• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

En çok doktorlar psikolojik rahatsızlık yaşıyor

En çok doktorlar psikolojik rahatsızlık yaşıyor
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Eleman.net çalışanların yaşadığı sağlık sorunlarının haritasını çizdi
EN ÇOK DOKTORLAR PSİKOLOJİK RAHATSIZLIK YAŞIYOR
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Türkiye’nin iş ilanları sitesi Eleman.net tarafından; çalışan sağlığı üzerine Türkiye çapında gerçekleştirilen araştırma çalışması, çalışanların meslekleriyle ilişkili olarak yaşadıkları sağlık sorunlarının haritasını çiziyor. 8 bin 920 kişi arasında gerçekleştirilen, 3 hafta süren bir çalışmanın ürünü olan araştırma çalışmasının sonuçları, iş hayatının çalışan sağlığına etkilerini ortaya koyuyor. Buna göre, meslek ve çalışma koşullarına bağlı olarak yaşanan sağlık problemlerinde ilk üçte; sırt ve bel ağrıları, görme bozuklukları ve psikolojik rahatsızlıklar yer alıyor. Sırt ve bel ağrılarından en çok şikâyet eden kesim halkla ilişkiler çalışanları. Görme bozukluğu ise güvenlik ve savunma sektörü temsilcilerinde sıklıkla rastlanıyor. Psikolojik rahatsızlıklarda ise, sağlık çalışanları sıralamanın en üst noktasında yer alıyor.
 
 
Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net'in Türkiye’de çalışan sağlığının çerçevelenmesi, iş hayatının çalışan sağlığı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen araştırma çalışması, meslek ve çalışma koşullarına bağlı olarak en çok yaşanan sağlık problemlerini tespit ediyor. Sağlık problemi yaşayan çalışanların sektörel dağılımına göre; en çok sağlık sorunu yaşayanlar arasında yüzde 8.4 ile bilgisayar, internet ve bilişim sektörü ilk sırada yer alıyor. Ardından sırasıyla yüzde 7.47 ile eğitim, yüzde 6.89 ile sağlık, yüzde 6.32 ile inşaat, yüzde 5.74 ile halkla ilişkiler sektörleri geliyor. 
 
Sağlık problemi yaşayan adayların sektör dağılımı
Bilgisayar / BT / Internet 8,04%
Eğitim 7,47%
Sağlık/Hastane 6,89%
İnşaat 6,32%
Halkla İlişkiler 5,74%
Turizm 5,17%
Mağazacılık / Perakendecilik 4,59%
Gıda 4,02%
Bankacılık / Finans 3,44%
Elektrik ve Elektronik 2,87%
 
Güvenlik görevlilerinde görme bozukluğu ilk sırada
 
Meslek ve çalışma koşullarına bağlı sağlık problemleri açısından bakıldığında; yüzde 41.21 ile sırt ve bel ağrısı ilk sırada yer alıyor. Yüzde 17.96 ile görme bozukluğu 2’nci sırada, yüzde 12.10 ile psikolojik rahatsızlıklar 3’üncü sırada yer alıyor. 
 
Bu sıralamanın mesleki dağılımına baktığımızda ise, öğretmenler, halkla ilişkiler sektörü çalışanları, bilgisayar, internet ve bilişim sektörleri temsilcileri, doktor ve hemşireler ile gıda sektöründe çalışanlar ağırlıklı olarak sırt ve bel ağrısı şikâyeti yaşıyor. Başta güvenlik sektörü çalışanları olmak üzere, ağırlıklı olarak tekstil, halkla ilişkiler ile eğitim ve mimarlık sektörü çalışanları ise görme bozukluğu yaşayan kesimi temsil ediyor. Psikolojik rahatsızlıkların ağırlıklı olarak yaşandığı sektörler arasında ilk sırayı sağlık sektörü alıyor. Ardından sırasıyla bilgisayar, internet ve bilişim sektörleri temsilcileri, öğretmeni avukat ve mali müşavirler psikolojik rahatsızlık yaşıyor.
 
 
Meslek ve çalışma koşullarına bağlı en çok yaşanan sağlık problemleri 
Sırt ve bel ağrısı 41,21%
Görme bozukluğu 17,96%
Psikolojik rahatsızlıklar 12,10%
Sinir sistemi hastalıkları 6,83%
Astım 5,46%
Obezite 4,88%
İşitme kaybı 3,32%
Dolaşım bozukluğu (kalp ve damar hastalıkları) 2,34%
Deri hastalıkları 2,14%
Kanser 2,14%
Bronşit 1,56%
 
 
"Sırt ve bel ağrısı"nın en çok yaşandığı sektörler
Halkla İlişkiler 10,71%
Eğitim 9,52%
Bilgisayar / BT / İnternet 8,33%
Sağlık / Hastane 7,14%
Gıda 5,95%
 
 
 
"Görme bozukluğu"nun en çok yaşandığı sektörler
Savunma / Güvenlik 14,84%
Tekstil 12,25%
Halkla İlişkiler 10,50%
Eğitim 8,00%
Mimarlık 6,16%
 
 
"Psikolojik rahatsızlıklar"ın en çok yaşandığı sektörler
Sağlık / Hastane 16,66%
Bilgisayar / BT / İnternet 13,33%
Eğitim 10,00%
Hukuk 7,82%
Mali Müşavirlik 4,50%
 
 
 
Çalışan sağlığı ve mesleği arasında doğrudan ilişki
 
Eleman.net olarak gerçekleştirdikleri araştırma çalışmaların aracılığıyla insan kaynakları sektörüne yönelik çarpıcı tespitler ortaya koyduklarını belirten Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal,  araştırma sonuçları hakkında şu değerlendirmede bulundu:
“Tüm Türkiye çapında gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışması, çalışanların sağlık sorunları ile meslekleri arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koyuyor. Genel olarak bakıldığında sırt ve bel ağrıları, görme bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklar gibi sağlık sorunları meslek ve çalışma koşullarına bağlı olarak ilk sıralarda yer alıyor. Öne çıkan sektörler arasında ise başta bilgisayar, bilişim ve internet sektörü olmak üzere eğitim, sağlık, inşaat ve halkla ilişkiler sektörleri göze çarpıyor. Eleman.net olarak gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışmasıyla insan kaynakları sektörüne bir ışık daha tutarak, çalışan sağlığı üzerine etkili bir bilinç yaratılmasını hedefliyoruz.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eleman.net Hakkında
 
2005 yılında kurulan Eleman.net, firmalara aradığı nitelikli elemanı sağlarken, adayların en hızlı şekilde istihdam edilmesini amaçlar.
 
Kolay kullanımı, hızlı altyapısı ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile 200.000 üye firma ve 2 milyon adaya hizmet veren Eleman.net, ara kademe ve mavi yaka pozisyonlarda lider konumdadır.
 
“Türkiye’nin İş İlanları Sitesi” sloganından hareketle, her sektör ve pozisyondaki adaylar için binlerce iş, firmalar için milyonlarca aday sunan Eleman.net, geride bıraktığı 9 yılda 1 milyondan fazla iş ilanı ve 40 milyon başvuru ile yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlamıştır.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78