yaşından geç kalırsa geç menopoz olarak adlandırılır. Her iki durumda da sakıncalı sonuçlarla karşılaşmak mümkündür. 
 
MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
En sık görülen şikayetler, sıcak basmaları, gece terlemeleri, düzensiz menstrüasyon kanamaları, cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk, duygusal dalgalanmalar, yorgunluk hissi, saç dökülmesi, tüylenmede artış, uyku sorunları, bir konuya konsantre olma sorunu, unutkanlık, kilo artışı, idrar kaçırma sorunları, karında şişkinlik, hazım sorunu, memelerde hassasiyet, keyifsizlik, genel isteksizlik, depresyona eğilim, anksiyete, huzursuzluk, alınganlık, baş ağrısı, eklem ve bel ağrıları, ayak ve el parmaklarında deformitelerdir. Bu belirtilerin görülmesi kişiden kişiye değişik derecelerde olur. Kimi kadın bu belirtileri çok yoğun hissederken, kimi kadın hiç farkında bile olmayabilir. 
 
OLUMSUZ BELİRTİLERİ EN RAHAT ŞEKİLDE ATLATABİLMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Menopoz sonrası şikayetlerden kurtulmanın en sağlıklı yöntemi, yaşınızın size sunduğu güzelliklerden yararlanmaktır. Çalışma hayatının sona erdiği yaşam dilimi olduğu için kişi kendine çok daha fazla zaman ayırabilecektir. Arkadaş toplantıları, geziler ve hobiler menopoz sıkıntılarının en iyi tedavisidir. Özellikle kemik erimesine karşı tedbir olarak düzgün beslenme hayati önem taşır.  
 
Hormon alınıp alınmamasına karar vermede en önemli konu kemik erimesidir. Eğer kemik erimesi varsa, hormon tedavisi tercih edilebilir. Ancak bu durumda meme sağlığı, kalp, tansiyon, damar tıkanıklığı, kanser olasılığı, hatta birinci derece yakınlarda kanser öyküsü, şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, böbrek sağlığı, sigara içiyor olmak ve genel sağlık çok iyi değerlendirilmelidir. Uygun olmayan durumlarda, verilen tedavi vücudun bir bölümüne yarar sağlarken, diğer bir bölümüne zararlı yan etki yapıyor olabilir. Menopoz sonrasındaki her kadının kendine karşı ilk görevi, sağlığını korumaktır.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78