“MATEMATİK HERŞEYDİR”
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. BENO KURYEL ALİAĞA’DA ÖĞRENCİLERE MATEMATİĞİ ANLATTI
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / ŞENOL GÖK / Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beno Kuryel Aliağa’da öğrencilerle buluştu. Kuryel Aliağa Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hazırlanan Matematik sergisinin açılışından önce “Matematiksel Düşüncenin Evrimi” konulu söyleşi gerçekleştirdi. Okulun konferans salonunda gerçekleşen Kuryel’in 2 saatlik söyleşisini Milli Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı, çeşitli okulların müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler ilgiyle dinledi.
Matematiksel Düşüncenin Evrimi ile egeplay
"Matematik sadece üstün zekâlıların başardığı bir şey değildir"
Matematiğin zekâ ölçütü olmadığını belirten Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beno Kuryel; “Matematiği zeki insanların başarabildiğini belirtmek, böyle düşünmek kesinlikle yanlıştır. Bu durum matematik kaygısını ortaya çıkarıyor. Matematik, yöntemler yığınına indirgenince matematiğe yabancılaşma ortaya çıkar. Tüm bu kaygıların ortadan kaldırılması için; matematiği üstün zekâlıların başardığı bir şey olmaktan çıkarıp herkesin yapabileceğini zihinlere yerleştirmemiz gerekir. Bunu tüm eğitimciler, veliler ve öğrenciler zihinlerine yerleştirmeli. Çünkü matematik yaşamın her alanında vardır.” dedi.
“Matematik icat mı? Keşif mi?”
Yüzyıllardır matematiğin icat mı veya bir keşif mi olduğu tartışıldığını belirten Kuryel dinleyenlere “ Matematik, icat edilerek mi?, yoksa zaten mevcut olan bir düzenin, bir sisteminin keşfedilmesiyle mi ortay çıktı?” sorusu yönelterek öğrenci ve öğretmenlerin görüşlerini aldı. Yaşamın her alanında Matematik olduğunu belirten Kuryel; " Çocukluğumuzdan bu güne kadar çevremizle bağ kurmaya çalıştık. İşte bu bağ kurmaya başladığımızdan beri de matematikle tanışıyoruz. Matematik olmadan, köprü de yapmazsınız, akaryakıt ta üretemezsiniz. Bundan binlerce yıl önce Afrika’da ortaya çıkan kemikler üzerine kazınmış işaretler bulunmuştur. Bu da gösteriyor ki binlerce yıl önce bile ihtiyaçtan doğan gereksinimler matematik sayesinde giderilmiş. Matematik her yerde bütün yaşamımızda var. Bizim en büyük özelliğimiz soyutlama yeteneğimizdir. Soyutlama matematik yeteneğimizi geliştirir. Şiir yazmamız, şarkı söylememiz bizi soyutlayan şeylerdir. Bunu matematik geliştirir. Matematik bir dildir. Onula dans edilebilir, şiir söylenebilir. Gündelik dil olmasa matematik te olmaz. Onunla çok şeyi anlatabiliriz. Türkçe de her hangi bir şeydir ama matematik ise her anlamındadır. Matematik bir genellemedir.” dedi.
“Her davete koşa koşa gelirim, bilgiyi paylaşmayı çok severim”
Seminer sonunda öğrenci ve öğretmenlerin sorularını yanıtlayan Kuryel birçok yerde benzer söyleşi gerçekleştirdiğini ancak ilk defa konuya çok duyarlı ve katkı yapan öğretmeleri yoğun olarak görmekten son derece memnun olduğunu belirterek bundan sonrada yapılacak olan benzeri seminerlere koşa koşa geleceğini ve bilgiyi paylaşmayı çok sevdiğini belirtti.
Sergiyi Kuryel ve Tatlıcı açtı
Dekan Kuryel’e Aliağa İlçe Mili Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı günün anlam ve önemi adına çiçek ve plaket takdim etti. Tatlıcı; “Adına seminer mi desek, söyleşi mi, panel mi? bilmiyorum, ancak adı ne olursa olsun Sayın Kuryel çok faydalı bilgi ve görüşleriyle hem öğrencilerimizin hem öğretmenlerimiz ufkunu açtığına inanıyor ve kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Okul müdürü Şerafettin Yıldız da okulun matematik öğretmenlerine çiçek takdim etti. Sonrasında Dekan Kuryel ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Tatlıcı ile birlikte okulun öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan günlük yaşamda Matematiğin her alanda kullanıldığını gösteren serginin açılışını yaptılar ve sergideki öğrencilerden bilgi aldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.