• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 9 °C

İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi

İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi
İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi

ALİAĞA KENT KİTAPLIĞI’NIN DÖRDÜNCÜ YAYINI “İLK ÇAĞ’DAN 21. YÜZYILA ALİAĞA TARİHİ”

Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Tisna, Myrina ve Gryneion ile Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemlisi olan Kyme’ye ev sahipliği yapan Aliağa’nın zengin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Aliağa Belediyesi, son beş yıldır tarih ve arkeoloji alanındaki akademik çalışmalara büyük destek veriyor. Akademik alanda yapılan çalışmalar, akademisyenler tarafından ortaya çıkarılan on binlerce gravür, resim, harita, fotoğraf gibi tarihi belge niteliğindeki bilgiler derlenerek “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında eşsiz bir arşiv oluşturuldu.

Kurulduğu 1952 yılından bugüne kültür alanında özellikle son beş yılda yaptığı akademik araştırmalar ile dev bir kültür hamlesi başlatan Aliağa Belediyesi, Aliağa hakkında bugüne kadar yapılmış birçok araştırmayı, tarihsel belge niteliğindeki yüzlerce yerli ve yabancı belgeyi “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı kitaplarda derliyor.

“Aliağa Kent Kitaplığı” Aliağa Belediyesi basın danışmanlığı koordinesi altında basın bürosu tarafından 19 kitap olarak projelendirildi. Yunan, Alman, Macar, Avusturya, Bulgaristan, İngiliz, İtalyan, ABD Boston ve İngiltere British Müzesinde yer alan Aliağa ile ilgili kaynaklar bir araya getirildi ve bir kısmı konunun uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.

2020’DE 9 KİTAP DAHA GELİYOR
Aliağa Kent Kitaplığı’nın 19 kitap olacak şekilde derleme çalışmaları sonlandırılırken, çocuk kitabı haricinde, 10 kitap basılarak okuyucu ile buluşturuldu. 4 kitap baskı aşamasında 5 kitabın ise yazımı devam ediyor.

ÜCRETSİZ OLARAK HEDİYE EDİLİYOR
“Aliağa Kent Kitaplığı”ndaki eserler okurlara, tarih severlere ve tüm akademi bilim dünyasına ücretsiz olarak hediye ediliyor. Vatandaşlar kitaplara Aliağa Belediyesi Hilal Masa’dan, Aliağa Gençlik Merkezi’nde bulunan Nadir Nadi Kütüphanesi’nden, belediye dış hizmet birimlerinden ve muhtarlıklardan ücretsiz edinebiliyor.

Aliağa Belediyesi, “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı 120 sayfalık “Aliağa’nın Antik Kentleri”, 432 sayfalık ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’, 320 sayfalık “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt”, 600 sayfalık “İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi”, 400 sayfalık ‘Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu’, 446 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar, 2.Cilt”, 215 sayfalık “Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar”, 247 sayfalık “Seyyahların İzinde Aliağa ve Çevresi 17-20. Yüzyıl”, 200 sayfalık “Aliağa ve Çevresindeki Antik Kentler, Kyme, Myrina, Gryneion, Tisna, Elaia, Aigai, Larisa”, 120 sayfalık “Aliağa Coğrafya Atlası” ile serinin ilk çocuk kitabı 80 sayfalık “Aliağa ve Çevresinde Oynanan Geçmişten Günümüze Çocuk Oyunları” okurlarla buluşturdu.

3 BİN 180 SAYFALIK DEV KÜLTÜR SETİ
Toplam 3 bin 180 sayfadan oluşan ve baskıları hızla tükenen kitapları edinemeyen okurlar başucu niteliğindeki kitapların pdf formatlarına http://www.aliaga.bel.tr/projeler-kategori/kent-kitapligi-projesi/ linkini tıklayarak ulaşabiliyor. Vatandaşlar kitapların pdf formatlarını mobil cihazlarına indirebildiği gibi görme engelli vatandaşlar da kendileri için oluşturulmuş sesli kitap uygulaması sayesinde kitaplardan yararlanıyor. Ayrıca, Aliağa Belediyesi tarih severler için tüm kitapları pdf formatlarında CD ve Mini DVD olarak da vatandaşlarına sunuyor.

ALİAĞA KENT KİTAPLIĞI’NIN DÖRDÜNCÜ YAYINI “İLK ÇAĞ’DAN 21. YÜZYILA ALİAĞA TARİHİ” / ERSİN DOĞER
Aliağa Kent Kitaplığı serisinin dördüncü yayını “İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi” akademisyen Ersin Doğer tarafından hazırlanarak 2017 yılında kitaplıklardaki yerini aldı. Eserin ilk dağıtımı Cumhuriyet’in 94’üncü yıl dönümü etkinliklerinde Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından yapıldı. Tarih severlere ücretsiz olarak dağıtılan eser yoğun ilgi gördü ve hızla tükendi. 

Yapılan sözlü tarih çalışmaları ve akademik araştırmalarla büyük bir bölge tarihi arşivine ulaşan Aliağa Belediyesi, özenle seçilen dokümanların bir araya getirilmesiyle 600 sayfalık Aliağa Tarihi kitabını yayınladı. Kitapta bölgenin arkeolojik, tarihi, siyasal ve sosyal tüm yönleriyle 8 bin 500 yıla uzanan geçmişi tarihsel akışla özetlendi.

Aliağa Tarihi’nde; ilk uygarlık izlerinden Saruhan Beyliği’ne, Osmanlı’dan Cumhuriyete ulaşan kültür birikimi kısaltılmış özet bilgilerle 600 sayfaya sığdırıldı. Kitapta Aliağa Çiftliği’nden 1950’lerin, 60’ların küçük tarım ve balıkçı kasabasına, 1960’ların ikinci yarısından itibaren sanayileşmeyle birlikte kentleşme sürecine kadar Aliağa tüm ayrıntılarıyla bu kitapta işlendi.

YAZAR ERSİN DOĞER KİMDİR?
951 Karşıyaka doğumludur. Çocukluğu Aliağa’da ve Arap Çiftliği’nde geçti. İlk ve orta öğrenimini Menemen’de tamamladıktan sonra 1969’da Karşıyaka Erkek Lisesi’ni bitirdi. 1973’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeoloji Kürsüsü’nden mezun oldu.

İzmir Arkeoloji Müzesi’nde 2 yıl araştırmacı olarak görev yaptı. 1981’de Ege Üniversitesi’nde (E.Ü.) uzman olarak çalışmaya başladı. 1997’de profesör oldu. E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Doktora ve post-doktora sürecinde Atina Fransız Arkeoloji Okulu’nun bursunu iki dönem kazanarak Atina’da akademik çalışmalar yaptı.

Çok sayıda bilimsel yayına imza atan Ersin Doğer’in İzmir’in tarihi üzerine önemli yayınları bulunmaktadır. Aiolis bölgesi üzerine çeşitli kitapları, Antik Çağ’da ticari amphora üretimleri, şarap-zeytinyağı üretim ve ticareti, İzmir ve çevresi ile Aiolis bölgesinde yaptığı yüzey araştırmalarına ilişkin makale ve bildirileri bulunmaktadır. Ersin Doğer, son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından her cildi farklı bir temada hazırlanan İzmir Kent Ansiklopedisi’nin “Arkeoloji” temalı 1. cildini hazırlayan heyette koordinatör olarak bulundu.

2004’den 2016’ya kadar Aliağa yakınlarındaki Aigai antik kentinde arkeolojik kazıları yönetti. 2017’de emekli olarak üniversiteden ayrıldı.

İÇİNDEKİLER
600 sayfalık başucu niteliğindeki eserin içeriği şu bölümlerden oluşuyor;

İLK ÇAĞ’DAN 21. YÜZYILA ALİAĞA TARİHİ

Bölgenin fiziki coğrafi yapısı ve süreç içinde değişimler

Tarih Öncesi (Prehistorik) Çağlar (İÖ 6200-2000)
Neolitik Dönem (İÖ 6200-5700) ve ilk çiftçiler
Son yılların en büyük keşfi: Ege Gübre Neolitik yerleşimi
2000 yıllık iskân boşluğu (İÖ 5500-3500)
Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağları (İÖ 3500-2000):
Bölgenin yeni çiftçileri ve yerleşimleri
Bölgenin en eski tasviri: Helvacıköy Höyücek Steli.

Orta ve Geç Tunç Çağları (İÖ 2000-1900-1200).
Yeni etnik gruplar, yeni kültür: Pelasglar mı, Luviler mi?
Homeros destanlarındaki Larissa (Buruncuktepe)
Akhalı (Mykenli) tüccarların üssü Panaztepe
Larissalılar Troialıların safında Akhalara karşı savaşıyor
İÖ 2. binde Batı Anadolu tarihine genel ve kısa bakış
Efsane değil, tarihsel gerçek: Hititler’in himayesinde Seha Irmağı Ülkesi
Hitit Prensesi Massanauzzi Seha Irmağı Beyliği’ne gelin geliyor.
Massanauzzi, Amazon mu?

Hellenlerin Yunanistan’dan Batı Anadolu kıyılarına göçü
(İÖ 1120-1050/900)
Hellenlerin Aiol kolu Nemrut ve Çandarlı Körfezi
kıyılarına yerleşiyor (İÖ 1120/1050-900)
Bölgenin başkenti Kyme
Fıkraları dile düşmüş Kymeliler
Kymelilerin damadı Frig Kralı Midas
Kymeliler uzakta ve yakında koloni kentler kuruyor
Kral Gyges ve Lydia’nın yükselişi: Prens Ardys Kyme’de sürgün hayatı yaşıyor
Lydia Krallığı’nın ani çöküşü (İÖ 547/6): İranlıların 200 yıllık işgali başlıyor
İonia Ayaklanması’nda Kymeliler (İÖ 499/494)
Aiollerin donanması Salamis Deniz Savaşı’nda (İÖ 480)
Salamis Deniz Savaşı kahramanı sürgün Themistokles Kyme ve Aigai’de
Aiolis kentleri Attika-Delos Birliği’ne vergi ödüyor
Peloponnesos Savaşları Aiolis kıyılarında
İÖ 4. yüzyılda Aiolis’in stratejik önemi
Büyük İskender rûzgârı Batı Anadolu’da esiyor
Hellenistik krallıkların rekabeti arasında Aiolis kentleri
Galat akınları ve Pergamon Krallığı’nın yükselişi
Romalılar gitmemek üzere yardıma geliyor!
Son Pergamon Kralı’nın vasiyeti ve Aristonikos İsyanı’nda Aiolis

Bölgede Roma egemenliği (İÖ 129-İS 1300)
Provencia Asia (Asya Eyaleti) içinde Aiolis kentleri
Roma yönetimine son direnişler: Pontos Kralı Mithridates
Büyük deprem (İS 17 yılı) ve yıkılan Aiolis kentleri
Aelius Aristeides’in Smyrna’dan Pergamon’a yolculuğu
Goth Akınları ve Aiolis kentlerinin çöküşü
İmparatorluğun bölünmesi ve Aiolis’de Hıristiyanlık
Emevi Arapları İstanbul yolunda (8. ve 9. yüzyıllar)
Çaka Bey ve ilk Türk egemenliği (1080/1092)
Bölgede son Roma egemenliği: İznik Devleti (1210/1315)
Bizans Dönemi’nde Aiolis tarihi coğrafyası
Bölgede Türk egemenliği (1300-∞)
Bizans’ın son direnişleri ve Asya’dan Ege Denizi’ne,
Türkler/Türkmenler yeni vatanlarında
Saruhan Beyliği Dönemi (1300-1405)
Saruhanoğlu’nun iki kaza merkezi: Güzelhisar ve Menemen
Saruhanoğlu, iktidarı Osmanlı Beyliği’ne devrediyor (1390)
Fetret Devri’nde Menemen ve Güzelhisar kazaları (1402-1426)
Osmanlı şehzadeleri Manisa’da sancak beyliği görevinde
Vergi kayıtlarına göre Güzelhisar kazası (1487, 1530, 1575, 1600 ve
1654/55 yılları tapu tahrir ve vakıf defterleri)
1487 yılı tımar icmal defterinde Güzelhisar kazası (TT 152)
1531 yılı tımar icmal ve mufassal defterlerinde Güzelhisar kazası
(TD 165 ve TD 166)
1531 yılı vakıf defterinde Güzelhisar kazası (TT 398)
1575 yılı mufassal defterde Güzelhisar kazası (TK 115)
1575 yılı vakıf defterinde Güzelhisar kazası (TT 544)
Azledilen Tımarlı Sipahiler, Yeni Tımarlılar ve istismarcı Yağhane Eminleri
16. yüzyılın sonlarına tarihlenen bir icmal defterinde
Güzelhisar kazası (TK 125)
1654/55 yılına tarihli bir icmal defteri (MAD.D 18181)
16. yüzyılda Güzelhisar kazasına genel bir bakış
Miri toprak sisteminin bozulması ve Celali İsyanları (17. yüzyıl)
Evliya Çelebi Güzelhisar-ı Menemen’den hızla geçiyor
Bölgedeki yerel eşkiyalık hareketleri
Geç kalmış feodaller: Büyük ayan ailelerinin savaş alanı Güzelhisar kazası
Ali Ağa kimdir? Aliağa Çiftliği ne zaman kuruldu?
İzmir-Bergama yolunda ilk yabancı seyyahlar
Yabancı seyyahlar, salgınlar, isyanlar ve reform çabaları kıskacında
Menemen ve Güzelhisar (19. yüzyıl)
Güzelhisar yerini Aliağa Çiftliği’ne bırakırken
Aliağa Çiftliği’ndeki kilise Padişah iradesi ile yeniden inşa ediliyor
İlk arkeologlar ve bölgedeki antik kentlerde başlayan kazılar
Baltazzi ailesi ve Aliağa İskelesi’nin geliri
2.500 yıllık rota değişikliği: İzmir-Bergama şosesi Aliağa Çiftliği’nden geçiyor….195
Çekirge afeti ile mücadele
1908 yılındaki seçimler
Hastalıklar ve salgınlar
Aliağa Tuzlası’nda grev tehdidi
Rum Köyü Aliağa Çiftliği ve asayiş sorunları
Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı sırasında bölgede iki zıt etnik merkez:
Güzelhisar ve Aliağa Çiftliği köyleri
Birinci Dünya Savaşı’nda Menemen kazası ve Aliağa Çiftliği
Yunan işgal günleri (15 Mayıs 1919-9 Eylül 1922)
Kurtuluş (13 Eylül 1922)

Cumhuriyet döneminde Aliağa Çiftliği nahiyesi
Hayalet bir kasaba: Aliağa Çiftliği (Eylül 1922)
Mübadillerle şenlenen yeni Aliağa Çiftliği
Cumhuriyetin ilk yıllarında Kyme’de yabancı arkeologlar
Bazı Manisa köyleri Aliağa nahiyesine bağlanıyor
Aliağa Çiftliği ve civarında gazete kayıtlarına geçen bazı olaylar
Tayyare Cemiyeti’nin Aliağalı yeni üyeleri
Turizmde farkındalık yaratma çabaları: Aliağa plajları ön planda
Aliağa Çiftliği’ne hasar veren depremler (1932, 1936 ve 1939)
İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa’nın Aliağa Çiftliği’ne ilgisi
Gediz köprülerinin inşası
Atatürk Bergama’ya giderken Aliağa Çiftliği’nden geçiyor
İstanbul Üniversitesi talebeleri Aliağa Çiftliği’nde misafir
Genç Cumhuriyet ve Aliağa Çiftliği’nde kooperatifleşme
Aliağa’da ve köylerinde eğitim seferberliği
Aliağa’da ilk sanayileşme girişimleri ve girişimci aileler
(Dönmezler, Kayralar, Sakalar)
Aliağa’da Köy Enstitüleri ile başlayan aydınlanma
Göç sırası Bulgaristan ve Yugoslavya’dan kaçan muhacirlere geliyor
(1933-1951)261
Gazetelerden bazı Aliağa haberleri (1938-1949)
Türk arkeologlar ilk kez bölgede
(Helvacıköy Höyücek ve Bozköy Höyücek kazıları)
Aliağa Çiftliği ve çevre köylerin gençleri Kore Savaşı’nda

Aliağa Çiftliği nahiyesinden Aliağa ilçesine doğru
Aliağa bucak merkezinde Belediye teşkilatı kuruluyor
İzmir-Çanakkale yolu üzerinde bir yerleşim yeri doğuyor: Yeni Şakran
Şehirlerarası telefon görüşmeleri başlıyor
Başvekil Adnan Menderes Aliağa’da
1960’lı yılların ilk yarısı sakin geçiyor
27 Mayıs İhtilali’nin lideri Cemal Gürsel Aliağa’da
Aliağa’ya elektrik geliyor
Aliağalı gençler 1960’ların başında üniversite yollarında
Aliağa Kültür ve Turizm Derneği kuruluyor
Helvacıköy’de Belediye kuruluyor
Aliağa’nın plajları (Ön ve Arka Plajlar ile NATO Plajı)
Halkoyu ile seçilen ilk Belediye Başkanı Kazım Onaran ile röportaj
Başbakan Süleyman Demirel ilk kez Aliağa’da
İzmir Rafinerisi’ne ilişkin ilk haberler: Nerede kurulacak?
Rafineri için proje ekibi İzmir’de çalışıyor
Dördüncü rafinerinin temeli Başbakan Süleyman Demirel tarafından atılıyor
Ya Aliağa’da sanayi olmasaydı?
Aliağa esnafı örgütleniyor: Esnaf Sanatkârlar Odası kuruluyor
1968 Yerel Seçimleri’ni yeniden Kazım Onaran kazanıyor
Aliağalıların başka dertleri de var
Eğitim-öğretim elbisesine sığmıyor (1968-1990)
Özel sektörden yatırım: Viking Kâğıt Fabrikası
Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Derneği kuruluyor
1970’e girerken Rafineri’de montaj başlıyor, dert başlıyor! Sendikal sorunlar
Sendika Başkanı Necmettin Giritlioğlu öldürülüyor
Aliağa’da sendikal gerginlik sürüyor
Necmettin Giritlioğlu’nun katili yargılanıyor
Rafineri’den işçi çıkartılınca gerginlik yeniden başlıyor.
Sıkıyönetim baskısı altında sendikal örgütlenme çabaları
12 Mart 1971’den sonra Rafineri haberleri yön değiştiriyor
Rafineri’nin açılışı ve ikinci petro-kimya tesisinin
temeli 1972 yılında atılacak
Rafineri’nin açılışı gecikiyor
Rafineri nihayet sessiz sedasız hizmete giriyor
Rafineri inşaatı sırasında firmalar arasındaki anlaşmazlıklar
iş bittikten sonra açıklanıyor
Rafineride üretim artışının ve değişik ünitelerin devreye girmesi
sevinçle karşılanıyor
Rafineri’de grev yeniden kapıda
1973 Yerel Seçimleri: Başkanlık babadan oğula geçiyor
Rafineri öyküleri dışında Aliağa’ya ilişkin haberler (1973-1975)
Ege Gübre fabrikası inşaatı sürüyor
Özel ATAŞ Rafinerisi’nin alternatifi devletin Aliağa Rafinerisi oluyor
Aliağa Rafinerisi’nde grevler dönemi (1974-1976)
Rafineri’de Petkim-İş Sendikası ile toplu sözleşme imzalanıyor
Aliağa Belediye Hizmet Binası’nın temeli atılıyor
Aliağa Rafinerisi’nde sakin günler
Milliyetçi Cephe Hükümeti’ne ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin
kuruluşuna karşı sendikal direniş
Rafineri’deki politik ve ideolojik gerginlik kasabayı etkiliyor
Aliağa Rafinerisi’ne ilişkin gazeteler aracılığı ile kamuoyu bilgilendiriliyor
Aliağa’da gemi sökümü başlıyor
İşverene mahkemeden kötü haber: Sözleşme yetkisi Petkim-İş’e veriliyor
Rafineri’de Petrol Bilimleri Merkezi hizmete giriyor
Tankerlerin karıştığı kazalar ve Gediz Çayı üzerine yeni köprü
Sıra mutfak gazında: Sıkıntı var mı, yok mu?
İkinci Petkim’in ihalesi 25 milyara yapılıyor
Akaryakıt sıkıntısı sürüyor
Aliağa Rafinerisi’nin kapasitesi genişletiliyor
Aliağa: Petrole hücum
Davud ile Golyat
1970’lerin ikinci yarısında Aliağa’da politik atmosfer
Aliağaspor’un yönetiminde yeni bir nesil: Yerli-göçmen ayrımı bitiyor.
1977 Yerel Seçimleri’nde CHP’de aday belirleme süreci:
Ayhan Bayrak Belediye Başkan Adayı oluyor
1977 Yerel Seçimleri: CHP, Ayhan Bayrak ile başkanlığı kazanıyor
Rafineri’de sıvı gaz (FCC) üretimi başlıyor
Ham petrol sıkıntısı Rafineri’deki üretimi etkiliyor
Belediye Başkanına saldırı ve Aliağa’da protesto yürüyüşü
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Deniz Baykal Aliağa’da
İşten atılan işçiler Baykal’ın arabasının önünü kesiyorlar
Yeni Foçalılar Ege kıyılarını kirletenleri mahkemeye vermeye kararlı
Ham petrol yokluğu Ege Bölgesi’ni de etkiliyor
Türkiye’de ilk kez Aliağa Rafinerisi’nde parafin-wax üretiliyor
Ege Gübre’den feryatlar yükseliyor
İzmir Demir Çelik’te uzun hadde tesisleri yatırım müjdesi
Sonuca ulaşmamış bir girişim: Anadolu Demir Çelik AŞ Aliağa’da
Rafineri’de üretim ve yönetim bunalımı
12 Eylül ve Aliağa’daki etkileri: Ayhan Bayrak görevden alınıyor ve
atanmış belediye başkanları dönemi
Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun vasıflı çelik yatırımı
yılan hikayesine dönüyor
Rafineri’de yangın
İzmir-Aliağa elektrikli tren ve demiryolu projesi gündemde
Ege Gübre fabrikası tam kapasite ile çalışıyor
Petkim inşaatlarına ilişkin kamu zararı iddiaları
Petkim Aliağa kompleksinde neler oluyor?
Gazeteler Aliağa Rafinerisi haberleri arasında denge kuruyor.

Aliağa ilçe oluyor (Çiftlikten ilçeye)
Aliağa’da Asliye Hukuk ve Ceza Mahkemeleri kuruluyor
Aliağa’ da sokaklara numaralar yazılıyor
Aliağa Rafinerisi mevzuat kurbanı
Adnan Kaşıkçı Aliağa’da yatırım yapmak istiyor
Yeni Şakran Belediyesi kuruluyor
Aliağa artık elbisesine sığmıyor
Aliağa’nın (ve Foça’nın) Serbest Bölge ile imtihanı
Başbakan Aliağa’da temel atıp fabrika açıyor
Gemi söküm tesislerine itirazlar
Yerel Seçim öncesi: Aliağalılar yetenekli bir Başkan bekliyor
1984 Seçimleri: K. İrfan Onaran yeniden Başkan
Petkim’deki yatırımlar Bakanı uykusuz bırakıyor
İzmir-Aliağa arasında demiryolu planlanıyor
Hükümet, Aliağa’da gemi söküm tesisi kurulmasında kararlı
Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Ekrem Pakdemirli Aliağa’da
Yeni ilçe Aliağa’nın sorunları
Makine Kimya Kurumu’nun bitmeyen lojmanları dile düşüyor
Rafineri’de çalışan bir Japon mühendisin onur intiharı
Viking Kağıt Fabrikası kuruluşunun 13. yılını kutluyor.
Nemtaş Liman Tesisleri’nin temeli atılıyor ve İzdaş AŞ halka açılıyor
Bir yıl sonra yeniden Serbest Bölge haberleri
(Büyük umutlar hayal kırıklığı ile sonlanıyor)
Sanayi demek kirlilik demek (Hava ve su kirliliğinden şikayetler başlıyor)
Petkim’de durum içler acısı
Ölümlü gaz kaçağı kazası ve ham petrol kaçağı
Petkim’de üretim kıpırdamaları
Tüpraş, 250 milyon lira tazminata mahkûm oluyor
Petkim’de patlama
Şakranlılar deniz kirliliğinden dertli (Şakran ölüyor!)
Aliağa’da yerel siyaset ısınıyor
Başbakan Turgut Özal’a göre Aliağa Rafinerisi zor durumda
Çevreciler için kötü haber: Aliağa’da termik santral kurulacak
Petro Kimya Kompleksi nihayet Başbakan Turgut Özal tarafından açılıyor
Başbakan Özal, İDÇ’nin Çelikhanesini açıyor
Hükümet, Aliağa’ya termik santral konusunda ısrarlı
Aliağa’da kirlilik ürkütücü boyutlarda
Çalışmayan elektrik santrali
Grev hakkı olmayan Tüpraş ve Petkim işçileri yeni eylem biçimleri peşinde
Ege Demir Çelik Fabrikası’na karşı çevrecilerden ve belediyelerden tepkiler
Bulgaristan’dan son zorunlu göç Aliağa’yı da etkiliyor
İnsani iletişim ustası bir köy muhtarı: Tevfik Yıldırım
Rafineri’deki yangın sabotaj kokuyor
Alaybey Tersanesi’ne Aliağa’da yer aranıyor
KİT’lerde özelleştirme ve satış yeniden gündemde
Aliağaspor futbolda fırtına gibi
Yerel Seçim öncesi Belediye’den atak: Evsizlere arsa dağıtımı ve
yeni su kuyuları
1989 Yerel Seçimleri: SHP iktidara geliyor
Termik santrale karşı uzun soluklu mücadele başlıyor
Emek Şenlikleri başlıyor
Tüpraş Rafinerisi yeniden doğuyor
Santrale karşı hukuk mücadelesinin başını Milletvekili Kemal Anadol çekiyor
Japonlar, çevreye zararsızlık raporu (ÇED) peşinde
Petkim işçisi yeniden ayakta.
Aliağalıların dertleri sadece sanayi değildir
(Arkeolojik ve doğal sitlerden şikâyet)
Petkim yatırıma, Defterdarlık bunalıma giriyor
Gemi sökümde asbeste, Petkim’de kimyasala dikkat
Termik santral konusunda yeni hükümet ısrarlı
Danıştay, Gencelli Termik Santrali’nin yapım kararını iptal ediyor
Termik santral olmadı, yerine nükleer santral verelim
Sonunda santralde doğru yakıt seçimi: Doğal gaz
Aliağa’da ticaret erbabı, sanayici ve tüccarlar örgütleniyor
Aliağa’nın sorunları İlçe Meclisi’nde tartışılıyor
Rafineri’de milyarlık petrol vurgunu
Gemi Sökümde ölümlü patlama
Petkim işçileri yeniden direnişte
Çukurova ve Habaş’a son bir şans veriliyor
Aliağa Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü istiyor
Bu demiryolu zor biter
Aliağa Rafinerisi’nde Ruslar için ham petrol işleniyor
Hakkı Ülkü yeniden belediye başkanı seçiliyor
Aliağa’da arkeolojik kazılar hızlandı
Aliağa ve Çakmaklı halkı Ege Çelik Limanı’na karşı
Petkim ile plastik sanayicileri arasında tartışma
Futbolda hedef gerçek oldu: Amatörden profesyonele
Aliağa Belediyesi’nden 1995 yılı haberleri
Aliağa, il olmaya hazır
MKE iddialı: Gemi sökmede üstümüze yok
Petkim mucizesi
Belediyeler arasında hiç yoktan çıkan su kavgası
Aliağa’nın şehitleri yürekleri yaktı
Aşılanan çitlembikler Antep fıstığına dönüyor
Aliağalı iş adamları, kısa ömürlü Güçbirliği Holding’i kuruyor
İzmir-Aliağa elektrikli tren hattı nihayet tamamlanır
Aliağa’da bir UFO eksiktir
Aliağa’da kentleşme sorunu ve gecekondu önleme çabaları
Belediye ile Tüpraş arasında sosyal tesisler ve plaj kavgası
Grev hakkı olmayan Petkim ve Tüpraş işçileri eylemde
Başkan Hakkı Ülkü, topun ağzında
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’dan sitem.
Petkim işçisine cıva kontrolü
Petkim’in özelleştirilmesi bekleniyor.
Gemi söküm tesislerine çekidüzen veriliyor
Sonuçlanmayan Aliağa Müzesi girişimi Yeni umut: Aliağa Organize Sanayi Bölgesi
Çevre Ödüllü Tüpraş’ta çevre kazası
Petkim ile Yeşil Barış Eylemcileri arasında “savaş”
Gözler Aliağa’nın termal kaynaklarında
Petkim ürünleri karaborsada.
Nemrut’taki iskeleler tek limana çevrilmek isteniyor
Sonuçsuz iki girişim: Ford Otomobil Fabrikası ve Üniversite
Asya Krizi demir çelik sektörünü etkiliyor
Petkim’in 33. Kuruluş Yılı ve özelleştirme çabaları
Aliağa Kent Parlamentosu deneyimi
Daha yeşil bir Aliağa için elele
Viking Kağıt teknoloji yenileme atağında
Petkim’de İhtisas Organize Bölgesi kuruluyor
Yılan hikâyesi: Petkim ve Tüpraş’ın özelleştirilmesi
Petkim yatırımlarda hız kesmiyor
Yaklaşan Yerel Seçimler Aliağa’yı hareketlendiriyor
1999 Yerel Seçimleri: Hakkı Ülkü, 3. kez Başkan
21. yüzyıla girerken kurumların çevreyi koruma mücadelesine katkısı
İzmir’deki hava kirliliğinin suçlusu Aliağa’da
17 Ağustos Gölcük-İzmit depremi Aliağa’da korku ve endişeye yol açıyor
Petkim’de yönetim değişiklikleri ve sanayiciler ile tartışma
Aliağalılar geçmişin ve kültürel hazinelerinin peşinde

aliaga-belediye-baskani-serkan-acar-018.jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78