İZMİR ÇEVRE YOLU PROJESİ HALKI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI İLE ANLATILDI
İZMİR ÇEVRE YOLU PROJESİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ANLATILDI
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ / Aliağa Ticaret Odası(ALTO) seminer salonunda, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Çevre Yolu projesinin çevresel etkilerinin anlatıldığı “Halkın Katılımı Toplantısı” düzenledi.
İzmir çevre yolu(Çiğli, Aliağa, Çandarlı Otoyolu) projesinin bölgeye çevresel etkilerinin anlatıldığı toplantıya, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, ALTO Meclis Başkanı M. Ender Özer, ALTO Yönetim Kurulu üyeleri, Şakran Belediye Başkanı İbrahim Etem Yorulmaz, bölge muhtarları ve bölgede arazisi olan vatandaşlar katıldı.
Proje 3 kesimden oluşuyor
Projeden sorumlu firma, MGS Proje Müşavirlik Mühendislik Ticaret Ltd. Şti. yetkilileri Soner Yılmazeli ve Çetin Çakır tarafından yapılan sunumda güzergah hakkında, bağlantı noktaları hakkında ve projenin gelişme süreci hakkında bilgiler verdiler. Projenin 3 kesimden oluştuğunu söyleyen MGS firma yetkilisi Çetin Çakır:”İlk kesim başlangıç noktası İzmir Çevre yolu Sasalı Köprülü kavşağı. Bitiş noktası da Helvacı ve Hatundere mevkilerine denk geliyor. İlk kesimde Eski Foça bağlantı yolu bulunuyor. İkinci kesim ise Helvacı’dan başlayıp, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin(ALOSBİ) batısından geçerken son buluyor. İkinci kesimde ise Yeni Foça bağlantı yolu bulunuyor. Üçüncü kesim de ALOSBİ’nin batısından başlayarak Çandarlı’da son buluyor. Üçüncü kesimde Yeni şakrana iki farklı bağlantı yolu bulunuyor” dedi.
Bağlantı noktalarında oluşacak alanların kullanım amaçları belirlendi mi?
Projenin tanıtımının MGS firması tarafından yapılmasının ardından katılımcılardan soruları alındı. Bölge muhtarları benzer konularda sorular sorarak bağlantı noktalarında, otoyol altında kalan alanlarla ilgili ne tür bir planlama yapıldığını, bu alanların mera olarak kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeye çalıştılar. Katılımcılardan gelen sorulara cevap veren Karayolları 2. Bölge Müdürü Çevre İcra Katılım Şefi Helil Kınay, projenin hazırlanma, güzergahların belirlenme aşamasında bu konuların değerlendirildiğini, dolayısıyla bu konuda mevzuatlara, yönetmeliklere uygun hareket edileceğini belirtti.
Sanayi bölgelerine ve limanlara giden yolların şehirle doğrudan bağlantısı olmamalı
Halkın böyle bir konuda bilgilendirilmesinin yararlı oğlunu belirten ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka İzmir Çevre Yolu Projesi’nin bölge açısından önem taşıdığını söyledi. Böyle önemli bir konuda bölgedeki yerel yönetimlerin görüşlerine önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Saka ayrıca şunları söyledi:”Projenin planlanma aşamasında ALOSBİ’nin, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın ne aşamada dikkate alındığı büyük önem taşıyor. Açıklamalarınızdan görüyoruz ki, buralara tali yollar kullanılarak gidilecek. Bu konuda kullanılabilirlik anlamında gerekli altyapı çalışmasını yaptığınıza, bölge koşullarını incelediğinize inanıyoruz. Ancak, sanayi bölgelerine, liman bölgelerine giden yolların şehirle doğrudan bağlantısı olmaması gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde bu otoyolun çevresel etkileri olumsuz yönde gelişecektir. Diğer bir husus da projenin ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından bir an önce planın detaylı olarak paylaşılmasıdır, aynı şekilde çalışmaların da başlaması. Çevre Yoluna ilişkin planın paylaşılmasıyla ve çalışmaların başlamasıyla akıllardaki soru işaretleri kalkacak, gerekli önlemler zamanında alınmış olacaktır.”
Kaybedilecek tarım arazilerine ve ağaçlara ilişkin önlemler alındı mı?
Şakran Belediye Başkanı İbrahim Etem Yorulmaz da çevre yolunun ve bağlantı yollarının belirlendiği güzergahlardaki tarım arazilerinde oluşacak kayıplara ve kaybedilecek ağaçlara ilişkin önlem alınıp alınmadığını öğrenmek istediklerini söyledi. Helil Kınay da Yorulmazın sorusuna karşılık, gerekli her türlü çalışmanın projenin güzergah belirleme aşamasında yapıldığını ve bu aşamada her türlü çevresel önlemlerin alındığını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.