DOLARDAN SÖZ ETMEK İSTEMİYORUM
Yaşar Eyice / Yeni Vizyon Gazetesi
Ekonomi de bir tur atalım!
Bugün biraz da ekonomiye bir göz atalım.
Ne var ne yok, ara başlıklarla öğrenmeye çalışalım,,
Örneğin; TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nde yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunurken yaşamını kaybeden Milas Kooperatif Temsilcisi Şerafettin Alkaya’nın bayrağını, Aydın Ortaklar’dan Mehmet Tokgöz devraldı.
Devraldığı görevi hakkıyla yerine getirmek istediğini dile getiren Tokgöz, ‘Kurumun devamlılığı açısından da bu görevlerin önemi olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle var gücümüzle Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin başarısı için uğraş vereceğiz’ dedi.
*- O paralar geri alınabilecek
Emlak vergisinde ikinci taksit dönemi başlarken; uzmanlardan `Muafiyetlere dikkat` uyarısı gelirken, bu hak bilinmeyip ödenmişse de son 5 yıllık dönemde yatırılan paraların geri alınabildiğini belirtildi.
Başbakan Yıldırım'ın daha önce yaptığı açıklamalar da bu konudaki umutları artırdı.
‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu bu konuda çalışmaları yürütüyor.
Bunlar neticelenince yaptığı çalışmaları bize getirecek.
Onun gelmesini bekliyoruz.
Bize geldiğinde devreye girip, kararımızı vererek sorunu çözeceğiz’ diyen Yıldırım, ‘Olabilecek en iyi şartları emeklilerimizin lehine sağlamak için gerekli gayreti gösteriyoruz’ ifadesini kullanmıştı.
Şimdi emekliler, Başbakan'dan müjdeli haber gelmesini bekliyor.
*- Bankaları mercek altına aldı
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredilerin yeniden yapılandırılması ve geri çağrılmasına ilişkin, ‘Banka banka tespit yapıyoruz. Suiistimal eden bankalarla ilgili gerekli yaptırımlar, gerekli düzenlemeler, ne gerekiyorsa yapacağız’ dedi.
*- Faizsiz finans sektörü geliyor
Başbakan Yardımcısı Şimşek, ‘Faizsiz finans sektörünün 2 trilyon dolar civarındaki büyüklüğünün önümüzdeki 5 yılsonunda 3,5 trilyon dolara yükselme potansiyeli var. Bu potansiyelden en fazla yararlanan ülkelerden biri olmak için çalışmalarımız süratle devam ediyor’ dedi.
*- Net karları belli oldu
Bankacılık sektörünün 2016 yılı Ocak-Eylül döneminde net karı yüzde 54,8 artışla 29,04 milyar TL olarak gerçekleşti
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ‘Konut kredisi faiz oranını yüzde 0,95'ten yüzde 0,90'a çekiyoruz. Taşıt kredilerini sıfır kilometre araçlarda yüzde 1,18'den yüzde 1,10 seviyesine indiriyoruz.’ dedi.
Turizm gelirleri, terör saldırılarının yarattığı güvenlik endişeleri ve Rus ziyaretçi sayısındaki düşüşün etkisiyle 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 32,7 azalarak 8,28 milyar dolar oldu.
*- İş dünyası normalleşme bekliyor
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği ‘Türkiye ve bölgedeki siyasi gelişmeler ile gelecek beklentilerinin’ ele alındığı toplantı Gazeteci Murat Yetkin’in katılımıyla gerçekleşti.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, iş dünyası olarak ülkemizin hızla normalleşme sürecine girmesini beklediklerini söyledi. Ülke ekonomisi olarak yüzde 5’lik asgari büyüme hedefini korumak gerektiğini belirten Güçlü, henüz ekonomide bu temponun yakalanamadığını açıkladı.
* - ‘Irak, İran’a teslim edildi!’
Toplumların bir anlık duyguyla ülkenin bütün geleceğini tehlikeye atabileceğini anımsatan Yetkin, ülke seçimlerinin böyle olmadığını ancak İngiltere örneğinde olduğu gibi referandumların ilkel bir silah olduğunu açıkladı.
Dünya gündemine yönelik önemli açıklamalarda bulunan Yetkin, Ortadoğu stratejisinde ABD’nin Irak’ı İran’a teslim ettiğini açıkladı. Günümüzde Suriye ve Irak’ın resmi olarak var olduğunu dile getiren Yetkin, ‘Ancak Suriye ve Irak fiilen artık yoktur’ diye konuştu.
*- ‘Ortadoğu ilişkileri gelişiyor’
Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçildiğini anımsatan Yetkin, ‘Ekonomik ve siyasi anlamda yaşanan sıkıntıların normalleşmesi gerekiyor. Dünyanın herhangi bir yerinde olan bir şey diğer ülkeleri de hemen etkileyebiliyor.
AB ile umutlarımız o kadar yüksek değilse bile, ticaretin yarısı AB ile. Şimdi bölge deyince aklımıza ne geliyor.
Konuşurken aklımıza Ortadoğu geliyor. 2009’dan sonra Türkiye’nin dış ilişkileri Ortadoğu olarak yoğunlaşıyor’ dedi.
*- Çalışanlarına 400 daire 1260 otomobil verdi
Hindistan'ın elmas kralı olarak bilinen zengin iş adamlarından Svji Dholakia 1700 çalışanına 1260 otomobil ve 400 daire ve değerli mücevherler dağıttı.
Yüksek performans gösteren çalışanlarını ödüllendiren Dholakia müfakatlandıracağı isimleri 5500 personeli arasından seçti.
Hediyelerin toplamda 7.700 bin dolara mal olacağı tahmin ediliyor.
Dholakia iki yıl önce de 1200 çalışanını 200 daire 400 otomobil ve 500 pahalı mücevherle ödüllendirmişti.
70'ten fazla ülkede ihracat yapan Dholakia, ödülleri sahiplerine verdiği törende, ‘Hiçbir şey çalışanlarımdan daha değerli değil.
Onları mutlu görünce hissettiğim mutluluğu tarif etmek imkansız. Çalışanlarınızı mutlu tutarsanız tanrı da sizin mutluluğunuzu daim eder’ açıklamasında bulundu.
*- Bergama'ya eğitim üssü kuruyor
İzmir'in Bergama İlçesinde kısa bir süre önce 40 milyon Euro yatırım yapan Dünyanın en büyük rüzgâr türbini kanat üreticisi Danimarkalı LM Wind Power şirketi, Bergama Belediyesi ile eski tekstil fabrikasına ait depo ve derslik için sözleşme imzaladı.
Bergama Belediyesi Başkanlık makamında yapılan anlaşmaya göre LM Wind Power Şirketi, kiralanan eski tekstil fabrikasını işçilere yönelik eğitim amaçlı kullanacak.
Burada eğitim alan işçiler, Bergama Organize Sanayi bölgesine yapılacak olan tesiste aktif olarak çalışabilecek.
Rüzgâr türbini kanat yatırımıyla Bergama’ya yenilebilir enerjide önemli bir yatırım sağlayacak olan firma ile yapılan sözleşme gereği binaya pratik yapmak için bazı temel ekipmanlar da yerleştirilecek.
*- Sanayi üretiminde sert düşüş
Sanayi üretimi eylül ayında yüzde 3,8 düşüş yaşadı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 düşüş gösterdi.
Eylül ayında dış ticaret açığı 4 milyar 362 milyon dolara yükseldi.
Eylülde ihracat yüzde 5.6, ithalat yüzde 0,7 azaldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, ‘İthal kömür santrallerine bu dönem olumlu görüş vermeyeceğiz.’ dedi.
Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesi 60 milyon lira olarak belirlendi.
Tam bilet 60, yarım bilet 30, çeyrek bilet de 15 liradan satılacak.
Yılbaşı özel çekiliş biletleri, 29 Kasım Pazar gününden itibaren piyasaya sürülecek.
Koç Holding'in üçüncü çeyrek net kârı 980 milyon lira olurken, 9 aylık net kârı ise 2.4 milyar lira olarak gerçekleşti.
Rus Bankası VTB Türkiye'nin önde gelen mobil operatörü Turkcell'den hisse alımı konusunda Alfa Group ile anlaşma yaptığını açıkladı.
*- ‘İki formül üzerinde çalışılıyor’
Başbakan Binali Yıldırım, Türk Telekom'un hissedarının (Oger Telecom) borç ödeme konusunda bir sıkıntı çektiğini ve bunun aşılması için borç yapılandırmanın yanı sıra farklı bir formül üzerinde de çalışıldığını söyledi.
Hükümetin, Resmi Gazete’de yayımlanan 2017 yılı programına göre işçi emeklileri ocakta yüzde 3.73, memur ve emeklileri ise yüzde 3 zam alacak. Temmuzda işçi emeklisine yüzde 3.59, memura yüzde 4 zam daha yapılacak.
*- Türk iş dünyasından Körfez çıkarması
Türk iş dünyası, 1,7 trilyon dolar Gayri Safi Yurt içi Hasıla'ya sahip Körfez ülkeleriyle işbirliği imkânlarını masaya yatırıyor. Bahreyn'de bugün başlayan iş ve yatırım forumu için TOBB, Başkan Hisarcıklıoğlu önderliğinde, 250 kişilik heyetle çıkarma yapacak.
*- Ege Bölgesi şap hastalığından ari hale geliyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Eylem Planı ile Trakya’dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege Bölgesi de şaptan ari hale getiriliyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya’dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin de şap hastalığından ari hale getirilmesi için harekete geçti.
Hazırlanan eylem planı ile, Trakya ‘aşısız hastalıktan ari bölge’, Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege Bölgeleri ise ‘aşılı hastalıktan ari bölge’ haline getirilmesi planlanıyor.
*- Aydın kestanesi ve Aydın inciri ikram etti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Antalya Ticaret Borsası tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen, Türkiye'nin en büyük yerel ürün fuarı olan Yörex Yöresel Ürünler Fuarında Aydın-İstanbul-Rize Ticaret Borsalarının ortak standına ziyarette bulundu.
Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri Çimen Mutlu tarafından; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’a Aydın Kestanesi, Aydın İnciri, Aydın Çamfıstığı (künar), Aydın Zeytinyağı ve Yamalak Kabası hakkında bilgiler verildi. Ziyaret sonrasında Bakan Çavuşoğlu stantta bulunanlara Aydın Kestanesi ve Aydın İnciri ikram etti.
*- Müteahhite kazandırmıyor
KAMDER başkanı Niyazi Gültekin konut fiyatlarının yüksek olmasının müteahhitlere kazanç sağlamadığını belirtti.
Müteahhitlerin yüksek kar rakamları yüzünden fiyatların yüksek olduğu gibi yanlış bir algının oluştuğunu ifade eden Gültekin, ‘Yüksek fiyatlı konutlardan müteahhit değil arsa sahibi kazanıyor. Müteahhitlerin kar oranı sabittir. Ancak arsa fiyatları son yıllarda katlanarak arttı. Müteahhit de arsa fiyatlarındaki artışa paralel olarak konut fiyatlarını artırmak zorunda kalıyor’ dedi.
Son dönemde hızla artan konut fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı Niyazi Gültekin sanılanın aksine müteahhitlerin bu işten kazançlı değil zararlı çıktığını ifade etti.
Gültekin arsa fiyatlarının hızlı artışının nedenini ise suni talep artışı olarak gösterdi.
*- Girişimcinin gözdesi
Spor giyim sektöründe Türkiye genelindeki 34 mağazası ve e-ticaret sitesi ile tüketicinin gözdesi olan Barçın Spor, franchising modeliyle de girişimcilerin ilgi odağı oldu. 5 yıl önce Barçın Spor’un ilk franchising mağazasını Bergama’da açan Selda Sağlam, yaptığı yatırımın kısa sürede dönüş sağlamasından memnun olduğunu ve önümüzdeki süreçte bir mağaza daha açmayı düşündüğünü söyledi.
*- 25 milyara 'Batı' yol
İstanbul’u Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayan otoyol projesi görüşe açıldı. Otoyol bölümü 9 milyar 843 milyon liraya köprüsü ise yaklaşık 15 milyar liraya mal olması beklenen proje için 6.3 milyar metrekare arazi kamulaştırılacak.
*- Türk firmaları 21 milyarlık nükleer işine talip
Yerli firmalar, Akkuyu, Sinop ve İğneada'da yapılması planlanan üç nükleer santralin inşaat, malzeme tedariki ve yan sanayisinde 21 milyar dolarlık işe talip oldu. Enerji ve Ekonomi Bakanlığı desteğiyle nükleer teknolojiyle ilgilenen 30'u Ankara'da olmak üzere 100 firma nükleer teknolojide yer almak için ilk adımı attı.
*- Genç mühendislere sanayici öğüdü
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye’nin geleneksel üretim teknolojileri ve politikalarıyla bir üst lige çıkmasının çok zor olduğunu hatırlatarak genç mühendislerden 4. Sanayi Devrimi sürecinde teknik bilgi ve kişisel yeteneklerini yaratıcılıkla geliştirip yenilikçi fikirler üretmelerini istedi. Mühendisliğin hayal eden, düşünen, tasarlayan ve uygulayan bir yeteneği gerektirdiğini belirten Gökçüoğlu, ‘O nedenle varlığınız ve yapacaklarınız ülkemiz için çok değerli’ dedi.
*- Gıda güvenliği için önemli bir adım atıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘büyük ovaların belirlenmesi’ne yönelik çalışmaları tamamladığını açıklamasının ardından, konunun Toprak Koruma Kurulları’nın gündemine girmesi tarım arazilerinin korunmasıyla ilgili önemli bir adım olarak değerlendirildi.
*- Süreci 2005’ten bu yana takip ediyoruz
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç konuyla ilgili bir açıklama yaparak ‘2005’ten bu yana takip ettiğimiz bu süreçten umutluyuz, katkılarımızı sunmak üzere yakından takip ediyoruz’ dedi. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi’ne göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovaların, büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesi, gerek gıda güvenliğinin sağlanması, gerekse de gelecek kuşakların gıda hakkının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıyor.
Böylelikle bu alanlarda toprak bozulumu önlenirken, tarım alanlarının tarım dışı amaçlara tahsis edilmesi de engellenmiş olacak.
*- 13 yılda 4,5 İstanbul kadar toprak kaybettik
TEMA Vakfı’nın 2005’te 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun hem yazılması hem de yasalaşmasına katkıda bulunduğunu hatırlatan Ataç, ‘Tarım arazilerimizin korunması başta gıda güvenliği olmak üzere topraklarımızı gelecek nesillere bozulmadan bırakabilmemiz için de son derece önemli.
Türkiye 2001’den itibaren tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 9’unu kaybetti. 2001 yılında 26,4 milyon hektar olan tarım arazilerimiz, 2014 yılında 24 milyon hektara geriledi.
13 yılda 4,5 İstanbul büyüklüğünde (2,4 milyon hektar) tarım arazisi kaybettik. İşte bu nedenle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın büyük ovaların belirlenmesine ilişkin adımını son derece önemli buluyoruz’ dedi.
*****
DİP NOT
*- En önemli projelerimiz arasında
Başbakan Binali Yıldırım, ‘Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor.’ dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, ‘İlk iki çeyrekte ekonomi belli bir seviyede gittikten sonra üçüncü çeyrekte bir yavaşlama var. Hükümet olarak piyasaların canlanması için her tedbiri aldık.’dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘İran’dan Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bankın Türkiyede faaliyette bulunmak istiyor’ dedi.
Japonya'nın geniş ölçekli holding şirketlerinden Mitsui & Co 8031.T Koç Holding'in KCHOL.IS teknoloji yatırım şirketi Inventram'a yüzde 30 oranında ortak oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.