DR HALİS ULAŞ GENÇLERİ UYARDI; BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN
ALİAĞA HABER / Aliağa Belediyesi ve Petrol-İş Sendikasının düzenlediği Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Halis Ulaş"ın konuşmacı olarak katıldığı Gençlerde alkol ve madde bağımlılığına karşı alınacak çare ve önlemler konulu panel Tüpraş Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda yapıldı. Dr. Ulaş madde bağımlılığının insanları ölüme kadar götürebildiğini belirterek Kesinlikle bir kereden bir şey olmaz demeyin. dedi.
UYUŞTURUCU TACİRLERİ GENÇLERİ HEDEF SEÇİYOR
Slayt gösterisi eşliğinde sunumunu yapan Dr. Halis Ulaş zaman zaman sunumu keserek izleyicilerin sorularına yanıt verdi. Zaman zaman izleyicilere fikirlerini sorarak söyleşiye katılmalarını sağladı. Orta Asya"da üretilen çeşitli maddelerin Avrupa"ya geçişte Türkiye"nin transit noktada olduğunu belirten Ulaş Türkiye coğrafi olarak konumu gereği zaten risk altında olan bir ülkedir. Örneğin uyuşturucunun en çok kullanıldığı yer Van"dır. İran üzerinden ülkemize girmektedir. Ayrıca uyuşturucu tacirleri gençleri hedef almaktadırlar. Çünkü çok daha çabuk ikna edilebilecek ya da kandırılabilecek yaştadır ve ayrıca bağımlı olduğunda yaşı gereği çok uzun bir süre madde kullanacağı varsayılmaktadır dedi.
BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN
Bağımlılık yapan maddeleri; Alkol, Esrar, Ekstasy, Eroin, Kokain, Uçucu maddeler, Lsd ve İlaç olarak kullanılan ancak bağımlılık yapan maddeler olarak sıralayan Dr Ulaş Alkol, uçucu maddeler taşınması yasak olmayan maddelerdir. Eroin, esrar, kokain ve sentetik maddeler dediğimiz Ekstasy, gibi bulunması, taşınması kesinlikle yasak olan maddelerdir. Bağımlılığın ana unsurları engellenemeyen arzu ve isteğin bulunması. Bunun içerisinde merak, korku, arkadaş ortamı ve özenti vardır. Ayrıca tolerans gelişimidir. Bir maddeyi vücuda aldıktan sonra vücut o maddeye karşı bir direnç gösterir. O direnci arttırdığında tolerans seviyesinde değişiklikler meydana geliyor. Aynı maddeyi bir daha aldığınızda vücut aynı direnci gösteremiyor. Gençlerde ya da kamuoyunda Esrar"la ilgili olarak ottur, bitkidir, zararı yoktur gibi bir algı ya da söylenti mevcuttur. Kesinlikle doğru değildir. Saydığımızı tüm maddeler son derece sakıncalı ve zararlı maddelerdir. Özellikle bir kereden bir şey olmaz mantığı da son derece yanlıştır. Bir kez denemek geri dönülmez bir yolun ilk adımıdır. Kişiyi ölüme kadar götürebilir. Dedi.
ÇOCUĞUNUZUN ARKADAŞI DEĞİL ANNESİ, BABASI OLUN
Madde ve alkol bağımlılığını tetikleyen ve etkileyen çok faktörün olduğunu belirten Dr Ulaş İşsizlik, yoksulluk, umutsuzluk, gelecek kaygısı gibi birçok neden etkileyen faktörlerdir. Madde kullanımı için risk etkenleri ise biyolojik, genetik, maddelere verilen fizyolojik tepkiler ve kişiliktir. dedi. Gençlerin yanlış yola sapmaması için ailelere büyük görevler düştüğünü belirten Ulaş Çocuklarınızı gözlemleyin, dinleyin, konuşun ve her şeyden ona örnek olun. Eve zil zurna sarhoş gelip de sonra öğüt vermeyin. Yaptığı yanlışlara karşı asla astığım astık kestiğim kestik mantığı ile yaklaşmayın. Aranızdaki mesafeyi iyi belirleyin. Ben oğlumla, kızımla arkadaş gibiyim yaklaşımı da yanlıştır. Siz çocuğun annesi ise annesi, dayısı ise dayısı olun. Onun arkadaşı zaten olacaktır. Siz ne iseniz o olun dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.