• BIST 9577.46
  • Altın 2820.34
  • Dolar 34.0022
  • Euro 37.839
  • İzmir 24 °C

Bergama kermesinde daha özgür gazetecilik istendi

Bergama kermesinde daha özgür gazetecilik istendi
Uluslararası Bergama Kermesi'nin 3. gününde "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" konulu bir konferans düzenlendi. Moderatörlüğünü Basın Konseyi Başkanı Pınar Turenç'in yaptığı konferansın konuşmacıları Gazeteci Yazar Doğan Satmış ve Gazeteci Yazar Levent Bilmen

Uluslararası Bergama Kermesi'nin 3. gününde "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" konulu bir konferans düzenlendi. Moderatörlüğünü Basın Konseyi Başkanı Pınar Turenç'in yaptığı konferansın konuşmacıları Gazeteci Yazar Doğan Satmış ve Gazeteci Yazar Levent Bilmen oldu.

Kale Mahallesi'ndeki tarihi Tonozlar'da düzenlenen konferansta, merhum Bergamalı gazeteci Şakir Süter ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Gazeteci Pınar Turenç, Süter'in sigara nedeniyle kansere yenik düştüğünü belirtti. "Bu onu erken götürdü ama sadece sigaraya bağlamamak lazım. Meslek oldukça zor ve stresli bir meslek. İnsan hayatını çok çabuk yıpratan bir meslek," diyerek, günümüz gazeteciliğinde korkusuzca gazetecilik yapanların yanında yer alarak destek vermemiz gerektiğini vurguladı. "Bugün ülke genelinde %90 oranında iktidar yanlısı yayın yapan basın yayın organları var. Bu durumun aşılması gerektiğini ve geleceğimiz çocuklarımız için sorumluluğumuz olduğunu düşünmeliyiz," dedi.

Konferansın ilk konuşmacısı Gazeteci Yazar Levent Bilmen ise, "Yıllardır bildiğimiz ülkemizde yargı, yasama, yürütme ve basın önde gelir diye biliriz. Ancak bugün geldiğimiz durumda 4. kuvvet olarak tabir edilen bir meslek ne yazık ki kalmamıştır. Kısacası günümüz koşullarında gerçek basının olduğunu söyleyemeyiz. Ozan Köroğlu'nun dediği gibi 'Delikli demir çıktı mertlik bozuldu.' Bizim basın sektörü bugün bu hale geldi. İnternet gazeteciliği çıktı, gerçek gazetecilik ortadan kalktı. Dijital dünya gazeteciliği kısaca alt etti. Bugünkü gazetecilikte eski saygı ve ilgi kalmamıştır. Bir de buna eklenen yayın yasakları var. Bu yasaklar kalkmalı ve basın büyük cezalardan korunmalıdır," dedi.

Konferansın diğer konuşmacısı Gazeteci Levent Bilmen, gazetecilerin ölüm tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde de Amerika'daki basın özgürlüğü gibi sınırsız basın özgürlüğü verilmelidir. Bu her yerde böyle olmalıdır," dedi. Merhum Bergamalı Gazeteci Şakir Süter'in dürüst ve örnek bir gazeteci olduğunu ifade ederek, "Dürüst bir gazeteciydi. Tarafsız olmak bizim meslekte olmazsa olmazımızdır. Eski gazetecilikte tarafsızlık ve dürüstlük vardı. Günümüzde ise hemen hemen tüm basın yayın kuruluşları aynı manşetleri kullanarak haber yapıyorlar. Eğer bu konu sürekli aynı şekilde yürüyor ise konuya düşünmek gerek. Gazeteci işini uzun yapmak isteyen gazeteci ise ortada kalmış durumda. Medyanın susturulmasının zararını maalesef halk çekiyor," dedi.

Yıllar önce Almanya'nın Berlin şehrinde kaçırılan Zeus Sunağı için gazeteler geçmişte karşı çıkış manşetleri ile bu kaçırılışı yazabilselerdi halk tepki gösterip karşı çıkar, ayaklanırdı. O zaman da bugün Zeus Sunağı Almanya'ya kaçırılmaz, Bergama'daki yerinde olurdu. Günümüzün en popüler medyası ise sosyal medya. Sosyal medyada özgürlük var ki kimse bir şey diyemiyor. Fakat onun anahtarı bizde değil. Kısacası ülkemizde basın medya özgür hale getirilmelidir," dedi.

Konferansın ardından Gazeteci Şakir Süter adına yapılan yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Şakır sürer gazetecilik yarışmasının amacına uygun yapılmadığını ileri süren Bakırçay havzasında görev yapan gazeteciler ise programa tepki göstererek katılım saglamadılar. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78