• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Ekonomik büyümede devamlılık esastır

Ekonomik büyümede devamlılık esastır
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar,
Ekonomik büyümede devamlılık esastır
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, ekonomide devam eden büyüme seyrinin olumlu ilerlediğini kaydederek, “Yavaşlamalar yaşanabilir. Önemli olan sert düşüşler olmadan belli bir ivmeyle bu büyümenin sürmesidir.” diye konuştu.
 
“Eğitim işsizliğe ilaçtır”
Üniversitelerin açılmaya başladığı bu dönemde, Türkiye'de eğitim talebinin hiç azalmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Acar,  yaptığı değerlendirmede büyümenin eğitimli iş gücü ile mümkün olabileceğini kaydetti. Eğitim düzeyi arttıkça istihdam edilenlerin sayısının da arttığına ve artacağına dikkat çeken Prof.Dr. Acar, “Yüzde 10 düzeyindeki işsizlik, ilkokul eğitimi düzeyindeki gruplarda yaygındır.  Eğitim düzeyi arttıkça istihdam seçenekleri artmaktadır. Dolayısıyla eğitim işsizliğe ilaçtır. Eğitime olan talep son 10 yılda “okumuş ya da mektepli istihdamın” artmasına yol açmıştır. Yüksekokullu sayısı 2,3 milyondan 4,8 milyona yükselmiştir. Bu rakamsal artışın geldiği nokta  yüzde yüzün üstündedir ve çok değerlidir” dedi.
 
“İstihdam edilen kişilerin eğitim düzeyi hala 7 yıl”
2023 yılına 500 milyar dolar hedefi olan Türkiye’nin bugün 150 milyar dolarını gerçekleştirdiğini aktaran Dekan Prof.Dr. Acar, bugünkü ihracat düzeyine,  ortaokul ve altı eğitim seviyesine sahip işgücü sayesinde gelindiğini belirtti. Büyük hedefleri olan Türkiye’nin istihdamdaki eğitim seviyesinin arttırması gerektiğine vurgu yapan Prof.Dr.Acar, “İstihdamdaki “ilkokul civarı” grubun toplam istihdam içindeki payı yüzde 65’tir. İstihdamın ortalama eğitim düzeyi hala 7 yıl civarındadır.  İşgücünün yaklaşık 2,5 milyon kişisinin yarısı okuma yazma bilmemekte, diğer yarısı da ilkokul mezunu olmayıp sadece okuma yazma bilmektedir. İstihdamdaki 10 milyon kişinin ilkokul mezunu olduğunu ihmal etmeksizin bu önümüzdeki on yıllık süreçte her grubu bir üst gruba doğru hareketlendirecek bir "program"  şart görünmektedir” şeklinde konuştu.
 
“Yıllık 5 bin kişi bile olmayan doktora mezunu sayısının artması gerekir”
Mevcut durumun   “Ortalama Gelir” olarak tarif edilen bir seviye yarattığını kaydeden Prof.Dr.Acar, çalışan ortalama insanı geliştirmeden, ortalama geliri arttırmanın mümkün olmadığına vurgu yaptı.  Prof.Dr. Acar, “Yıllık 5 bin kişi bile olmayan doktora mezunu sayısına sahip Türkiye’nin 2023 vizyonuna doğru ilerlemesi oldukça güç görünmektedir. Bu vizyonda ilerlerken insan faktörünü daha donanımlı hale getirmeliyiz” diye konuştu.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78