GÖZLEMEVİ EGE ÜNİVERSİTESİ’NİN HALKA DÖNÜK YÜZÜDÜR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Ege Üniversitesi Gözlemevi bilime ışık tutmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Gözlemevi kurulduğundan bu yana Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün laboratuvarı işlevini sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Günay Taş, “Gözlemevi, yalnız bilimsel araştırmaların yapıldığı bir yer değildir. Bilimsel üretimin yanı sıra halka yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bir yerde, üniversitenin halka dönük yüzlerinden birisidir” dedi.
Ege Üniversitesi Gözlem Evi 1965 yılında kuruldu. Kurulduğundan bu yana astronomi ve uzay bilimleri alanında bilim araştırmalarında kullanılıyor. Ege Üniversitesi Gözlemevi, İzmir’in güneydoğusunda Nif Dağı eteklerinde Kurudağ bölgesinde iki ayrı yerleşke halinde bulunuyor.
Kuruluşu sırasında çoğunluğu yurtdışından bağış olan çok sayıda deney ve astronomik gözlem aleti getirildi. Gözlemevi’nde günümüz teknolojik donanımları ile değiştirildikçe saklanan bu gözlem aletleri bir arada sergileniyor ve eğitim amaçlı kullanılıyor.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Taş, “Gözlemevimiz, kuruluş amaçlarına uygun olarak; Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün lisans ve lisansüstü öğrencilerine eğitim ve öğretim hizmeti veriyor. Bölüm akademik elemanları başta olmak üzere Türkiye üniversitelerindeki benzer bölümlerin akademik elemanlarına astronomik gözlem ve ölçü olanakları sağlıyor. Meraklı halk için ziyaretçi ve yaz okulları gözlem programları düzenleyerek onlara evrenin yapısı ve gök olayları hakkında popüler bilgiler veriyor. Araştırma sonuçlarına ve popüler astronomiye dayanan yayımlar yapıyor” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Gözlemevi kurulduğundan bu yana Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün laboratuvarı işlevini sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Günay Taş, “Gözlemevi, yalnız bilimsel araştırmaların yapıldığı bir yer olarak değil aynı zamanda öğrenci ve öğretim üyelerinin birbirlerini daha iyi tanıdığı, karşılıklı saygı ve sevginin gelişmesine önemli katkılar sağlayan bir kurum olmuştur. Bu kurum bilimsel üretim için gerekli sınırlı sayıda araç-gereciyle halka yönelik çalışmalarını da sürdürmektedir. Bir yerde, üniversitenin halka dönük yüzlerinden birisidir. 1997'den bu yana düzenlediği Amatör Astronomlar Yaz Okulları ile halkın bilinçli ve güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlamıştır. Ancak, gözlemevimizin İzmir şehrine çok yakın olması, yerleştiği tepenin de deniz seviyesinden yüksekliğinin yeterli olmaması nedeniyle bilimsel veri üretiminde zorlanılmaya başlanmıştır. Işık ve hava kirliliğinin önümüzdeki yıllarda yapılan gözlemleri daha da etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçektir” dedi.
Prof. Dr. Günay Taş, “ Gözlemevinde çift yıldızlar, kümeler ve oymaklar, gezegenli yıldız sistemleri, tek ve çift yıldız etkinliği, zonklayan yıldızlar, x-ışın çiftleri, flare yıldızları üzerine araştırmalar yapılmaktadır” diye konuştu.
Gözlemevini ziyaret etmek isteyenler için bazı dikkat edilmesi gereken kuralları hatırlatan Prof. Dr. Günay Taş, “Önceden haber vermeden gözlemevi ziyaretleri kabul edilmemektedir. Gözlemevinde yapılacak ziyaretlere gözlemevi koşullarından dolayı en fazla 25 kişi katılabilir. Özellikle kış aylarındaki etkinliklerde dağ koşullarına uygun giysilerin tercih edilmesi sizleri olumsuz hava koşullarından koruyacaktır. Şapka, bere, atkı, eldiven gibi soğuktan koruyucu giysilerin yanınızda bulunmasında fayda vardır. Rahat ayakkabı seçiminiz sizlere hareket kolaylığı sağlayacaktır. Etkinlikler karanlık dış ortamda yapılacağından yanınızda az ışık veren küçük bir el feneri bulundurmanızda fayda vardır. Eğer varsa fotoğraf makinesi getirmeyi lütfen unutmayınız” dedi. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.